ora: 12:24, 08 mai 2014 4437
Autor: Cristina Buzovschi

Subiectele care au reunit în ședință partidele din Coaliția Pro-Europeană


Subiectele care au reunit în ședință partidele din Coaliția Pro-Europeană
Cei trei lideri ai Coaliției Pro-Europene
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Consiliul Coaliției Pro-Europene s-a convocat astăzi, 8 mai, în cadrul unei ședințe, la sediul Partidului Liberal Democrat. Ca de obicei, reuniunea a avut loc în spatele ușilor închise, însă tabloul discuțiilor și subiectele abordate a devenit mai clar ca urmare a declarațiilor făcute pentru presă de către liderii partidelor din coaliția de guvernare, notează UNIMEDIA. 
 
Astfel, pe lângă discuțiile de stabilire a datei alegerilor parlamentare ordinare, a mai fost abordat subiecte ce țin de: organizarea evenimentelor de 9 mai, aprobarea conceptului de reformare a Procuraturii Generale, legi ce țin de Codul Educației, agenda europeană, vizita necoordonată în Republica Moldova a vicepremierului rus, Dmitri Rogozin și altele.

Primul a părăsit reuniunea liderul PD, Marian Lupu. „Am discutat despre evenimentele din 9 mai, despre cum organizăm deplasarea veteranilor, cum participăm noi toți în aceste acțiuni, cum asigurăm securitatea, cum să evităm posibilele, eventualele provocări care ar putea să aibă loc. La fel am discutat cum, împreună cu delegația UE, în ziua de 10 mai, sâmbătă, celebrăm Ziua Europei. Deci, cam ăsta a fost în general spectrul de întrebări, de subiecte, pe care le-am pus în discuție. Sunt importante aceste subiecte, din toate punctele de vedere”,  a evidențiat acesta.
 
Întrebat dacă nu s-a discutat despre remanieri la Guvern, democratul a negat: „Nu, categoric nu!”.
 
„Am discutat calendarul pentru următoarea perioadă: reforma Procuraturii - în primul rând, Codul Educației - sunt două legi majore și restul 53 de legi care au fost deja discutate cu președintele Parlamentului. Am discutat problemele curente, situația din Republica Moldova și din regiune, posibilele provocări. Va trebui să rezistăm, să ajungem la data de 27 iunie, când va avea loc semnarea Acordului de Asociere, apoi să-l ratificăm în Parlamentul Republicii Moldova până la dizolvare”, a dezvăluit Ana Guțu, co-președintele PLR. Declarații similare a fost făcute în fața jurnaliștilor și de liderul formațiunii, Ion Hadârcă.
 
 
În final, în fața presei a ieșit și „gazda” reuniunii. „Noi am discutat astăzi întreaga agendă a guvernării, inclusiv evenimentele care au loc în Ucraina, de perspectivele care sunt în fața noastră vizavi de integrarea europeană. Odată cu liberalizarea regimului de vize, acest proces nu a luat sfârșit. Această realizare a Republicii Moldova obligă să continuăm calea integrării europene într-o manieră și mai hotărâtă. Suntem în așteptarea deciziei asupra datei când va fi semnat Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb. Evident am discutat astăzi și despre perspectiva ratificării celor două acorduri”, a specificat Vlad Filat.
 
„Un lucru important ține și de activitățile noastre la nivel de partide. Asta presupune o colaborare cât mai intensă. Pe deoparte avem activitatea instituțiilor statului, dar și activitatea partidelor este determinantă în acest sens. Am vorbit despre campania de informare despre integrarea europeană a cetățenilor Republicii Moldova. Am convenit și asupra acțiunilor de viitor. Lucrurile decurg în conformitate cu calendarul pe care ni l-am propus”, a adăugat liderul PLDM.
 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -6 (14)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Crai de la rasarit,unul mai...ca altul;noi,n-avem ce face,ii ascultam si dam din cap;poate,tot stim,daca--putere n-avem ,ce sa facem.La toamna,poate se vor numara bobocii,desigur, daca,poporul ar vrea ceva sa schimbe;altfel-in chiloti dar,in Europa promisa...Cum se zice la moldoveni-da Doamne dar,nu cred.

  Sunt cetățean activ
  • -1 (9)
   despre remanieri s-a aiurit la un moment. nimeni din liderii coalitiei n-a zis nimic, insa toti urlau in gura mare ca vor fi remanieri. prostii nu alta.
   totusi e bine ca se intilnesc, discuta. asta si inseamna o guvernare de coalitie. mai ales ca dupa toate sarbatorile care au fost deputatii trebuie sa inceapa a lucra. sunt o sumedenie de legi si proiecte care trebuie implimentate. si Lupu foarte drept a spus ca de acuma toate atentia politicienilor trebuie sa fie focusata pe agenda sociala.
   • -4 (10)
    Sunt de acord cu cele spuse de Lupu. Trebuie sa ne revenim dupa toarte sarabtorile astea, sa ne trezim din visul cu regimul liberalizat de vize si de lucrat in plan social. Sa creasca pensiile, salariile. Sa fie create noi locuri de munca. Sa se lucreze cu scopul de atragerii mai multor investitii etc.
    • -2 (6)
     De fapt Corman vorbea ca dupa ce vom obtine regimul liberalizat de vize cu UE si vom semna acordul de asociere cu UE, tara va deveni mai atractiva pentru investitorii straini. Asa ca la vara ne asteptam la noi investitii si la noi locuri de munca.
     • -4 (6)
      Era si de asteptat ca delegatia UE sa accepte ca RM sa sarbatoreasca ziua europei in data de 10 Mai, deoarece 9 mai este un simbol national in care se aduc omagii eroilor cazuti in lupta contra fascismului. Si ma bucur ca PD nu polemizeaza subiectul si tin sa sarbatoareasca 9 mai ziua victoriei asupra fascismului.
      • +10 (12)
       Are dreptate Filat. Liberalizarea regimului de vize este un succes foarte clar, este un succes care ne demonstreaza sustinerea europenilor, dar nu este ultima faza a procesului de integrare europeana.
       Acesta este unul dintre numeroasele beneficii ale acestui proces. Totul este inainte, important e sa muncim!
       • +12 (14)
        O sa sarbatorim si ziua de 9 mai , si ziua de 10 mai, ziua europei.
        PLDM o sa gaseasca iesire din situatie, astea au o echipa puternica, cu oameni destepti intelegenti,chibzuiti .
        • +10 (12)
         Trebuie sa parcurgem calea europeana, de aici si vom avea de cistigat, si in plan social , economic, si din toate punctele de vedere.
         Sa nu ne lasam dusi de val si de visurile altora care nu fac nimic dar imbla cu minciunile, si regimul liberalizat de vize nu-i un vis, deja ii realitate.
         • +8 (10)
          Totusi, ma conving, tot mai mult, ca Vlad Filat a procedat corect, atunci cand a hotarat sa cedeze, numai ca sa pastreze mersul european.
          Dansul, in urma actiunilor papusarului, putea foarte simplu sa arunce tara in alegeri anticipate, dar nu a facut-o!
          Tot PLDM a fost partidul care a cedat cel mai mult, numai ca aceasta coalitie de guvernare sa fie creata!
          • +1 (3)
           Intradevar, PLDM a cedat cel mai mult, avind de doua ori mai multe mandate in parlament decit PDM si PL impreuna , putea sa aiba sub conducere mai multe ministere, si alte institutii ale statului, dar a cedata pentru ca celelate partide sa nu faca galagie, ca nu le ajunge putere.
           Vlad Filat a cedat ca sa nu duca tara in alegeri.
           De data asta nu trebuie sa cedeze pentru ca data propusa de PLDM pentru alegerile parlamentare din toamna este potrivita.
          • +2 (4)
           Dupa reusitele din ultimu timp PLDM imi insufla o incredere foarte mare .Munca pe care o depun ei aduc si rezultatele cuvenite .Este foarte inportant sa ne azam pe agenda europeana .
        • +11 (13)
         Din cate observ, cel mai serios de mersul european se atarna Vlad Filat, care este pro-european nu numai prin declaratii, ci si prin actiuni foarte concrete si responsabile!
         Practic, PLDM reprezinta baza mersului european.
         • +1 (3)
          Mam convins tot mai mult ca PLDM este partidul care merita sa fie la guvernare care doreste o schimbare majora in viata cetatnilor .Doreste ca RM sa devina o tara europeana ,si cred ca asta a inceput sa le reusesca .Bravo succes si in continuare .
          • +1 (1)
           Daca ati gasit un partid pus pe fapte, votati-l, si sustineti-l pana la capat!!!

           Sunt cetățean activ
     • +9 (11)
      Vlad Filat a declarat foarte clar ca, la moment, cel mai mult, trebuie sa muncim in in campania de informare a cetatenilor privind integrarea europeana a Republicii Moldova si in procesul de integrare europeana, pentru ca acesta nu ia sfarsit, odata cu liberalizarea regimului de vize. Ne asteapta beneficii mult mai mari, dar trebuie sa muncim si mai mult.
    • -5 (15)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Cam târziu cu trezitul. La 30 noiembrie să nu-mi cereți votul, că vă dau cu capul în jos pe scară ...
     • -3 (7)
      Si pentru cine o sa-ti dai votul? Este vreo alternativa sanatoasa actualei guvernari?
      • +4 (12)
       Eu la fel realizez ca guvernarea actuala nu este una perfecta, are si aici partile negative, dar realizarile care au fost intreprinse pina acum, ma face sa ajung la concluzia ca sunt cei mai buni in comparatie cu cele peste 40 de partide inregistrate in RM.
       • -5 (5)
        Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
        daca sa vorbesc de mine - eu o sa-mi dau votul pentru PD. daca ei o vor tine-o tot asa, se vor comporta asa ca acuma. daca sa pribvim atent, acest partid este sanatos mai decit altele. are o viziune clara, pro-europeana, realista si pe mine asta ma aranjeaza. nu face promisiuni cu miile si actioneaza conforma realitatii.
        • +6 (10)
         Nu stui cum voi, dar eu am sa votez pentru PLDM. In comparatie cu multe alte partide, PLDM este un partid pro-european nu numai prin declaratii voluminoase si frumoase, ci si prin actiuni foarte concrete.
         Pe cand celelalte partide ”pro-europene” se aratau cam sceptice in privinta mersului european, cei din PLDM nu au lasat mainile-n jos si au muncit. In final, am ajuns unde am ajuns: avem regim liberalizat de vize si trebuie sa semnam Acordul de Asociere. Pe cand Ucrania, Georgia, sunt abia la faza semnarii Acordului de Asociere!
     • -3 (11)
      ... eu v-am prevenit.
    • +4 (10)
     Vlad Filat a vorbit foarte sigur,un adevarat conducator,care promite,si apoi imediat face,exemplu este regimul liberalizat de vize!
   • +8 (12)
    Publika a lansat toate aceste zvonuri cu remanierile si nu au facut decat sa-si pateze imaginea, distribuind o prostie si mintind cetatenii.

    Se spunea ca va fi demis Recean, dar eu il socot pe Recean una dintre putinele persoane din guvern care se descurca foarte bine cu obligatiunile pe care le are. MAI-ul este, in fond, un minister foarte intortocheat si va dati seama ce a mostenit acesta dupa comunisti?
    Ati uitat cum, pe timpurile guvernarii comuniste, politia era o arma in mainile lui Voronin, impotriva celor care-i stateau in cale? Acum, din cate putem observa, situatia e total diferita.
    Apropo, Recean a contribuit foarte mult si la liberalizarea regimului de vize.
  • +1 (1)
   Dictatura slugoilor rusilor in R.Moldova!
   SISul e tot a lor. Acestea in loc sa asigure securitatea nationala,ei actioneaza contra moldovenilor
   Trebuie de scris o scrisoare deschisa in Parlamentul UE si Senatul SUA unde sa aratam clar ca in R.Moldova este dictatura slugilor rusesti si ei de peste 20 de ani au organizat un genocid tacid fata de moldoveni(cu cifre si date) la porunca rusilor;
   Si a doua: miliardele oferite de SUA si UE moldovenilor sint furate de acesti slugoi mirsavi; Nimic nu se schimba,numai promisiuni,iar pe la spate coruptie si multa propoganda mincinoasa ruseasca.
 • -4 (10)
  Alternativa este Antimafia cu Sergiu Mocanu
 • -2 (2)
  Este pozitiv faptul ca partidele de la guvernare, desi au interese diferite, se intilnesc si discuta problemele aparute la nivel national, tot mai des. Asta exclude riscurile de a aparea conflicte imprevizibile. Si in asa fel disparind riscul de a se opri buna functioanare a sistemul de guvernare.
 • +1 (3)
  Filat-Lupu-Hadirka sint slugoii rusilor.(cu salariu)
  Astea conduc R.Moldova de cind am devenit "independenti" chipurile; Anume din cauza tradatorilor aceste traim in mizerie,coruptie,degradare si lipsa de viitor.
  Din cauza lor isi sterg picioarele de moldoveni toate risurile rusofone si sintem injositi pina azi.Ei sustin cotropirea Transnistriei si armata ilegala de ocupatie,care este un focar de agresiune permanent.Daca se intimpla acum un conflict armat,apoi soldatii nostrii mai intii trebuie sa mearga pe la acesti "politicieni"sa-i ia cu ei la razboi si sa-i puna pe prima linie.
 • +1 (1)
  Constată europenii
  Constată moldovenii:
  Guvernanţii de aici
  Sunt doar nişte măscărici.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA