ora: 07:15, 12 ian 2017 12726

Un om de afaceri din Chișinău a fost amendat cu patru milioane de lei pentru că nu și-a putut justifica proprietățile și veniturile


Un om de afaceri din Chișinău a fost amendat cu patru milioane de lei pentru că nu și-a putut justifica proprietățile și veniturile
Foto: poza simbol

Curtea Supremă de Justiție a obligat un om de afaceri din Chișinău să achite nouă milioane de lei la bugetul de stat, sumă calculată în rezultatul unei estimări indirecte a veniturilor acestuia.

Potrivit Inspectoratului Fiscal, în 2012, omul de afaceri a avut intrări de mijloace bănești de câteva zeci de milioane lei, în conturile bancare personale.

În același timp, persoana fizică nu a prezentat documente confirmative care ar explica proveniența acestor bani. Respectiv, mijloacele financiare care au fost depuse în conturile bancare, din surse neidentificate, au fost calificate drept venit impozabil estimat. Concomitent, s-a stabilit că bărbatul nu a declarat niciun venit pentru anul 2012. Urmare a controlului fiscal au fost calculate impozite pe venit în sumă de 4,21 milioane lei, sancțiuni în valoare de 4, 21 milioane lei și dobândă de întârziere de 416 mii lei, scrie Anticoruptie.md.

Potrivit deciziei CSJ, bărbatul se numește Igor Moțac. În anul 2012, acesta a primit de la SRL Ratagrup-Com peste 23 de milioane de lei, bani care nu au fost reflectați în evidența contabilă a întreprinderii. Bărbatul a contestat în judecată decizia Insectoratului Fiscal, dar a pierdut procesul.

Amintim că, începând cu anul 2013, IFPS deține atribuția de estimare a veniturilor impozabile ale persoanelor fizice și prin metode indirecte, utilizând în acest scop informația de la surse indirecte de informare. Persoanele care obțin, în perioada unui an fiscal, proprietăți şi efectuează cheltuieli fără să declare toate veniturile impozabile, sunt supuse controlului fiscal prin aplicarea metodelor indirecte. Metodele indirecte de estimare presupun stabilirea diferenței semnificative între veniturile impozabile estimate, calculate în baza situației fiscale, și veniturile impozabile declarate de persoana fizică sau de plătitorii de venit. Această diferență trebuie să fie mai mare de 300 mii lei. Cea stabilită în sumă de până la 300 mii lei, inclusiv, se consideră risc minim acceptat. De aceea, verificările fiscale prealabile se inițiază doar în cazurile în care există o diferență semnificativă.

La moment, pe rol în instanțele de judecată se află alte șase cazuri similare. 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +5 (5)
  Mare sensatie. O munca enorma dusa de organele competente. O singura persoana in 25 ani. Cu o rindunica nu se face primavara. Opriti toate masinile de lux din Moldova si intrebatii pe proprietari sa justifice din ce bani si-au cumparat masinile de lux, nemaivorbind de casele juxoase care sunt in Moldova.
 • +8 (8)
  Rău cînd nu ai un frate fotograf ca să-ţi doneze averi...
 • +5 (5)
  Trebuie de inceput de la politicieni si functionari, mai ales din organele de drept si justitie, anume acestia au proprietati care nu se justifica in raport cu veniturile si salariile lor...
  • +2 (2)
   E mult mai simplu, incepi cu deputatii nostri. Acei cu frati fotografi. Sau pe care-i ajuta mama din pensia de 1500 lei.
 • +5 (5)
  La noi fiscul nu-i vede pe astia cu case de milioane "primite in dar" se vor anina de oamenii simpli care primesc bani de la rudele lor care muncesc peste hotare si le trimit banii lor munciti cinstit din care ei au achitat acolo (peste hotare) toate impozitele.
  P.S. De aia si vor sa impinga guvernantii nostri legea asta cu amnistia fiscala, ca se spele si sa devina curatei ca lacrima...
  • 0 (0)
   poate ei is pe alta lista - de cei cu scutiri?
   de nu-i vede nimeni si nu se ia nimeni nici de averile lor nici de casa lor
 • 0 (0)
  ...plus, la cele de mai sus "300 mii lei, inclusiv, se consideră risc minim acceptat." Cam dofiga 300mii. Asta-i 15mii euro la cursul de astazi. Majoritatea populatiei in Moldova primeste un salariul anual mai mic de atit. Unde-i ogica?! Ar trebui sa fie proportional cumva, nu o suma exacta, sa zicem, 3% din venit. In cazul asta inseamna ca majoritatea populatiei in MD nu ar trebui sa plateasca impozite, pentru ca ..."am gresit putin in declaratia de venit.... sub 300mii greseala se permite...".

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA