ora: 11:35, 26 ian 2015 8828 33 Autor: Cristina Buzovschi

Sturza a făcut cu ou și oțet elita politică de la Chișinău


Sturza a făcut cu ou și oțet elita politică de la Chișinău
Ion Sturza
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Ion Sturza, prezent la emisiunea „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău, a făcut cu ou și oțet întreaga elită politică de la Chișinău. Fostul premier al Republicii Moldova a criticat liderii politici, pe unii i-a mai menajat, iar pe alţii i-a muştruluit de-a binele, relevă UNIMEDIA. Chiar dacă a criticat în termeni duri situația politică și economică din Moldova, fostul politician a declarat că nu se va implica în niciun fel în politica moldovenească. 
 
În primul rând, Sturza a accentuat că toată puterea este concentrată în mâinile unui singur om, care este unicul care decide în ţară şi trage foloase din orice situaţie. 
 

„În Republica Moldova există un singur centru de putere, un om stă modest în spate și de fapt de el depinde decizia finală. Acest centru de putere este în zona Partidului Democrat. Această matrice care concentrează toată puterea și beneficiile ei într-un singur punct nu sunt o noutate în istorie, începând cu Cesar și terminând cu Vladimir Putin”, a menţionat Ion Sturza. „Marian Lupu este doi metri de speech frumos”, a adăugat el.
 
În context, fostul premier a declarat că Iurie Leancă "are şanse foarte mici de a-şi păstra fotoliul în fruntea Guvernului. Șansele lui sunt foarte mici. Știu că se bea șampanie, dar atunci când nu te dorește propriul partid, propriul lider, când nu te dorește a treia componentă formală sau neformală a alianței, când cealaltă componentă este total indiferentă, este foarte greu să-ți creezi iluzii că vei fi viitorul prim-ministru”, a subliniat sursa citată.
 
Sturza a mai afirmat că PCRM a ajuns la ultima fază de descompunere. „PCRM a fost redus la o mascotă neimportantă în Parlamentul Republicii Moldova sau în viața politică. Voronin este greu de înțeles. El este ultimul mohican, o piatră de temelie a politicii din ultimii 25 de ani a fost și el a fost pus în serviciul acestei structuri. Va fi o unire, o răbufnire a foștilor săi vasali, vom vedea. Cu atât mi-i mai trist să vă văd acum pe dl Voronin. Vladimir Nicolaevici, v-am respectat și cu atât mi-i mai trisit să vă văd cum sunteți umulit de foștii dvs vasali. Și chiar dacă ați fost statalist primitiv și un moldovean de mămăligă, totuși ați apărat interesele statului. Și acum e trist ce se întâmplă cu dvs și așa-numitul Partid Comunist”, a spus ex-premierul.
 
Ion Sturza a enunţat că respectă electoratul PL, dar în acelaşi timp a criticat activitatea lui Dorin Chirtoacă la Primăria Chișinău şi capacitatea de lider a lui Mihai Ghimpu.
 
„Cum ghidează Ghimpu această masă de electorat foarte importantă. Și eu nu sunt fan a dlui Ghimpu. În ultimul timp, el prea des se retrage în lumea sa veselă și hazardată. Nu mă interesează propriu-zis dl Ghimpu, care este un om destul de decent, ci electoratul. Cele circa 7%, un electorat foarte consolidat și important. Pe Ghimpu în sine, situația și negocierile l-au depășit”, a punctat sursa.
 
„Dl Ghimpu, în stilul lui Freud, s-a scăpat cu vorba și a spus voi ați luat BEM-ul, dați-mi și mie ceva. Solicitările au fost pertinente cu aceste trei funcții de stat. Ghinionul lor a fost că a dat peste interesele PD: care vrea funcția de președinte prin intermediul funcției de președinte de Parlament, funcția de procuror și Ministerul Transporturilor - cea mai grea piesă de fonduri. Nu poate fi suspectat PLDM că el ceva nu face, trebuia de negociat cu PD”, a conchis Sturza.
 
Despre preşedintele Nicolae Timofti a spus că a comis două greşeli fundamentale: „A considerat că funcția de președinte nu este una politic, deși este ce mai înaltă funcție politică. Și a doua: a considerat că el este dator cuiva. De fapt, ei îi sunt datori lui că el a acceptat funcția de președinte”.
 

Comentarii (33)
 • +1 (75)
  Ce spune e 100% adevarat:
  Dul Plahotniuc acum decide tot - el e REGELE acum,
  Dul Filat a fost "pus in genunchi" de Dul Plahotniuc - e o marioneta la moment care nu poate decide nimic singur - in povestile rusesti era o persoana care distra REGELE - Шут.
  Dul Voronin - din cauza virstei isi pierde si capul. A fost deacord sa vinda demnitatea, alegatorii. A facut alianta cu cei pe care pina in trecut ia criticat. Nu vreau sa mai spun nimic de el - e un 0 la moment.
  Dul Ghimpu - are o echipa buna (Chirtoaca, Moldovanu), dar si unele "uscaturi" de care trebuie sa scape (Dul Salaru - nuami de rau imi pot aminti) - a fost prada lacomiei celor 3 Vlazi. Are idei bune cu un procuror de la UE. Daca nu putem noi sa facem regula, sa ne faca altii. Dar niciodata cei 3 Vlazi nu vor fi deacord - ii paste puscaria.
  Asa ca in urmatorii 4 ani se va instaura un MD o noua guvernare - una de banditi, unde se va fura ca ziua si nimeni nu se va gindi la popor - 4 ani a celor 3 Vlazi.
  • 0 (74)
   Da bre Plahotniuc e centrul universului, la dorinta lui rasare si apune soarele, daca ii intrebi acum pe astronomi de ce sunt anomalii in univers nu iti vor raspunde pentru ca ei nu stiu ca Plaha controleaza totul....

   Sunt cetățean activ
   • -3 (77)
    Cit tine dedeclaratiile omului de afaceri roman cu origini moldovenesti, apoi nu prea ai ce comenta, pentru ca totul e o mare bula de minciuna aruncata si rugumata atit de media cit si de cetatenii care nu cunosc faptul ca respectivul pe timp cit a fost premier a facut avere buna si a mers cu sacul plin de bani in tara vecina pentru a face business.

    Sunt cetățean activ
    • -1 (77)
     Ia reusit a devenit mare afacerist si acum ii este cit se poate de comod sa se lanseze in tot felul de declaratii tari si deocheate, e mult mai simplu si usor sa te dai mare la TV, sa ataci si sa murdaresti decit sa iti argumentezi lucrurile pe care le spui si ideile pe care le enunti.

     Sunt cetățean activ
     • +2 (74)
      As vrea un lucru sa il intreb ce a facut el pentru tara, cite locuri de munca a creat, cite taxe a platit in bugetul de stat daca atit de mult ii pasa de tara, sa fii patriot doar la nivel de declaratii e una, dar sa pui umarul e cu totul altceva.

      Sunt cetățean activ
      • +2 (72)
       Odiseu = sluga lui ploha
      • -1 (69)
       Inca ceva pentru omul ce apare printre primii in TOP-ul Forbes Romania, ce spune el despre Chirtoaca si administrarea rusinoasa a nepotului celui cu ASI in mineca?


       Sunt cetățean activ
   • -2 (52)
    mai aveti plusuri si minusuri
    _________
    "monologul" merge ca uns, din cand in cand mai opreste sa te si auzi...
  • +2 (60)
   nu Filat a fost "pus in genunchi" ci a fost pus ,,r-com"
  • +4 (50)
   nu mai comenta antiploha, vei fi marcat ca spam
  • +2 (48)
   nu mai scrie adevarul, vei fi marcat ca spam
  • +1 (45)
   situatia e inca mai rea decat daca venea Voronin iarasi la putere avand majoranta! Ne poate salva doar UE. Nici un fel de credite si granturi pina nu se fac reforme in justitie. Se invita un PG neutru si cu reputatie. Se depolitizeaza Curtea Constitutionala,CSM,CSJ,CNA,etc., inca putin si din tara o sa fuga cine o mai ramas. Se va instala "dictatura" lui plahotniuc(unde inca nu-i) si...poftim in evul mediu!
  • +4 (6)
   domnul sturza mai intii sa judece, ar trebui sa isi aduca aminte cit de bravo a fost dumnealui si echipa sa. cetatenii isi mai aduc aminte cit de bine o duceau in acele timpuri...
   cred ca are o parte de responsabilitate in ceia ce se intimpla in viata politica moldoveneasca.
   a renuntat la politica...de ce nu intra din nou in politica moldoveneasca sa rezolve problemele,sa arate cit de bravo este?!
   am impresia ca dumnealui este un papusar care influientiaza polica moldoveneasca pentru asi putea face afacerile lui si de a mai imparti din ceia ce a mai ramas.
   interesele d-lui oare coincid cu interesele moldovenilor, cine imi poate raspunde la intrebarea aceasta?
 • +5 (53)
  Scenariu pentru ca d-ul Sturza sa revina in politica Republicici Moldova: anul 2015 - Ion Sturza lider al unui partid, care participa masiv la alegerile locale in toata tara, Ion Sturza - candidat primar general in Chisinau, victorie categorica atat in Chisinau (primar si CMC), cat si in republica (primarii, consilii raionale, consilii locale). Astfel se formeaza o platforma solida pentru partidul nou. Guvernarea incepe sa se clatine. Posibil cade Guvernul. anii 2016-2018 - Guvernarea, de teama puterii crescande a partidului in frunte cu Ion Sturza, isi face treaba eficient, onest si in beneficiul cetateanului. Se schimba fata politicii moldovenesti si se indreapta spre cetatean. Oricum la parlamentarele din 2018 Ion Sturza impreuna cu partidul castiga categoric alegerile, avand suficiente voturi si suportul eventualilor parteneri de coalitie, aleg un nou guvern, procuror, presedinte, fac reforma constitutionala. anii 2018-2022 - Republica Moldova devine un stat de drept de facto, cu economie…
  • +3 (49)
   Visuri....si atît.
   Ce avem noi la guvernare n-are nimic comun cu politica ci cu crima organizată. Cu atîta bănărit, justiţie controlată şi televiziuni imediat îl vor pune la respect.
   Nici un partid, fie el cît de mizerabil,(comunist, fascist sau care nu ar fi), nu este atît de periculos la putere ca oligarhii veniţi acolo ca ă facă bani....pentru asta ei sunt capabili la multe....
   Asa ca..dragi concetăţeni problema cea mare nici nu este atît în PCRM cît în cei doi vlazi unul mai şmecher ca altul
   • +1 (47)
    Nu. Avem 4 Vlazi rai de toti, Unu-i verde, unu-i cu trandafir la ureche, unu-i cu secerea in buzunar si ultimul cu "Crucea cea sfanta" la gat. Si in spatele lor inca vreo 10-20 de smecheri din Rusia care se ocupa cu spalatul de bani. Acesta-i un portret complect a situatiei. Mai arunca si americanii cate un leu, dar fara mare rezultate.
    ...... ORICUM, STIU CA-I FOARTE PERICULOS, DAR D-NUL STURZA, DE CE NU FACETI UN PARTID? NOI O SA VA SUSTINEM.

    Sunt cetățean activ
 • +4 (56)
  Bravo Dle Sturza!. Trebuie cineva să mai deschidă ochii la turma asta de oi cornute care supraveţuieşte în sărăcie şi mizerie, dar fiecare 4 ani tot "cu televizorul" votează. Da de fapt nici nu prea ai pe cine.
  Pînă nu vin procuror şi judecători din UE nu vedem noi nici o integrare europeană, doar vor mima totul încă 4 ani ca să mai primească bani şi să încerce să mai ascundă hoţiile.
 • +3 (53)

  anii 2018-2022 - Republica Moldova devine un stat de drept de facto, cu economie de piata veritabila, cu o birocratie ordonata a statului, devine membru cu drepturi deplina a UE.
  Nu vreu sa incetez sa visez!
  Hai sa transformam visele in realitate!
 • -8 (52)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Sturza Ivan, tare bun comentator politic, care are si ruble multe multe, da iata sa le cheltuie el pentru a face un lucru bun pentru tara noastra, nu vra omu, de ce ? pentru ca e tare zgircit omu, totul e simplu.
  • +6 (56)
   Corect! Are bani da nu dă nimic la lume. Iaca âştea doi Vlazi, mai fac nişte acte de binefacere, ba un copil bolnav este ajutat, ba nişte bătrîni mănâncă o ciorbă călduţă. Apoi hop ..şi nu-i miliardul din bancă....investeşti-cîştigi, investeşti cîştigi...
   • +10 (56)
    cate slugi ale lui ploha vor mai comenta aici astazi?
  • +3 (3)
   Nimeni nu trebuie sa-i dea lui nimeni nimic. Trebuie de oferit oportunitati si posibilitati dar nu "Na Ghita Sacu cu Bani". Sturza a spus asa cum este. Am incercat si eu nenumarate ori sa ma conving ca ceva-i altfel dar nu-i asa: nu se schimba absolut nimic. Se invirt toate persoanele din parlament pe rand (PS - oameni din parlament, nu politicieni caci politician inseamna cu totul altceva)

   Sunt cetățean activ
 • -1 (43)
  Sturza drept spune, dar ce-i de făcut în situaţia aceasta nu ştie nici el, după cum se vede.
  Statul a nimerit în mâna bandiţilor. Partidele toate sunt banditeşti, hoţeşti, mafiote. Toţi funcţionarii organelor de stat şi bugetare sunt corupţi şi penabili.
  Deci esenţa nu-i numai în politică - toate structurile sunt infectate cu limbrici mafioţi.
  Ce-i de făcut în aşa situaţie D-ule Sturza, D-le Dungaciu, D-le Bogatu, etc... că deja n-am mai rămas mulţi....
  Moldova s-a epuizat... - nu mai generează forţe sănătoase.
  Toată clasă politică de astăzi este GUNOI INFRACŢIONAL.
 • -3 (41)
  domnul sturza mai intii sa judece, ar trebui sa isi aduca aminte cit de bravo a fost dumnealui si echipa sa. cetatenii isi mai aduc aminte cit de bine o duceau in acele timpuri...

  cred ca are o parte de responsabilitate in ceia ce se intimpla in viata politica moldoveneasca.
  a renuntat la politica...de ce nu intra din nou in politica moldoveneasca sa rezolve problemele,sa arate cit de bravo este?!
  am impresia ca dumnealui este un papusar care influientiaza polica moldoveneasca pentru asi putea face afacerile lui si de a mai imparti din ceia ce a mai ramas.
  interesele d-lui oare coincid cu interesele moldovenilor, cine imi poate raspunde la intrebarea aceasta?
 • +5 (7)
  Hopa !!
  Sturza a punctat un repros intemeiat la adresa lui Ghimpu.Marea lui gresala este ca nu a stiut sa creasca in jurul lui politicieni adevarati. electoratul sau e foarte fidel nu lui , ci principiilor PL. Acest partid ar fi putut creste el singur la nivelul a 20-25 la suta din electorat daca ar fi avut o conducere colectiva mai eficienta. Categoric insa , Ghimpu are si multe calitati care ar fi putu servi partidului si Basarabiei.Grupul de tradatori ai lui Hadarca a prejudiciat si el f mult partidului prin mentalitati comunistoide de reactie la realiatate si printr-o anume naivitate si simplism de judecata.Asta e. Oricum , tinerii PL ar cam trebui sa iasa din anonimat cu actiuni politice bine gandite si insurubate la ceea ce doresc oamenii.
 • +4 (4)
  Cine a privit emisiune'In Profunzime'indirect,comentariu nu pre au;cine na-u vindut si inca ne arata cu coatele si minile strinse in pumni pe masa,sansa na-u;dl Sturza a spus,roata vremii se va intoarce si toti ace-i care,ne vind,mai devreme ori mai tirziu,vor nimeri la racoare;ce-i tineri,vor duce bine in puscarie dar,cum vor duce ce-i mai invivsta...

  Sunt cetățean activ
 • +2 (2)
  Vrei sa afli ceva despre Sturza, intra pe unimedia. Ceva despre Plahotniuc, pe publika. Vrei sa vezi ceva porno, intra pe protv. Dar o insitutie profesionala de jurnalism din Chisinau stie cineva?
 • +1 (1)
  Sunteti toti biste farisei. Ati furat si nu dati poporului o sansa sa fie fericit. La catorga cu voi toti comunistii/


  Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  Cum poate sa vorbeasca fostii comunisti despre econonmie de piata?

  Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  Si regele Mihai a fost colaborator a rusilor, dar nu mai vorbim de toti ticalosii. Acestea de frica au tradat si pe mama si pe tata lor.

  Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  Bravo Sturza, are o mentalitate sănătoasă. Am avea noroc dacă ar decide să se implice mai mult în politică de pe Bâc.

Login


Email:

Parola:



Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA