ora: 16:01, 18 noi 2013 5858 16 Autor: Cristina Aramă

Sturza enumeră eșecurile economice ale Republicii Moldova după proclamarea independenței


Sturza enumeră eșecurile economice ale Republicii Moldova după proclamarea independenței
Foto: ziare.com

Ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza, a enumerat principalele probleme și greșeli, comise de conducătorii statului în perioada de tranziție, după proclamarea independenței Republicii Moldova. Potrivit sursei, acestea au dus la distrugerea economiei țării.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei prelegeri publice susținute de fostul premier la Academia de Științe, notează UNIMEDIA.

„Cu tot respectul față de fruntașii țării noastre de atunci, dar au ezitat să aprecieze corect și coerent nivelul de dezvoltare a Republicii Moldova la începutul anilor '90. Atunci economia se confrunta cu două curente: anglo-saxon și altul continental sau european. Însă noi am inventat al treilea model - păstrați colhozurile”, a declarat Sturza.

Prima greșeală pe care a evidențiat-o Sturza în discursul său este privatizarea bunurilor statului. „S-a dorit schimbarea rapidă a formei de proprietate, prin eliberarea bonurilor. Nu cred că cineva a mai beneficiat de aceste bonuri de proprietate. Dar s-au găsit băieți deștepți care au privatizat cele mai importante acitve ale statului”, a declarat sursa.

Al doilea element care a marcat economia țării ar fi fost legea funciară care a înregistrat o mișcare foarte lentă în acest sens. De asemenea, sursa a vorbit și despre faptul că nu s-a creat o economie de piață la momentul potrivit. „Nu a fost creată o piață de capital. Republica Moldova este unica țară din Europa care nu are o piața de capital”, a menționat Sturza.

De asemenea, ex-premierul a vorbit și despre pierderea controlului asupra sistemului bancar. Potrivit sursei, consecințele acestuia vor afecta țara noastră în timpul apropiat. În cadrul discursului său, Sturza a vorbit și despre cele mai renumite modele economice din lume, menționând avantajele și dezavantajele acestora.

„Bineînțeles că modelul economic trebuie să fie construit și relaționat cu sistemul capitalist. Eu nu sunt adeptul capitalismul, deși sunt în carne și oase un capitalist. Sistemul în sine este foarte vulnerabil. Criza americană sau anglo-saxonă a fost resimțită în special de elitele societății. Modelul continental (european) este un model cu multă încărcătură socială, dar are problema competitivității. Modelul rusesc se bazează pe cererea de la stat, suport bugetar și conjunctura resurselor naturale. Este situația care încearcă să fie impusă și la noi. Economia Rusiei este într-un moment de mare impas și dacă nu se va schimba calitatea guvernării și nu se va liberaliza piața, atunci economia Rusiei riscă să se prăbușească în următorii ani”, a mai adăugat omul de afaceri.

În același timp, Sturza a prezentat și modelul economic cel mai avantajos pentru Republica Moldova. „L-aș numi generic coșul de fum - sunt adeptul acestui model economic. Valoarea adăugată a acestuia este combinația perfectă între forța de muncă, uneltele și capitalul. Trebuie să trecem de la modelul economic bazat pe consum la cel bazat pe ofertă. Piața se va găsi pentru orice vom produce noi, dar trebuie să avem o forță de muncă calificată și productivă”, a conchis sursa.

Comentarii (16)
 • -6 (8)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +2 (8)

   voi cu lingerea de cur verde asa evidenta numai stricati imaginea si mai tare ;/)
   • +2 (2)
    SUNT DE-ACORD CU GRIGOREL.
    NU ATAT GUVERNUL LEANCA, CAT LEANCA IN SINE A FACUT MULTE SCHIMBARI, DAR SA NU EXCLUDEM SI ALTI MINISTRI CARE L-AU AJUTAT SA FIE VIZIBILE ACESTE SCHIMBARI MAJORE..

    Sunt cetățean activ
 • -5 (5)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  http://www.youtube.com/watch?v=05fAxPrWkQ8
  uitativa si veti vedea daca veti vrea.
  • 0 (0)
   Олег Антонов
   Acum 7 luni
   ca răspuns către lubazukerman

   Музыка прекрасная. Изображения красивые. Но вместе сведены ужасно. Ни смена изображения, ни движение в кадре абсолютно не связаны с музыкальным ритмом. Поэтому оставляет чувство чего-то разорванного в клочки.
  • 0 (0)
   Adică - să vorbească și Ion, că și el îi om!
 • -2 (6)
  de aceste "esecuri" cunoaste demult toata lumea. Nu inteleg ce vrea acest om care nimic nu face pentru RM, doar vorbeste ca un politician, despre toate si despre nimic.
  • +1 (1)
   "Unii refuza sa vada mai departe de varful nasului"

   Sunt cetățean activ
   • +2 (6)
    EU CRED, TOTUSI, CA CEL MAI MARE ESEC AU FOST CEI 8 ANI DE CONDUCERE COMUNISTA... SI ANUME, DISTRUGEREA ECONOMIEI SI GONIREA CETATENILOR DE CATRE COMUNISTI PESTE HOTARE, LA MUNCA NEAGRA... IMPUSI DE SARACIA DE ATUNCI.

    Sunt cetățean activ
    • -1 (1)
     e doar demagogie, analizează indicii economici pana in 2001, 2001-2009, 2009-2013, si vei intelege procele economice, iar ca sa observi plecarile cetatenilor studieaza si pune cap la cap datele despre participarea la alegerile generale cu indicatorii demografici, ceea ce iti va arata cum si cand s-a desfasurat emigrarea.
     ca economist sustin ca in 2001-2009 economia s-a mentinut destul de bine pe resurse proprii, iar in 4 ani de guvernare filato-plahotniuco-ghimpuista RM s-a indatorat cu peste 5 mld usd, cu majorarea si taxelor interne de tot tipul.
 • -1 (7)
  sturza e tare destept si se da mare iubitor de tara si conoscator de modele economice....dar el ca si fostul sangheli au furat si spalat banii din buget(ai nostri si parintilor nostri) si siau construit imperii petroliere si alte afaceri...tot el a fost seful nemijlocit al contrabandistului filat care prihvativa IPTEH-ul si facea contrabanda cu tigari...apropo sturza e direct vinovat pentru comercializarea MIG-urilor la pret de numik...sa prejudiciat atunci statul cu zeci de milioane..fara licitatie publica si deskisa...el personal a semnat acea faradelege...sturza trebuie judecat si incarcerat...nu sa ne dea acum lectii de corectitudine si economie capitalista...un hot,spalator de creiere si lepadatura...sa facut mare patriot nenorocitul....
  • +3 (5)
   Dovezi sau vorbe-n vant?

   Sunt cetățean activ
   • 0 (0)
    dovada - privatizarea de guvernul sturza a Tirex-Petrol de rusi pt. 500 mii USD in defavoarea romanilor, care plateau mai mult
 • +3 (5)
  bravo, Sturza !
  sa stii ca te-ar vota multi.
  lumea a obosit acum timp de 20 de ani de fel de fel de guvernanti, unul mai "cinstit" si mai "destept" decat altul.
  Pribaltica are ceva timp de cand e in UE, astia abia acum s-au trezit...
  Pai, dansii nu prea sunt in graba, caci trebuie sa termine cu mai intai cu "privtizarea" bunurilor statului, apoi se poate si in UE.
 • +1 (1)
  Sturza nu a prihvatizat nimic de la stat.Și-a construit propriul model de afaceri,nu ca mulți afaceriști din ziua de astăzi. A făcut o analiză excelentă a dezvoltării economice de până acum,în special ce ține de BNM,care astăzi apără interesele unui oligarh( poate nu numai unul) și nu ale statului și oamenilor.Sunt sigur,că revenirea lui în politică va fi foarte benefică pentru parcursul nostru spre UE.
 • 0 (2)
  Comentariul a fost șters de redacție.

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA