Sturza: „Mă miră tupeul celor care promit regim liberalizat de vize până la sfârșitul lui 2012”

Locul nostru este în Uniunea Europeană, însă mai avem foarte multe de schimbat la noi în țară și nu trebuie acum să „visăm cu ochii deschiși” la o aderare formală a Republicii Moldova în spațiul European. De această părere este fostul prim-ministru RM, omul de afaceri Ion Sturza. Acesta a spulberat prin declarațiile sale orice iluzie că moldovenii, către sfârșitul acestui an, ar putea călători liber în UE.

„Modelul european este în continuare atractiv pentru noi. Însă, nu există loc pentru noi. Nimeni nici nu-și pune gândul de integrare formală a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Nu mai este vorba de criterii politice și nici de cele de performanță. Chiar dacă noi am fi extrem de performanți, noi nu avem șansa pentru că există o mișcare anti-europeană.
Sturza: „Mă miră tupeul celor care promit regim liberalizat de vize până la sfârșitul lui 2012”

Mă miră când unii de la Chișinău au tupeul să promită la sfârșitul anului 2012 libera circulație, când știm că statele europene se gândesc la reintroducerea granițelor naționale și la reducerea la maximum a migrației”, a subliniat Sturza în cadrul unei emisiuni la Publika TV.

„Noi trebuie să le arătăm europenilor, că înafara de lovitul cu pumnul, piciorul și capul în ușa UE, noi mai facem și ceva acasă. Ei s-au plictisit deja de zbaterea noastră. Noi știm foarte bine că nimeni la Bruxelles nu vrea nici un fel de cerere de la noi și ne imploră: „Stați cuminți acolo. O cerere formală de aderare va fi respinsă. O să fiți respinși și umiliți”, a adăugat omul de afaceri.

UNIMEDIA amintește că dialogul privind eliminarea regimului de vize dintre Moldova și UE a fost lansat încă în 2010. Acum, țara noastră se află la sfârșitul primei faze de dialog. Atât prim-ministrul Vlad Filat, cât și ministrul de Externe al R. Moldova, Iurie Leancă, au promis că moldovenii vor avea regim fără viză cu Uniunea Europeană către finele anului curent. 

Sursa: UNIMEDIA

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub