ora: 07:47, 18 sep 2012 4787
Autor: Cristina Aramă

Sturza: Moldova va avea gaz mai ieftin în condițiile unor umilințe totale sau a unor cedări politice


Sturza: Moldova va avea gaz mai ieftin în condițiile unor umilințe totale sau a unor cedări politice
Foto: UNIMEDIA
Delegația Republicii Moldova a ajuns fără să vrea în capcana unor discuții politizate cu privire la prețul gazului, fără să conștientizeze că mare rezultate nu vor obține. Prețul gazului este folosit de Kremlin ca o armă politică. Declarația a fost făcută ieri, 17 septembrie, de către fostul premierul Ion Sturza, în cadrul unei emisiuni la Pro TV Chișinău, transmite UNIMEDIA.

„Delegația de la noi știa bine care sunt dispozițiile la Moscova. Astfel, la mare miracol nu se putea de așteptat. În cadrul negocierilor, maxim la ce se putea spera era o reducere de 2-3 dolari. Moldova ar putea obține reducere la gaz de 30 la sută în condițiile unor umilințe totale sau a unor cedări politice”, a menționat Sturza.

În context, acesta a afirmat sigur că la Moscova au existat condiționări. Fostul premier a subliniat faptul că în presa rusă scurgerile de informații nu se fac întâmplător.

„Nu trebuie să facem nici o concesie. Lucrurile se vor rezolva de la sine. Prețul la gaz se va ajusta. Nu ne face nimeni cadou 30% reducere la gaz. Acest lucru s-ar întâmpla doar în urma unor condiționări. Poate fi vorba chiar și de renunțarea la Pachetul Energetic III al UE, fapt care ar însemna renunțarea la integrarea europeană”, a mai adăugat Sturza.

Totodată, liberalul Valeriu Munteanu a reiterat faptul că în acest sens comuniștii speculează foarte ieftin vizavi de referendumul pe care vor să-l organizeze în noiembrie. „Într-o lună de zile o să înceapă perioada de încălzire și ei știu foarte bine care este preocuparea cetățenilor. Atât de ieftin joacă, încât ei vor să demonstreze că în luna noiembrie, în urma referendumului, Moldova ar adera la Uniunea Euroasiatică, iar din decembrie pentru facturile care o să vină o să avem gaz practic gratuit. Este o speculație rușinoasă în care nu toți comuniștii cred și nu le este ușor să vândă aceste gogoși”, a conchis sursa.

 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +10 (12)
  Este sigur faptul ca Republica Moldova si guvernul Filat nu vor renunta la integrarea europeana. Acestia au muncit mult in ltimii 2 ani de zile, iar rezultatele pot fi vazute. Uniunea Europeana sustine conducerea guvernului actual si vor sustine intru totul activitatea acestuia. Noi avem noroc de un premier ca Vlad Filat si trebuie sa fim rabdatori. Ni s-a demonstrat ca el este PENTRU REPUBLICA MOLDOVA SI PENTRU UN VIITOR FRUMOS AL TARII NOASTRE. MOLDOVA DORESTE, MOLDOA POATE!
  • +11 (13)
   Sturza Probabil , isi va lansa o Platforma Politica , mai aproape de Alegeri .. Prea se da el cu declaratiile in ultimul timp ..
   Dar , hai sa ne amintim , de cind el s-a facut marele antreprinzator ? .. nu dupa functia de Prim - ministru ? )) vai vai vai , asa o perioada scurta .. o lucrat omu , atunci )))))))
  • +8 (12)
   Sturza ca deobicei vine cu declaratii pesimiste. E gresita aceasta abordare! In orice situatie trebuie de negociat, de avut un dialog, doar asa se poate ajunge la o intelegere favorabila. Premierul nu va lua niciodata decizii ce ar prejudicia in vriun fel Statul si cetatenii. Sunt sigur ca vor gasi alternative.
   • +7 (9)
    Urmarim zi de zi cum Premierul Filat lupta pentru viitorul Republicii Moldova! Lupta pentru bunastarea cetatenilor acestei tari! El isi sacrifica tot timpul si viata personala! Iar un asa numit business man Sturza sta relaxat intr-un fotoliu luxos avind o avere de sute de milioane de dolari si nu are altceva de facut de cit sal critice pe Filat!
  • +6 (6)
   Poate si asa cum spui.
   Dar, totusi, nu stiu de ce nu am incredere totala in Filat, si vreau sa fiu vigilent la toate miscarile lui.
   Nu-mi poti lamuri de ce ?????
   • +6 (6)
    Grig, pai uite ca UE crede in Filat, de ce nu ai crede si tu?!
 • +7 (7)
  Ok, inte-o oarecare masura dl Sturza are dreptate, insa trebuie sa intelegem ca e important sa mergem la negocieri,sa vedem pina unde poate merge Rusia si totusi poate obtinem o reducere. Delegatia Moldoveneasca s-a prezentat foarte bine in Rusia, nu s-a lasat dusa presata de dinsii si au avut o intilnire destul de diplomata. Acum cu referire la gaz si pachetul energetic Eropean. Republica Moldova a facut pasi mari spre aderarea la Uniunea Europeana, sa refuze acest pachet este mai mult decit imposibil, deci lucrurile merg spre asta, ne amintim ca in anul 2012 a fost semnat acordul dintre RM si Romania,in ceea ce priveste constructia gazoductului Iasi-Cahul, deci lucrurile au inceput sa se miste deja si este absurd sa le opresti!
 • +7 (7)
  Cine este aceasta uniune euroasiatica pentru care 50%dintre moldoveni ar dori sa adere? Ce state fac parte din ea? Cum functioneaza?etc. Este o realitate sau numai o idee? Succesul ei va fi sigur?
  • +5 (7)
   Rusia, Belarus, Kazahstan, Afganistan si Koreia de Nord.
   • +6 (6)
    Proiectul uniunii euroasiatica este al Federatiei Ruse, acestia au scop de revenire la modelul Uniunii Sovietice, fiti atenti Belarus,Kazahstan!Afganistan si Korea de nord, toate sunt teritorii cu regim totalitar si sun sub influienta Rusiei. Nu trebuie sa cedeze societatea RM, iar ce tine de 50%, cred ca e exagerat de-a binelea, nici 2 % nu ar adera la aceasta uniune!
 • +6 (6)
  Sturza: Moldova va avea gaz mai ieftin în condițiile unor umilințe totale sau a unor cedări politice.
  La aceasta as vrea sa adaog, ca cedarile la pretul gayelor va fi DOAR TEMPORAR, pana cand Rusia ne va avea in maini (pana vom refuya integrarea energetica europeana), apoi Rusia ne va arata cit costa gzul: MAI MULT CA ACUM. Exemplu serveste Ucraina. Obraznicia si pirateria ruseasca margini n-are. Gazul ieftin cu 30% este doar o momeala pentru prosti pe un termen foarte scurt.
  Independenta energetica este suportul principal al independentei politice.
  Or, aservirea energetica lichideaza independenta de facto. Parlamentul si societatea nu trebuie sa lase aceasta problema doar in competenta Premierului si Guvernului - merge vorba despre esenta esentelor.
 • +7 (7)
  Numai acceptind Pachetul energetic European vom fi aparati de agresivitatea si subjugarea energetica (deci si politica) a Rusiei.
  Iata acum UE duce o investigare animonopol al Gazpromului.
  Daca Rusia a avut obraznicia sa-si faca mendrele in Europa, apoi imaginativa ce va face cu Moldova daca nimerim iar in plasa ei: isi va sterge fundul cu noi.
  Numai UE ne poate proteja de Rusia, si nu trebuie sa ezitam mana intinsa spre salvare.
  Nici vorba nu poate fi despre careva cedari Rusiei. Acestea nu or inceta sa curga еще altele si altele pina la ingroparea definitiva a independentei noastre ciuntite.
  • +6 (6)
   Pe data de 17 septembrie 2012 la Chisinau Prim ministrul Filat s-a intilnit cu Joseph Daul, Presedintele Partidului Popular European din Parlamentul European(acest partid fiind unul de majoritate inUE). Dl Daul a spus astfel "Republica Moldova a inregistrat progrese importante in calea sa democratica si a demonstrat ca este un partener de incredere pentru Uniunea Europeana! Republica Moldova este un elev foarte bun,ma bucur ca ati avansat foarte mult in Acordul de Asociere si Acordul de Liber Schimb. EU, SUSTIN, de asemenea liberalizarea regimului de vize. TREBUIE sa continuati sa mergeti pe calea apropierii de Uniunea Europeana!"
   • +6 (6)
    In acelasi timp oficialul a mentionat ca pentru a avea un progres social si o dezvoltare economica durabila, tara noastra urmeaza sa insiste pe implementarea reformei justitiei si de combatere a coruptiei, iar in acest sens e nevoie de conlucrare intre fortele politice. 
    Vreau sa spun ca avem progres in acest sens, or referitor la reforma CCCEC, din 1 octombrie Centrul va fi reorganizat dupa principiile Europene. Referitor la reforma Justitiei, mai e nevoie de ajustarea cadrului legal conform celui European, insa in acelasi timp e nevoie de intreprins reforma in PROCURATURA GENERALA si Sistemul Judecatoresc din tara, iar aici este nevoie si de dorinta colegilor de alianta.
    • +6 (6)
     Referitor la reforma MAI,am observat o miscare buna din momentul investirii dlui Recean in functia de Ministru al aceste institutii, cu totii suntem martori la reeducarea colaboratorilor de politie, la depistarea si pedepsirea politistilor care isi incalca atributiile legale si recurg la activitatea impotriva cetateanului, observam cum sunt retinuti capii si grparile lor criminale,deci lucrurile au inceput sa miste si vedem si rezultate palpabile. 
     • +6 (6)
      Referitor la coruptie, dezvoltarea electronica a sistemului de stat va duce indubitabil la reducerea coruptiei din tara noastra. In luna septembrie am fost cu totii martori la lansarea semnaturii digitale, la lansarea obtinerii mult mai rapide a cazierului juridic, urmeaza sa fie implementat sistemul fiscal digital si digitizarea totala a sistemului de stat, ceea ce va duce la transparenta activitatii organelor de stat si la apropierea cetateanului de institutiile de stat. 
      In anul 2010 PLDM a intrat in familia acestui partid. PPE contribuind mult la promovarea obiectivului de integrare europeana europeana. 
      • +6 (6)
       Presedintele PLDM, Vlad Filat a RECONFIRMAT pozitia sa ferma si HOTARITA in implementarea reformelor care sunt necesare pentru cetatenii Republicii Moldova.  Si s-a expus ferm ca unica directie pentru RM este cea de integrare Europeana!
       • +6 (6)
        Deci este evident faptul ca Premierul Filat merge in continuare pe calea de integrare europeana, a confirmato prin intilnirea cu presedintele PPE si prin convorbirea telefonica cu dl Barosso,presedintele comisiei Europene! Si desigur prin deplasarea lui Filat la Bruxelles.
 • 0 (2)
  e clar ca suntem marioneta la mijloc cind UE trage cind Rusia, ei au intre dinsii cev aprobleme dar noi suntem la mijloc si asa se razbuna ei unul pe altul.....
 • +1 (1)
  Cu placere am putea suporta frig,numai sa stim ca scapam de ocupantii rusi. Pe timpul lui Lucinskii rusii intentionat ne-au tinut cinci ani in frig ca sa ne puna in genunchi...am supravetuit. iar,datoriile Transnistriei am sa le achitam cind au sa-si ia armata de acolo si talpasita ultimul ocupant. Afara cu bolsevicii mirsavi din casa noastra !!!
 • 0 (0)
  Domnul Sturza in loc sa se dedea la constatari acide mai bine ar prezenta niste solutii. Faza cu "se vor rezolva de la sine" e dovada reavointei fostului sef ce cabinet. Nimic nu se rezolva de la sine ci doar se complica.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA