Sturza enumeră eșecurile economice ale Republicii Moldova după proclamarea independenței

Ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza, a enumerat principalele probleme și greșeli, comise de conducătorii statului în perioada de tranziție, după proclamarea independenței Republicii Moldova. Potrivit sursei, acestea au dus la distrugerea economiei țării.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei prelegeri publice susținute de fostul premier la Academia de Științe, notează UNIMEDIA.

Sturza enumeră eșecurile economice ale Republicii Moldova după proclamarea independenței
(Foto: ziare.com)

„Cu tot respectul față de fruntașii țării noastre de atunci, dar au ezitat să aprecieze corect și coerent nivelul de dezvoltare a Republicii Moldova la începutul anilor '90. Atunci economia se confrunta cu două curente: anglo-saxon și altul continental sau european. Însă noi am inventat al treilea model - păstrați colhozurile”, a declarat Sturza.

Prima greșeală pe care a evidențiat-o Sturza în discursul său este privatizarea bunurilor statului. „S-a dorit schimbarea rapidă a formei de proprietate, prin eliberarea bonurilor. Nu cred că cineva a mai beneficiat de aceste bonuri de proprietate. Dar s-au găsit băieți deștepți care au privatizat cele mai importante acitve ale statului”, a declarat sursa.

Pub

Al doilea element care a marcat economia țării ar fi fost legea funciară care a înregistrat o mișcare foarte lentă în acest sens. De asemenea, sursa a vorbit și despre faptul că nu s-a creat o economie de piață la momentul potrivit. „Nu a fost creată o piață de capital. Republica Moldova este unica țară din Europa care nu are o piața de capital”, a menționat Sturza.

De asemenea, ex-premierul a vorbit și despre pierderea controlului asupra sistemului bancar. Potrivit sursei, consecințele acestuia vor afecta țara noastră în timpul apropiat. În cadrul discursului său, Sturza a vorbit și despre cele mai renumite modele economice din lume, menționând avantajele și dezavantajele acestora.

„Bineînțeles că modelul economic trebuie să fie construit și relaționat cu sistemul capitalist. Eu nu sunt adeptul capitalismul, deși sunt în carne și oase un capitalist. Sistemul în sine este foarte vulnerabil. Criza americană sau anglo-saxonă a fost resimțită în special de elitele societății. Modelul continental (european) este un model cu multă încărcătură socială, dar are problema competitivității. Modelul rusesc se bazează pe cererea de la stat, suport bugetar și conjunctura resurselor naturale. Este situația care încearcă să fie impusă și la noi. Economia Rusiei este într-un moment de mare impas și dacă nu se va schimba calitatea guvernării și nu se va liberaliza piața, atunci economia Rusiei riscă să se prăbușească în următorii ani”, a mai adăugat omul de afaceri.

În același timp, Sturza a prezentat și modelul economic cel mai avantajos pentru Republica Moldova. „L-aș numi generic coșul de fum - sunt adeptul acestui model economic. Valoarea adăugată a acestuia este combinația perfectă între forța de muncă, uneltele și capitalul. Trebuie să trecem de la modelul economic bazat pe consum la cel bazat pe ofertă. Piața se va găsi pentru orice vom produce noi, dar trebuie să avem o forță de muncă calificată și productivă”, a conchis sursa.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub