Citește toate știrile la acest subiect

Sturza împarte „bile negre” pentru Filat și Plahotniuc

„Demisia preşedintelui Parlamentului sau a şefului Guvernului sunt neproductive şi nu aduc nimic la stabilizarea sau clarificarea situaţiei”. De această părere este fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, exprimată în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.

„Atunci când vorbim de şeful Guvernului, vorbim totuşi de şeful celui mai mare partid parlamentar. Nicio ecuaţie, nici acum, nici după alegeri, nu va fi posibilă fără de Partidul Liberal Democrat şi fără de Vlad Filat, trebuie să fie clar pentru toţi, inclusiv pentru partidele mai mici, cum nu putem să desconsiderăm nici partidele mai mici care fac parte din coaliţie”, subliniază sursa citată.
Sturza împarte „bile negre” pentru Filat și Plahotniuc
Plahotniuc și Ghimpu (Foto: liviudumitru.eu)

Potrivit lui, prim-ministru Vlad Filat trebuie să-şi dea seama că conduce un Guvern de coaliţie și să ia în considerare interesele politice şi de alt gen ale partenerilor de coaliţie, inclusiv prin numirile politice în funcţii. „În acelaşi timp, noi avem o republică parlamentară. Parlamentul trebuie să fie locul unde se hotărăşte soarta acestei ţări, nu în alianţe sau în consilii de alianţe, Parlamentul, inclusiv cu implicarea opoziţiei. Deci utilizarea intereselor şi instrumentelor democratice în ţara aceasta este strict necesară pentru a depăşi criza aceasta politică”, a adăugat Sturza.

Fostul premier consideră că războiul izbucnit în AIE a început pentru că nu au fost respectate înţelegerile convenite între Filat și Plahotniuc. „Ca rezultat, avem această explozie de emoţii şi lipsa de încredere unul faţă de altul, lucru care este, pe de o parte, regretabil, dar pe de altă parte, acuma se vede cine şi ce prezintă. Până la urmă, eu nu aş pune în semn de egalitate între aceste două persoane, din simplul motiv că cineva totuşi, poate cu aroganţă, poate cu un pic de exagerare, şi-a luat asupra sa responsabilitatea pentru viitorul acestei ţări, inclusiv pentru acest proces de integrare europeană”, i-a reproșat Ion Sturza șefului Cabinetului de Miniștri.

„Din păcate, cealaltă parte nu a dat dovadă de multă transparenţă. Mă refer la domnul Plahotniuc, de multă viziune şi implicare politică, mai degrabă implicare de ordin economic, lucru care este evident astăzi pentru oricine în ţară. Şi, din aceste considerente, eu nu aş pune semne de egalitate între aceste două personalităţi. Vreau să vă confirm, da, Republica Moldova este un stat captiv al anumitor persoane din Republica Moldova, poate să v-o spună şi cei din business, şi cei din instituţiile de drept, şi cei care activează astăzi în alte domenii. Lucru care trebuie pus, odată şi odată, punctul în acest sens, altfel Republica Moldova nu va vedea nici integrare europeană, nu va vedea nici liberalizarea regimului de vize”, a concluzionat Sturza.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub