Sturza pune degetul pe rană: Nu s-a compromis ideea UE, dar guvernanții care o promovează

Ambasadorii Uniunii Europene acreditați la Chișinău s-au alarmat după publicarea rezultatelor Barometrului de Opinie Publică din luna noiembrie. Asta pentru că statisticile arată o scădere a dorinței populației ca Moldova să adere la Uniunea Europeană. Informația a fost confirmată de omul de afaceri și fost prim-ministru al R. Moldova, Ion Sturza

În cadrul unei emisiuni la PublikaTV, businessmanul a menționat că s-au compromis guvernanții care promovează ideea UE și nu ideea însăși. "După publicarea BOP din noiembrie, am avut o întâlnire cu diplomații de la Chișinău, care erau extrem de consternați că moldovenii și-au schimbat prioritățile. Asta nu înseamnă că ideea UE este proastă. Este o reacție la cine sunt promotorii ideii. Ei s-au compromis. Oamenii sunt împotriva oamenilor cu care se asociază ideea de de integrare UE. Nu cred că în Moldova este vreo tendință anti-UE", a spus acesta.
Sturza pune degetul pe rană: Nu s-a compromis ideea UE, dar guvernanții care o promovează
(Foto: pavlicenco.md)

În cadrul intervenției sale, fostul prim-ministru a pledat fără nicio reținere pentru ideea de integrare în UE a R. Moldova, în defavoarea Uniunii Euroasiatice (UEA), promovată intens în ultima perioadă de Federația Rusă. "Noi nu putem substitui modelul eurpean cu vreo pasăre din zbor de genul UEA. Este un proces politic, care nu are nimic cu integrarea economică. Deciiziile fundamentale, sensibile, au fost amânate pentru anul 2020. Acest proiect nu are nimic cu interesele economice ale R. Moldova", a mai spus acesta.

Ideea lui Sturza privind UE este susținută și de expertul economic Roman Chircă. "În primul rând, UE s-a construit peste 40 de ani. În ce privește UEA, totul a început în 2009. În această uniune, Rusia deține controlul întregului proces. 90% din taxele de import merg spre FR. Asta pe lângă faptul că e un azil pentru guvernările dubioase gen Nazarbayev și Lukașenko. Ponderea economiei UE în contextul global este de 24 %, al Federației Ruse - de 2-3%. Care este oferta UE: propune granturi, credite! Ce oferă FR? Nimic înafară de creditul promis guvernării PCRM, care până la urmă nu a fost oferit. Prin această UEA ni se spune în mod clar că sunteți o fostă colonie a imperiului țarist și vă vrem înapoi", a conchis acesta.

UNIMEDIA amintește că potrivit sondajelor, în 2011, ponderea moldovenilor interesați de UE a scăzut de la 65% la sub 50 la sută.

Sursa: UNIMEDIA

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub