Sturza dă sorți de izbândă învestirii noului Guvern: „Acum principiile de negocieri sunt mai realiste”

Joi, 30 mai, în Parlament va fi ales noul speaker și va fi învestit Guvernul Leancă. Cel puțin această încredere este împărtășită de către ex-premierul RM, Ion Sturza. Acesta dă șanse mari pentru configurarea unei noi coaliții de guvernare și evitarea alegerilor anticipate, notează UNIMEDIA.

„Eu cred că este o certitudine destul de mare că joi va fi creată o nouă Alianță de guvernare, o nouă majoritate parlamentară, va fi ales președintele Parlamentului și va fi învestit un nou Guvern”, a nuanțat Sturza în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7.
Sturza dă sorți de izbândă învestirii noului Guvern: „Acum principiile de negocieri sunt mai realiste”
Guvernul în frunte cu Leancă (Foto: UNIMEDIA / Igor Vrabie)

Fostul prim-ministru a motivat de ce este atât de încrezător. „Eu sunt optimist pentru că sunt informat. Logica evenimentelor ne sugerează ideea că până la urmă va fi creată o alianță de guvernare. Va fi exact în această consecutivitate: va fi ales președintele Parlamentului, apoi va fi votat un nou-vechi Guvern. Cu un Guvern condus de Iurie Leancă, dar și cu un nou președinte al Parlamentului, eu văd o schimbare la față a guvernării”, a adăugat el.
 
Întrebat cine va ceda dintre cei doi Vlazi, Filat sau Plahotniuc, Ion Sturza a spus că ambii. „Până la urma vor ceda ambii pentru că experiența negocierilor de până în 22 aprilie. Acele negocieri au fost dezechilibrate, bazate mai mult pe un proces de umilire, care inevitabil trebuia să ducă la o explozie. Nu poți să negociezi cu cineva umilindu-l sau creându-i situații ingrate. Cred că Plahotniuc a exagerat. Cu un om umilit nu poți avea o înțelegere de lungă durată. Cred că acum se negociază pe anumite principii mai realiste”, a mai spus el.
 
„Cred că și Vlad Filat este altul după toate evenimentele respective, s-a mai calmat. A fost o mare încercare emoțională pentru el, dar trebuie să-și înțeleagă greșelile și să se reinventeze. Eu nu l-aș scoate din ecuația politică pe Vlad Filat. El are în spate un partid și astăzi are sub controlul său peste 40 de mandate în Parlament. El are forță financiară și posibilități pentru a se impune în arena politică. Formal nu, dar informal el rămâne o figură importantă în politica moldovenească”, susține sursa citată.
 
UNIMEDIA menționează că în ultimele săptămâni liberal democrații, democrații, dar și liberalii din grupul Hadârcă au revenit la masa de negocieri în vederea creării unei noi majorități parlamentare și învestirii noului Cabinet de Miniștri. Pe 15 mai, președintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă, candidatul PLDM, la funcția de prim-ministru. Leancă a avut la dispoziție 15 zile pentru a-și forma echipa și a crea un program de guvernare. Joi, 30 mai, acesta trebuie să vină în fața Parlamentului pentru a solicita votul de încredere. 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub