ora: 10:08, 31 iul 2014 6548

Sturza: Este o dispută în PLDM, cu multă grijă asistată şi gestionată şi de partidele din Alianţă


Sturza: Este o dispută în PLDM, cu multă grijă asistată şi gestionată şi de partidele din Alianţă
Ion Sturza, fost prim-ministru al RM
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Scandalul din Parlament, din jurul Comisiei economie, buget și finanțe, și președintelui Veaceslav Ioniţă, este o dispută în interiorul Partidului Liberal Democrat, cu multă grijă asistată şi gestionată şi de către alte partide din Alianţă.

De această părere este fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, și a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.

„Am înţeles că toţi, fără excepţie, spun doar o parte mică de adevăr şi că toţi sunt complici. Nu deputaţii. Cei care sunt astăzi la televizor, reprezentanţii partidelor politice şi cei care plâng la televizor, toţi au o parte din vina pentru ce s-a întâmplat. Acest scandal afectează statul pentru că pe ultima sută de metri fiecare îşi reglează nişte conturi, inclusiv politice. Cred că aici, în primul rând, este o
dispută în interiorul Partidului Liberal Democrat, cu multă grijă asistată şi gestionată şi de către alte partide din Alianţă…”, afirmă sursa.
 
Potrivit lui Sturza, „este o dispută regretabilă axată pe cine va repartiza, cine va soluţiona problemele bugetului etc., pentru că nu avem nevoie într-un partid mare, de dreapta, de aşa o luptă…”.
 
„Pe de altă parte, este o extensie a acestui război între grupurile de interese. Pentru că toate aceste legi sunt foarte sensibile în reglementarea sistemului juridic şi a sistemului de monitorizare şi reglementare a pieţei financiare. Aparent, sunt inofensive şi parcă benefice, numai că oponenţii acestor legi spun că prin aceste legi se dau instrumente şi posibilităţi adiţionale oponenţilor să le distrugă afacerile, să le controleze etc. Deci, atunci când avem lucruri sensibile, ar trebui să avem o maximă transparenţă, inclusiv un control riguros asupra impactului corupţional, banului public etc. Pentru aceasta instrumente şi mecanisme sunt în Republica Moldova, a propos. Lucrurile acestea s-au făcut în grabă, s-au băgat și unele prevederi care în genere stârnesc multe semne de întrebare. Situaţia este cu mult mai grea, mai complicată decât ne pare la prima vedere, cu nişte legi, cu nişte dispute între deputaţi... Aici iese la iveală tot sistemul creat în aceşti ani de obscuritate, de lipsă de transparenţă, de conflicte de interese, de corupţie directă şi indirectă, care nu are nimic, în principiu, cu interesul public…”, enumeră Ion Sturza.
 
Veaceslav Ioniță, în cadrul unui briefing de presă, l-a acuzat în pe Valeriu Streleț că ar fi cel care a blocat pachetul de legi pentru care Guvernul a fost nevoit să-și asume răspunderea în fața Parlamentului. În replică, liderul fracțiunii PLDM a calificat drept „deplasate, mincinoase și aberante” acuzațiile lui Ioniță și a specificat că, conducerea partidului urmează să ia atitudine și să-și asume decizii pe marginea acestui caz.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +3 (9)
  Iarasi Sturza este cel care ii comenteaza mereu pe toti,si el nu face nimic,auzi omule,nu esuiaza doar cei ce nu fac nimic!Asa ca dumneata!!!
  • +2 (8)
   E bine cind stii multe iti dai cu parerea, dar e mai bine cind mai si faci ceva pentru tara asta, conteaza nu cuvintul dar fapta.
   • +1 (7)
    Dusmani permanent a avut acest partid, pentru ca este unul puternic,asa ca nu m-as mira daca a influientat din exterior cineva ca sa apara aceasta furtuna.
    • +1 (5)
     Sturza deja a facut ceva - a facut totul ca TIREX-PETROL sa ajunga pe mana rusilor, desi aparent l-a privatizat o firma din Germania...
     • +1 (3)
      Hărțuirea publică a lui Filat a apărut imediat după ce acesta a denunțat acordul alianței și l-a acuzat pe Plahotniuc de scheme criminale, trenarea reformei în justiție, subjugarea instituțiilor statului în beneficiu propriu. Acuzații care au dus la demisia oligarhului. Aceste acuzații erau foarte grave și din gura unui premier constituiau o probă elocventă a mafiotizării statului. Expunerea publică a acestor acuzații l-a înfuriat la culme pe oligarh. Demisia lui Filat prin utilizarea voturilor lui Voronin era prea puțin. Oligarhul a deschis dosare penale atît lui Filat, cît și echipei sale : Bănăruc, Negruța, Usatîi,Vicol. Păpușarul a procedat strict după canoanele mafiei rusești: i-a cerut lui Filat recunoașterea publică a propriilor erori, ca mai apoi prin decizia CC să-i interzică funcția de premier. Adică să-l elimine definitiv din viața politică.
 • -1 (3)

  Prea multa politica, exagerat de mult intro tara atit de micuta si cu atita coruptie si fara economie.Pe cine-l doar-n cot de disputele lor?Pe nimeni, inafara tot de ei.
  Nu va pare?
  • 0 (2)
   disputele care alunga investitorii, disputele care apar cind cineva e obijduit ca altul a furat mai mult, disputele care crează imaginea tarii--păcat ca nu te interesează Ranger.
   • +2 (2)
    Investitorii au nevoie sa nu-i bata la cap politicienii corupti care vor sa se imbogateasca din furat.
    Investitorii, mai ales cei mari din occident in cot ii doar de certurile astora sau altora.
    Dai lege buna, fa-o sa se respecte si lasa-l sa activeze.Cei mai trebuie unui investitor? Dar daca la noi se primeste invers, se devine afacerist prin parlament sau hotii si ca sa-ti tii furturile tre sa fii in parlament ori sa ai pe cineva acolo si se incep certurile.Asa-i?
  • 0 (2)
   Are dreptate Ranger, prea multa importanta isi dau unii si in fine ajung sa nu vada padurea de copaci. Mai bine ar fi mai modesti, dar mai productivi. Inclusiv Sturza.
 • -1 (3)
  chiar si cel mai agramat a itneles ca situatia cu Ionita a fost bine gestionata de "prietenii din coalitie"

  Sunt cetățean activ
 • +3 (3)
  Cred ca o viziune corect, de la o persoana care nu poate fi manipulata si intimidata este un plus pentru toti cetatenii.

  Sunt cetățean activ
 • +2 (2)
  intr-o oarecare masura Sturza are dreptate, dar prea multa apa de ploaie!
 • -1 (1)
  Чем больше слушаю этого человека, тем больше хочется рыгать.
  Я ничего не понял из из его умозаключений.
  Проще надо, милай.

  Sunt cetățean activ
  • 0 (0)

   Витя la ora: 15:02, 31 iul 2014
   0 (0)
   Чем больше слушаю этого человека, тем больше хочется рыгать.
   Я ничего не понял из из его умозаключений.
   Проще надо, милай.
   /////////////////////////////////////////////////////
   CA SA INTELEGI CE SPUNE UN OM DESTEPT TREBUE SA AI CREER. Asta nu este pentru descreerati ca tine. De-alde tine ii inteleg bine numai pe Voronin si Dodon, care trag spre Siberiia si ii doare-n cot de Independenta si Suveranitatea tarii noastre -- R.Moldova.
 • 0 (0)
  Ce frumos vorbesc toti, dar ce rau fac...
 • -2 (2)
  În ţara moldovenească
  Avem mulţi răufăcători,
  Care vor să dovedească
  Cum că-s mari...reformatori.
  *****************************
  Nu mai tolerăm minciuna, înjosirea
  E necesar să-nfăptuim UNIREA
 • 0 (0)
  Cei ce doresc Unirea sunt intr-un lagar cu alde Selin, Garbuz, Dodon, Voron(in), ...Acestea toarna apa la moara FSB-ului rusesc. Noi avem nevoe de conciliere in societatea noastra -- A CETATENILOR R. MOLDOVA DE DIFERITE NATIONALITATI.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA