Ultimă oră! Lupu a fost demis din funcția de președinte al Parlamentului

Marian Lupu a fost demis din funcția de președinte al Parlamentului cu 76 de voturi pro, 3 contra. Propunerea fracțiunii Partidului Comuniștilor de revocare din funcție a speakerului a fost susținută prin vot secret de majoritatea deputaților, relatează UNIMEDIA. 

În cabina de vot au intrat deputații PLDM, PCRM, unii deputați neafiliați și câțiva liberali din grupul Hadârcă. Decizia vine după ce Vlad Filat a fost demis din funcția de prim-ministru, dar și după ce printr-o decizie surprinzătoare a Curții Constituționale, anunțată luni seara, ultimul nu mai poate fi propus candidat la funcția de premier al țării.
Ultimă oră! Lupu a fost demis din funcția de președinte al Parlamentului
Marian Lupu, lider al PDM (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Asta în contextul în care PLDM, PD și grupul celor 7 liberali agreaseră o nouă majoritatea parlamentară înainte de anunțul CC. 

Amintim că pentru demiterea speakerului este nevoie de votul a 2/3 din deputați, ceea ce constituie 67 de voturi. Atribuțiile și funcțiile președintelui Parlamentului, printre care și prezidarea ședințelor în plen,  vor fi îndeplinite de către vicespeakerul Liliana Palihovici până când nu se va crea o nouă majoritate parlamentară și nu va fi ales un nou speaker.

UNIMEDIA reamintește că, fracțiunea Partidului Comuniștilor a propus în debutul ședinței de astăzi a Parlamentului două inițiative care prevăd revocarea din funcție a speakerului Marian Lupu. În context, liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, i-a sugerat speakerului să ia în calcul ideea de a-și da benevol demisia din funcție, lăsând să se înțeleagă că deputații liberal-democrați sunt gata să susțină inițiativa PCRM. Însă, Marian Lupu a refuzat „oferta”, spunând că nu le va oferi „o asemenea plăcere”.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub