Un internet mai sigur. Ce prevede planul de acțiuni aprobat de guvernare

Conform planului de acțiuni pentru anii 2017-2010, privind promovarea siguranței pe internet a copiilor și a adolescenților, elaborat cu suportul Centrului Internațional „La Strada” și aprobat de Executiv, până în anul 2020 în Republica Moldova vor fi efectuate cercetări privind comportamentul copiilor și adolescenților pe internet, cât și posibilități de raportare a conținutului ilegal. 

 

Un internet mai sigur. Ce prevede planul de acțiuni aprobat de guvernare
(Foto: jurnalul.ro)

Potrivit sursei, ca şi obiective generale, autorităţile şi-au propus reducerea conţinutului ilegal şi dăunător pe internet, dar şi informarea copiilor, părinților și tutorilor despre riscurile mediului online şi posibilităţile de evitare ale acestora. 

„Astfel se recunoaşte necesitatea implicării statului în crearea unui internet mai sigur şi nevoia ca activităţile în acest sens să nu fie răzleţe, ci sistemice şi complexe. În continuare contăm pe o implementare eficientă a Planului de acţiuni printr-o cooperare între sistemul educațional, societate civilă, părinţi, copii şi chiar reprezentanţii mediului de afaceri în domeniul TIC”, susţine Ana Revenco, preşedinta „La Strada”.

Pub

De asemenea, documentul îşi propune să lupte contra hărţuirii online, acostării şi distribuirii conţinuturilor ilegale. În acest sens, autorităţile statului s-au declarat dispuse inclusiv să preia bune practici de la alte state.

Planul de acțiuni, spun reprezentanții societății civile, este primul pas făcut de instituțiile statului pentru un internet mai sigur. Asta, chiar dacă anterior acestea și-au asumat mai multe angajamente internaţionale, odată cu semnarea Convenției Consiliului Europei pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale si a abuzurilor sexuale, adoptată la Lanzarote, şi a Convenţiei de la Budapesta împotriva criminalităţii informatice.

 

Ministerul Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor este instituția responsabilă să monitorizeze în ce măsură se execută planul de acţiuni. Anual Guvernului îi va fi prezentat un raport în acest sens. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI