ora: 09:53, 09 ian 2012 12408 49 Autor: Dumitru Ciorici

Sturza pune degetul pe rană: Nu s-a compromis ideea UE, dar guvernanții care o promovează


Sturza pune degetul pe rană: Nu s-a compromis ideea UE, dar guvernanții care o promovează
Foto: pavlicenco.md
Ambasadorii Uniunii Europene acreditați la Chișinău s-au alarmat după publicarea rezultatelor Barometrului de Opinie Publică din luna noiembrie. Asta pentru că statisticile arată o scădere a dorinței populației ca Moldova să adere la Uniunea Europeană. Informația a fost confirmată de omul de afaceri și fost prim-ministru al R. Moldova, Ion Sturza

În cadrul unei emisiuni la PublikaTV, businessmanul a menționat că s-au compromis guvernanții care promovează ideea UE și nu ideea însăși. "După publicarea BOP din noiembrie, am avut o întâlnire cu diplomații de la Chișinău, care erau extrem de consternați că moldovenii și-au schimbat prioritățile. Asta nu înseamnă că ideea UE este proastă. Este o reacție la cine sunt promotorii ideii. Ei s-au compromis. Oamenii sunt împotriva oamenilor cu care se asociază ideea de de integrare UE. Nu cred că în Moldova este vreo tendință anti-UE", a spus acesta.

În cadrul intervenției sale, fostul prim-ministru a pledat fără nicio reținere pentru ideea de integrare în UE a R. Moldova, în defavoarea Uniunii Euroasiatice (UEA), promovată intens în ultima perioadă de Federația Rusă. "Noi nu putem substitui modelul eurpean cu vreo pasăre din zbor de genul UEA. Este un proces politic, care nu are nimic cu integrarea economică. Deciiziile fundamentale, sensibile, au fost amânate pentru anul 2020. Acest proiect nu are nimic cu interesele economice ale R. Moldova", a mai spus acesta.

Ideea lui Sturza privind UE este susținută și de expertul economic Roman Chircă. "În primul rând, UE s-a construit peste 40 de ani. În ce privește UEA, totul a început în 2009. În această uniune, Rusia deține controlul întregului proces. 90% din taxele de import merg spre FR. Asta pe lângă faptul că e un azil pentru guvernările dubioase gen Nazarbayev și Lukașenko. Ponderea economiei UE în contextul global este de 24 %, al Federației Ruse - de 2-3%. Care este oferta UE: propune granturi, credite! Ce oferă FR? Nimic înafară de creditul promis guvernării PCRM, care până la urmă nu a fost oferit. Prin această UEA ni se spune în mod clar că sunteți o fostă colonie a imperiului țarist și vă vrem înapoi", a conchis acesta.

UNIMEDIA amintește că potrivit sondajelor, în 2011, ponderea moldovenilor interesați de UE a scăzut de la 65% la sub 50 la sută.

Sursa: UNIMEDIA

Comentarii (49)
 • -1 (1)
  intr-o mare masura ceea ce spune sturza este adevart, dar sa bnu uitam ca pe scena politica PCRM a venit cu o noua lozinca si cu o noua reorintare externa si anume ei , adica comunistii striga in gura mare ca doresc in uniunea euro asiatica, cred ca acest moment a avut o mare ampluare spre acest barometru de opinie, la fe presupun ca barometrul a fost facut la comanda unor forte care sunt cointeresate ca astfel de cifre sa apara, indeosebi forta PCRM.
  • +5 (7)
   Ion Sturza - Este Milionarul care sa imbogatit pe cind detinea functia de Prim-Ministru al Republicii Moldova, a furat de-i fugeau papicii prin Guvern
   • -3 (5)
    Maibine spune cine te plateste sa spui prostii. Daca doreai te documentai cand si unde sa imbogatit Sturza
    • +6 (6)
     Lasa bre ca stie lumea cum a facut acest Sturza avere, poate o fi incepind el sa faca ceva afaceri cind nu era premier dar si-a triplat aceasta avere anume cind era in aceasta functie, prin scutiri de impozite si credite nerambursabile catre firmele care le detinea...
     • +4 (4)
      Guvernul Sturza a compromis privatizarea S.A «Tirex-petrol»
      • -4 (4)
       daca te informai ar fi stiut foarte bine ca guvernul sturza a durat doar 9 luni ceea ce presupune putin timp, care de fapt nu este destul pentru a fura milioane si privateza ceva, plus la toate pe el l-a alungat cine oare? Lucinschii, cel care acum il acopera si il sustine pe feciorasul sau si pe premierul actual, care intradevar face ravagii si privatezeaza atit paminturi intregi cit si companii si fabrici, ma inerveaza oameni prosti ce arunca niste comentarii fara a veni cu vreo dovada concreta sau cifra.
       • +3 (3)
        Tu incepe a citi mai jos, daca si astea nu mai sint dovezi ap tu habar nu ai ce este cu tine si ce prostii scrii.....
    • +4 (4)
     Adevarul doare ...

     Pacat ca mai sunt trandasiri ca tine care ii spui adevarul si nu crede...

     Trebuie sa spun minciuni ca sa ma crezi???

     Nu ma plateste nimeni - bai baiate !!!

     Eu pe timpul lui Sturza am intrat in cabinet si am propus niste proiecte pentru Dezvoltarea RM,,,,


     Proiectele erau si sponsorizate...

     Dar Prietenul tau, care ii tii apararea, mia pus niste conditii ,,,, cum ar fiii pentru fiecare cite un 1 milion $......

     Domnu-l e martor..... nu implu cu minciuni......
     • 0 (2)
      sunt adeptul lui Sturza, daca aduci o dovada la ceia ce scii ma altur voua
      Sturza din cite i-mi aduc aminte a fost compromis de acea guvernare, si a fost nevoit sa plece, iar banii pe care ii are, ia obtinut din careva proecte internationale care nu au tangennta cu RM.
      daca cunosti mai multe, lumineazane
    • +3 (5)
     Baitasii. va rog mult, nu+l mai laudati pe Ion Sturza,,, eu vin cu date concrete si eu cred ca voi sunteti aptii de a intelege cine este STurza...

     Sturza a venit de la tara, era mort in popusoi de sarac ce era, el numai a furat Stimati Cetatenii !
     • 0 (0)
      Sturza a venit de la tara si era sarac?
      Pe wikipedia scrie cu totul altceva despre familia lui.
    • -1 (1)
     bai boule nu citi presa galbene..caci el poate sa deie 50.000 euro sa-l faca si dumnezeu in presa
  • +4 (4)
   8 august 1998, Firma lui Sturza nu a repatriat jumatate de milion de dolari, Fiind ministru acesta isi anula datoriile fata de stat.
   7 octombrie 1998 , intr-o sedinta a grupului de experti creat de Ministerul Economiei (condus pe atunci de ministrul Ion Sturza) pentru studierea cazurilor de nerepatriere a mijloacelor provenite din comertul exterior, s-a decis sa fie prelungite termenele de repatriere a valutei pentru 6 agenti economici.
  • +4 (4)
   Propria sa firma, Incon SA, care datora statului suma de 1 120 449 dolari SUA (nerepatriati) a fost exclusa de la control. Firma sa avea cea mai mare suma de valuta nerepatriata.
  • +4 (4)
   Daca Incon SA ar fi fost penalizat conform legii, Sturza ar fi trebuit sa achite, pe langa milionull de dolari care-l datorata statului si o amenda de 130.000 dolari catre Bugetul de stat. Incon SA a fost eliberata de la plata amenzii si a fost trecuta cu vederea inapoierea sumei de peste 1 120 .449 de dolari.
  • +4 (4)
   Aceasta faradelege a fost savarsita nemijlocit de Dumitru Braghis, pe atunci viceministru al Economiei. Este limpede ca Sturza a comis un abuz in serviciu, o escrocherie cu ajutorul adjunctului sau Dumitru Braghis (exprim-ministru).
   Astfel, D. Braghis a manifestat fie slugarnicie fata de sef, calcand legea in picioare, fie a fost rasplatit gras pentru aceasta faradelege. intre timp, pe langa datoria fata de Bugetul de stat Compania Incon-grup, in care sunt cuprinse si cele trei fabrici de conserve din Cupcini, Floresti si Ungheni, a acumulat datorii catre creditorii occidentali de 21 de milioane de dolari americani si se afla in prag de faliment.
  • +4 (4)
   Proiectele de afaceri ale lui Sturza presupuneau investitii de circa 23 mln dolari SUA din partea Corporatiei Financiare Internationale (IFC), membra a grupului Bancii Mondiale care sprijina, de regula, proiecte din sectorul privat. Cota de participare a IFC intr-un proiect este limitata la 25% din costul estimat si, rareori, poate sa atinga o cota de circa 50% din costul proiectului. Aici, de fapt, a fost buba. Incon-grup a considerat drept cota de participare utilajul din dotatie, dar acesta nu era de ajuns si a fost nevoie sa apeleze la creditare. La proiect a participat cu importante fonduri si Moldova Agroindbank.
  • +3 (3)
   Problema cea mare a constat in faptul ca contractul de finantare a fost pregatit si semnat, in numele tuturor participantilor la proiect, de managerii IFC. Ce prevedea contractul, nu stia nimeni, in afara, credem, de Ion Sturza, care a tacut atunci pentru ca Incon-grup era deja pana peste cap inglodat in datorii fata de IFC si bancile moldovenesti. Probabil, spera sa-si rezolve problemele financiare de la Incon-grup prin ascensiunea la putere. Dar nu a reusit.
  • +3 (3)
   Problema cea mare a constat in faptul ca contractul de finantare a fost pregatit si semnat, in numele tuturor participantilor la proiect, de managerii IFC. Ce prevedea contractul, nu stia nimeni, in afara, credem, de Ion Sturza, care a tacut atunci pentru ca Incon-grup era deja pana peste cap inglodat in datorii fata de IFC si bancile moldovenesti. Probabil, spera sa-si rezolve problemele financiare de la Incon-grup prin ascensiunea la putere. Dar nu a reusit.
  • +3 (3)
   IFC a investit in proiect doar 4 mln de dolari. Asa ca cele 3 fabrici de conserve, cu cele mai bune rezultate pe atunci, s-au pomenit, pe rand, inglodate in datorii. Numai Combinatul de la Cainari are datorii fata de Moldova Agroindbank cifrate la 1 milion 600 mii de dolari Soarta acestor trei fabrici este pecetluita, iar o data cu ele si cea a Incon-grup.
   • +4 (4)
    3 decembrie 1999. Principalul vinovat de tergiversarea procesului de privatizare a S.A «Tirex-petrol» o poarta guvernul condus de Ion Sturza. Economistul Eugeniu Garla, afirma ca anume deputatii PD s-au opus in permanenta formulei de conlucrare cu Romania. Dupa ce Legea cu privire la proiectul individual de privatizare a S.A «Tirex-petrol» a fost totusi adoptata, a inceput un nou val de tergiversari procesului de privatizare a Companiei – de data aceasta din partea guvernului Sturza si a conducerii intreprinderii in cauza. Acestia au amanat constient prezentarea materialelor necesare pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare. Scopul guvernului Sturza a fost de a tergiversa, timp de trei luni, procesul de negocieri, deoarece, conform Legii cu privire la privatizarea «Tirex»-ului, daca in aceasta perioada nu era semnat contractul de vanzare-cumparare, partea romana pierdea dreptul sa poarte negocieri. Ion Sturza si-a manifestat, in acest fel, pozitia dusmanoasa fata de Parlament si fata de Romania.
 • -1 (1)
  Ii torba cu tara asta, nu vede RM reforme, bunastare si UE
  Sa sper, sa cred, in cine, in comunisti sau astia din AIE?:) fiti seriosi)))
  • +1 (5)
   care bunastarea este in UE...fiti seriosi...vai de capul UE.... voi vreti in UE din-tr-un isngur motiv sa fugiti de aici cit mai repede... da sturza lasa sa-o fta nah...ui de aicici si sa nu comenteze...el e acelasi HOT... care ii face publicitate lui Filat...nu el l-a facut pe filat MARELE PRIHVATIZATOR... trebuie spinzurat si acesta cu toti ceilalti
   • +1 (1)
    Comentariul a fost șters de redacție.
    • -3 (3)
     Comentariul a fost șters de redacție.
   • +2 (2)
    reforme si bunastare am zis aici la noi, iar in UE nu-i mai rau ca la noi sau Rusia, stai linistit ca chiar daca falimneteaza tot mai bine ca noi o vor duce, au macar o infrastrucura la care noi nici in 50 nu vom ajunge
    • +1 (1)
     Comentariul a fost șters de redacție.
     • +3 (3)
      :)))
      Ii drept, da nu mai grai si tu atitea prostii :)))
      • -2 (2)
       el singur e o prostie a naturii
       • +1 (3)
        Comentariul a fost șters de redacție.
   • +5 (5)
    Taci bre comunistule nu mai umbla si azi cu sorcova, tu esti un executant care aude doar ce zice selin si voronin, tu daca ai avea cap ti-ar fi rusine de ceea ce scrii.....
    • +3 (3)
     de unde cap
     ai vazut vreun comic cu cap treaz pe umeri !!
     in general in acel partid 89 % nus de nationalitate MD !
 • -1 (3)
  CE CREDITE OFERA UE...ASTA FMI OFERA CREDTITE CARE NU O SA FIE POSIBIL SA LE INTOARCEM SI SA NE TREZIM CU SOARTA GRECIEI..AMUSH ITALIEI...FITI SERIOSI...DIAVOLUL REGIMULUI AMERICAN FMI ESTE O BANKA DE INGROPARE IN DATORII
  • +1 (3)
   Comentariul a fost șters de redacție.
   • -2 (2)
    Comentariul a fost șters de redacție.
    • +2 (2)
     Comentariul a fost șters de redacție.
 • -4 (6)
  In momentul dat este clar pentru foarte multa lume ca d-l Ion Sturza ar fi cel mai potrivit la functia de Presedinte al R.Moldova. Este f. competent ,cu o bogata experienta si printre putinii care nu pot fi influentati de gruparile interne si partidele politice. Ramane sa decida deputatii .....(mama lor de ...)
  • -2 (4)
   Cam tot asa credeau lumea si despre Filat inainte de 2009, ca de ex. :))))
   Toti ei vorbesc frumos puna nu-i vezi asezati acolo sus in scaun:)
   • +6 (6)
    Pai nu il mai pune pe Filat pe acelasi cintar cu Sturza, spre deosebire de acest Sturza care doar cu pareri se da si despre tara vorbeste, fata de care nu a facut nimic doar si-a marit averea cu ajutorul statului, Filat a facut multe si cel mai important ce de unul singur, iar rezultatele acestei munci se va vedea abia peste 1-2 ani, trebuie de avut rabdare si incredere......
  • +2 (2)
   Comentariul a fost șters de redacție.
  • -3 (5)
   Desigur ca sturza ar fi o candidatura reusita pentru presedinte, insa actualii uzurpatori nu vor admite un om competent, curajos si onest ca sa le faca concurenta. Ce, ei de geaba au casticat puterea?
  • +3 (7)
   La moment este clar un lucru ca Sturza pregateste o platforma politica si ceea ce face acum nu este decit o mica rampa de lansare, sau cum o zis el o investitie in afacerea unde iesa cei mai multi bani, el crede ca este ca pe timpul cind era el premier.......
 • +2 (4)
  Si pentru UNIMEDIA :Domnilor, prin comportamentul vostru aratati ca va convin comentariile cu continut vulgar. Ce nu intelegeti ca ce semanati ,aceea veti culege? Va propun sa introduceti o regula . Oricine ar fi daca posteaza macar o singura data expresii sau cuvinte vulgare isi perde dreptul de a mai posta ceva .
  • +1 (1)
   nu ne convine!,de aia si redactia la unele noastre reclamatii le mai sterge pe cele vulgaree !!
 • +2 (4)
  Cât este de bine să freci capul dintr-o parte.
  Se vrea şi ăsta preşedinte.
 • -3 (3)
  CARAMITRU! Si de ce nu? e o persoana cu capul pe umeri si cu picioarele pe pamint....nu ca celalti lideri ce sunt acum.....cu mintea'n c....si infumurati, DANE-L DOAMNE PE STURZA PRESEDINTE!!!
 • -3 (3)
  Sturza presedinte al Moldovei ! Este cel mai bun ! Hotii si tradatorii de la guvernarea actuala sa tem de Sturza ca dracii de tamie. Vedeti cit se dau cu parerea aici... Majoritatea care vorbesc rau despre Sturza sint lizojopii banditilor de la conducere
 • -2 (2)
  Toti hotii si tradatorii de la conducerea Moldovei se tem de Sturza. Dar,oricum Sturza a sa devina presedinte si toti acesti banditi au sa stea la puscarie.mai devreme sau mai tirziu.Istoria inapoi nu merge
 • 0 (0)
  Cel ce a scris acest articol,vrea cu tot dinadinsul sa repare gresala acestui individ Sturza.Adica o da la intors,individul in cauza a declarat prima data ca Moldova,nu mai trebuie sa bata cu pumni,capul,picioarele la usa UE,ca aia tot nu o doresc.Cum ca tara ar trebui sa-si vada de treburile ei,autonom.
  Acest individ este un mediocru in toate domenile,chiar as spune un oportunist!

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Integrare Europeană
 
Căutare
Login
Top taguri