ora: 13:50, 04 iul 2017 11269
Autor: Eugen Durbala

Ultima oră: Parlamentul a aprobat acordarea asistenței macro-financiare în valoare de 100 mil. de euro Republicii Moldova


Ultima oră: Parlamentul a aprobat acordarea asistenței macro-financiare în valoare de 100 mil. de euro Republicii Moldova
Foto: paginaeuropeana.ro

Parlamentul European a acordat asistența macro-financiară în valoare de 100 de milioane de euro Republicii Moldova. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței Legislativului de la Strasbourg.

Banii vor fi acordați doar după ce vor fi îndeplinite condiţiile instituţiilor europene.

UE va asigura o combinație de granturi și împrumuturi pentru a susține țara, care se reface după o criză economică și politică. Moldova trebuie să respecte democrația, statul de drept și drepturile omului, iar banii acordați să fie folosiți și pentru lupta împotriva corupției, conform acordului din iunie cu miniștrii UE.

Suma propusă a fi acordată de Uniunea Europeană este de 100 de milioane de euro, sub forma unui împrumut pe termen mediu de 60 de milioane de euro şi 40 de milioane sub formă de granturi. Banii vor fi oferiţi în câteva tranşe, atât anul acesta cât şi în 2018.

Comisia Europeană a condiţionat fiecare tranşă. Astfel, pentru acordarea asistenței și pentru plata fiecăreia dintre cele trei tranșe, autorităţile de la Chişinău trebuie să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, privind reforma sistemului electoral, inclusiv a unui sistem parlamentar multipartit și a statului de drept.

Aceasta este a doua oară după 2010 când UE va furniza asistență macro financiară Moldovei. Dacă va fi adoptată, cele 100 mil. de euro se echivalează cu 25% din nevoile financiare externe ale țării.

Moldova a intrat în recesiune economică în 2014, când economia și mediul politic au fost afectate de un scandal bancar și de dificultăți financiare, care au coincis cu nivel scăzut al exporturilor. Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare UE- Republica Moldova, care a intrat în vigoare în septembrie 2014.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -12 (18)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.

  bravo Plaha, a "razvodit" europenii cum a vrut...
  nu scapam de el degraba, astai realitatea
 • 0 (16)
  Dupa asta se intreaba oare de ce lumea il voteaza pe dodon. Din cauza voastra idiotilor. Din 2009 numai hoti ati sustinut si finantat.
 • -9 (15)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Frumos gestul UE! De ce trbuie sa aiba UE, SUA si Bucurestiul grija de noi, când noi ar trebui sa avem grija de noi?! Unde ne sunt banii trimisi?
  Noi stim sa sugem bine! Ne-am învatat sa sugem la doua oi, sau trei oi, dar se pare ca nu mai merge cu suptul asta bolnavicios, ci noua ne trebuie seriozitate si de respectat ce promitem!
 • +9 (11)
  " Comisia Europeană a condiţionat fiecare tranşă. Astfel, pentru acordarea asistenței și pentru plata fiecăreia dintre cele trei tranșe, autorităţile de la Chişinău trebuie să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, privind reforma sistemului electoral, inclusiv a unui sistem parlamentar multipartit și a statului de drept. "
  Sa intelegem ca sistemul electoral nu va fi votat?
 • +6 (8)
  să mă piș eu pe parlamentul european BREEEE VOI SÂNTE-ȚI IDIOȚI, DE CE DAȚI BANII ACESTOR BÂDLE CE NU ESTE CLAR DIN START că îi vor fura și nu vor face nici o reformă,să-mi bag piciorul în parlamentul european
 • +3 (5)
  Вот обламали Санду и Настасе ,не помогло ничего деньги решают все!)))А потом Петит заявляет почему мы дали миллиард а народ пророссийский?ПОТОМУ ЧТО ВЫ ВЫДЕЛЯЕТЕ ДЕНЬГИ НЕ МОЛДОВЕ, А МАФИИ МОЛДОВЫ!))
 • 0 (0)
  Bani au fost condiționați de lupta cu corupția? dapoi voi ce nu vedeți cum plohotniuc se luptă? arestează aproape în fiecare zi pe cineva, și apoi eliberează...

×
Integrare Europeană
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA