Sturza, trist pentru soarta lui Filat și a țării: „Ne așteaptă vremuri tulburi”

Ion Sturza consideră că Vlad Filat a ajuns într-o situație tristă. Potrivit lui, Filat nu mai poate candida la funcția de prim-ministru și, deși este preşedintele unui partid care are 31 de mandate, printr-o „ecuaţie destul de relativă” a fost anihilat, subliniază UNIMEDIA.

Sturza spune că poate multe să-i reproșeze lui Filat, dar nu poate să nu-i recunoască și meritele. „Fie el, Filat, răul de pe pământ, dar nu judeca, că rişti să fii şi tu judecat. Am dreptul să îi reproşezi foarte multe lui Vlad Filat, un lucru nu pot să-i reproşez: că a vrut sincer să ducă Moldova în Europa. A făcut multe greşeli şi în administrare, îşi în relaţiile cu partenerii, cu partidul, dar a fost totuşi un om dedicat şi este un om dedicat  acestui traseu european şi a făcut foarte multe cu echipa lui, trebuie să recunoaştem”, a spus fostul premier al RM în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Sturza, trist pentru soarta lui Filat și a țării: „Ne așteaptă vremuri tulburi”
Ion Sturza (Foto: UNIMEDIA/M1)

Omul de afaceri spune că nu este corect să fie banalizat într-atâta rolul şi efortul lui şi să fie negat faptul că este practic preşedintele celui mai mare partid din Parlament. „Ne aşteaptă vremuri foarte tulburi, nu din considerente că pierdem trenul european sau nu ştiu ce şi aşa mai departe, că de fapt, nu e un atac la persoana lui Vlad Filat – Vlad Filat, până la urmă, este doar unul dintre actorii politici, el poate să dea un pas înapoi, un pas în stânga. Se vede absolut clar că cei de care depinde soarta ţării, implementarea valorilor democratice, a unui parcurs civilizat al ţării, habar nu au şi nu au nicio problemă cu interesele cetăţenilor şi oamenilor. Au interesele lor, au jucat şah până la faza când au distrus figurile oponenţilor”, consideră Ion Sturza.

Potrivit lui, Vlad Filat nu mai are cum să candideze la funcție de premier și cel mai probabil va fi nominalizat alt candidat. „Deci, bineînţeles, că Vlad Filat teoretic, dacă se respectă acest spirit al acestei decizii, nu mai poate să candideze la funcţia de prim-ministru”, a punctat fostul premier.

Ion Sturza a mai spus că a rămas stupefiat de hotărârea Curții Constituționale, asta deși analizează şi cunoaște nu numai partea publică, dar şi cea mai puţin publică a politicii moldoveneşti. „Chiar şi în Moldova lucrurile pot fi făcute cu o mai mare eleganţă. Este o întorsătură neaşteptată pentru unii, dar foarte bine calculată de alţii. Această e o luptă internă, de orgolii şi personalităţi, care nu ia în consideraţie nicidecum interesele statului sau ale Moldovei… Până la urmă, foarte puţini s-au gândit, zilele acestea, cred eu, la cetăţenii ţării, deşi au fost foarte multe declaraţii. Eu consider că aceasta a adus la situaţia pe care eu o consider cea mai gravă criză politică din istoria modernă a Republicii Moldova, a concluzionat sursa.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub