Sturza: Republica Moldova nu trebuie să bată mătănii nici la Moscova, nici la Bruxelles

Republica Moldova nu trebuie să bată mătănii nici la Moscova, nici la Bruxelles, ci să muncească pe intern. Aceasta este soluția propusă de fostul premier Ion Sturza, în contextul embargoului impus de Rusia și lipsa unei piețe desfacere pentru fermierii moldoveni ce cultivă fructe și legume, transmite UNIMEDIA.

Sturza: Republica Moldova nu trebuie să bată mătănii nici la Moscova, nici la Bruxelles
Ion Sturza, fost prim-ministru al RM (Foto: ziarmm.ro)

„Evoluțiile din ultimul an și chiar din ultimele luni, 14 iulie, au plasat Rusia în cu totul altă dimensiune. Să nu avem iluzii și să nu batem mătănii la Moscova, în încercarea de a-i îmblânzi pe ruși pentru că Rusia nu mai e acea care a fost, nici conducerea politică a Rusiei nu mai este cea de pe timpuri. Cel puțin, nu-l vor îmblânzi moldovenii (n.red. - ursul de la Kremlin). Nu cred că astăzi este vreo personalitate publică sau politică în Republica Moldova care ar putea să-i stârnească vreun element de simpatie lui Putin. El a luat decizia de autoizolare economică și politică a Rusiei. Acesta e un război geostrategic în care Moldova nu mai contează. Mai mult ca atât, vreau să vă spun că la nivel de experți și chiar funcționari înalți din Rusia există toată simpatia și deschiderea față de Moldova, dar ei întotdeauna arată cu degetul la cer și spun că acolo e problema și acolo nu e soluționabilă”, a declarat Sturza în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.

Potrivit lui, după noile sancțiuni, foarte dure, față de Federația Rusă, mai apare o problemă pe care trebuie să o luăm în considerație și încă un argument de ce ar trebui să ne gândim la alte piețe de desfacere. Fostul permier consider că Rusia în 10, maximum 20 de luni va intra în incapacitate de plată.

Pub

„Aș spune ceea ce nu trebuie făcut. Nu trebuie bătute mătănii la porțile Bruxellesului și ale capitalelor europene: nimeni nu va impune să se cumpere fructele și legumele moldovenești. Un lucru simbolic trebuia făcut și l-a făcut Uniunea Europeană, a mărit cotele de export la fructele moldovenești. Dar să fim sinceri, noi nici cotele actuale nu le putem acoperi. Vor fi cred că suporturi financiare pentru bugetul Republicii Moldova, destul de modeste și poate în timp. Și, în egală măsură, nu trebuie să batem mătănii nici la Moscova, din considerentul pe care vi l-am spus mai spus: Moscova nu mai este astăzi receptivă la niciun fel de mesaj decât unul de război, unul de confruntare. Trebuie să muncim pe plan intern”, accentuează sursa.

Rusia a interzis, începând de luni, importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce a decis să impună un embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei "insecte periculoase". Autorităţile de la Chişinău consideră că decizia de a impune aceste embargouri este generată de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leancă a dispus autorităţilor în domeniu să pregătească, în regim de urgenţă, o analiză detaliată privind cadrul juridic care vizează relaţiile comerciale cu Rusia şi să vină cu propuneri.

Anterior, Rusia a impus restricții la importul produselor finite din carne de porc din Moldova, iar în luna septembrie 2013, Rusia a impus embargo vinurilor moldovenești pe piața locală. Serviciul federal rus a anunțat că interdicția a fost eliminată doar în cazul unor companii din regiunea Gagauz-Yeri.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub