Sturza: Este o dispută în PLDM, cu multă grijă asistată şi gestionată şi de partidele din Alianţă

Scandalul din Parlament, din jurul Comisiei economie, buget și finanțe, și președintelui Veaceslav Ioniţă, este o dispută în interiorul Partidului Liberal Democrat, cu multă grijă asistată şi gestionată şi de către alte partide din Alianţă.

De această părere este fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, și a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.

Sturza: Este o dispută în PLDM, cu multă grijă asistată şi gestionată şi de partidele din Alianţă
Ion Sturza, fost prim-ministru al RM (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Am înţeles că toţi, fără excepţie, spun doar o parte mică de adevăr şi că toţi sunt complici. Nu deputaţii. Cei care sunt astăzi la televizor, reprezentanţii partidelor politice şi cei care plâng la televizor, toţi au o parte din vina pentru ce s-a întâmplat. Acest scandal afectează statul pentru că pe ultima sută de metri fiecare îşi reglează nişte conturi, inclusiv politice. Cred că aici, în primul rând, este o
dispută în interiorul Partidului Liberal Democrat, cu multă grijă asistată şi gestionată şi de către alte partide din Alianţă…”, afirmă sursa.
 
Potrivit lui Sturza, „este o dispută regretabilă axată pe cine va repartiza, cine va soluţiona problemele bugetului etc., pentru că nu avem nevoie într-un partid mare, de dreapta, de aşa o luptă…”.
 
„Pe de altă parte, este o extensie a acestui război între grupurile de interese. Pentru că toate aceste legi sunt foarte sensibile în reglementarea sistemului juridic şi a sistemului de monitorizare şi reglementare a pieţei financiare. Aparent, sunt inofensive şi parcă benefice, numai că oponenţii acestor legi spun că prin aceste legi se dau instrumente şi posibilităţi adiţionale oponenţilor să le distrugă afacerile, să le controleze etc. Deci, atunci când avem lucruri sensibile, ar trebui să avem o maximă transparenţă, inclusiv un control riguros asupra impactului corupţional, banului public etc. Pentru aceasta instrumente şi mecanisme sunt în Republica Moldova, a propos. Lucrurile acestea s-au făcut în grabă, s-au băgat și unele prevederi care în genere stârnesc multe semne de întrebare. Situaţia este cu mult mai grea, mai complicată decât ne pare la prima vedere, cu nişte legi, cu nişte dispute între deputaţi... Aici iese la iveală tot sistemul creat în aceşti ani de obscuritate, de lipsă de transparenţă, de conflicte de interese, de corupţie directă şi indirectă, care nu are nimic, în principiu, cu interesul public…”, enumeră Ion Sturza.
 
Veaceslav Ioniță, în cadrul unui briefing de presă, l-a acuzat în pe Valeriu Streleț că ar fi cel care a blocat pachetul de legi pentru care Guvernul a fost nevoit să-și asume răspunderea în fața Parlamentului. În replică, liderul fracțiunii PLDM a calificat drept „deplasate, mincinoase și aberante” acuzațiile lui Ioniță și a specificat că, conducerea partidului urmează să ia atitudine și să-și asume decizii pe marginea acestui caz.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI