ora: 09:34, 20 mar 2017 16513

Sturza, despre situația din Moldova: Fum...și încă un miliard furat!


Sturza, despre situația din Moldova: Fum...și încă un miliard furat!
Foto: UNIMEDIA

Fostul premier Ion Sturza scrie pe pagina sa de facebook despre situația în care se află Republica Moldova. 

Sturza vorbește despre încă un miliard furat din sistemul bancar din țara noastră, dar și la tehnicile de manipulare folosite de guvernare. 

„Fum, fum, fum... Bum! Și încă un miliard furat!

Trebuie să recunoaștem, holdingul știe să manipuleze opinia publică. „Alegerea” prezidentului, „lupta” cu prezidentul, rușii și, mai nou, Interpolul-ru, „votul” uninominal, „reforma” pensiilor, concesionari, arestări spectaculoase între ai „noștri” și ai „voștri”. Moldovenii sunt hrăniți cu „breaking news” din oră în oră!

Între timp, afacerea „Republica Moldova” merge bine mersi...

Cine își mai aduce aminte de dezastrul din sistemul bancar care a sărăcit generații întregi de moldoveni? S-a rezolvat ceva, în afară de faptul că furtul miliardului a fost pus pe spinarea cetățenilor? Nici pe departe...

Numirea lui Sergiu Cioclea la cârma BNM a stârnit mult entuziasm. Bancher în domeniul investițional, cu un CV impresionant, limbi străine, experiență în spațiul ex-sovietic... Se pare însă că dumnealui nu-i prea arde de Moldova. Continuă să ducă o viață glamourosă, de investment banker, petrecându-și mai tot timpul privat în afara țării.

Înțeleg că tusovka de la Moscova sau Londra (cu moscoviți) este mai plăcută. Înțeleg și altceva: cheile de la visteria BNM sunt în mâini bune și serios păzite. Dar există și o cutumă: guvernatorii băncilor centrale își limitează la maximum relațiile „periculoase”. Altfel, este ușor să cazi în plasa „traficului de influență”. Se pare că și noii viceguvernatori, inimoși și implicați la început, au înțeles care sunt regulile jocului. Dar despre Consiliul de Supraveghere BNM ați auzit ceva?

Lucruri ciudate se întâmplă și la cele trei bănci aflate sub supravegherea BNM, care înglobează 50(!)% din activele bancare. Micii acționari, dar și managementul MAIB pare că și-au cumpărat indulgența de la guvernanți printr-o tranzacție extrem de dubioasă cu Hotelul Codru.
Grupul Platon a fost cu „succes” anihilat datorită noilor legi si arestari. Urmează ca 41% din acțiuni să fie vândute. Numai că nimeni nu se înghesuie să le cumpere. Ar fi BERD, dar în condiții umilitoare pentru Moldova, stat stabilizat și reformat, vorba premierului Filip. La un preț de 1.054 de lei per acțiune, când activele nete sunt de 3.500 de lei! Și se mai cere o garanție de la Guvern și BNM care ar acoperi eventualele litigii! La fel ca în cazul miliardului, tot pe spinarea oamenilor.

Soarta Moldincombank pare pecetluită. Sub administrarea „grijulie” a BNM, o mai umplu de datorii, credite neperformante și-i dau drumul în ...canalizare, cu tot cu grupul Platon.

Și mai „interesant” este la „prima” bancă din Moldova, Victoriabank. La insistența partenerilor străini, s-au făcut 5(!) tentative de a afla cine sunt acționarii reali. BNM, din prima, insista cum că ar cunoaște: un oarecare Lobanov, arestat la Moscova. De parcă nu îi …știți voi cine sunt, prin intermediul lui Shor...„Acționarii” băncii insistă ca manager să fie nimeni altul decât Corneliu Ghimpu, care se face direct vinovat de cele 30% de credite compromise. Legal BNM nu poate să-l accepte. Dar dacă trebuie... se pregătește o schimbare de regulament.

Da, raportul Kroll II se așteaptă în timpul apropiat. Nu cred că domnul Candu va risca să-l publice. Vor fi bine detaliate traseul banilor și beneficiarii intermediari. Finali însă nu cred... Respectiv, șansele de recuperare sunt aproape zero. De ce? Vom vorbi la momentul apariției Kroll II.

Între timp, s-a mai spulberat o iluzie. Speram că reformele impuse „pe gât” de partenerii de dezvoltare vor schimba ceva la BNM, Procuratură, ANRE, CNI… Nimic... Un joc cu fantome și perdele de fum bântuie acum Moldova”, scrie Sturza. 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +1 (3)
  In Romania salariul minim e mai mare decit salariul mediu din RM
  Ce sa mai asteptam?
  O unire si gata
  • +1 (3)
   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

   Salar mediu net 2017 (in mana)
   Romania – 521 euro
   Rusia - 430 euro
   Rep Moldova – 198 euro

   Salar minim 2017
   Romania – 322 euro
   Rusia - 123 euro
   Rep Moldova – 98 euro

   Pensie medie net 2016
   Romania - 210 euro
   Rep Moldova - 50 euro
 • +2 (4)
  Salariu mai mare,pensie mai mare,muntii si marea la dispozitie,Dunarea si multe alte riuri,gaze naturale proprii si petrol , civilizatie si trai european,iata de ce vor binefcia si locuitorii RM daca va fi unirea.Dar gagauzii si bulgarii,rusofonii si Dodon prefera saracia si mizeria,numai sa nu fie unirea.Din cauza lor sufera tot poporl in mizerie.
 • -6 (6)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Marele nostru salvator a națiunii intrigant și fățărnic, tare bine țin minte cum o venit în guvenul Ciubuc și apoi singur o devenit prim-ministru și doar din minune a a devenit multemelionar și azi povestește cac evo corabli barazdeat prostori bolisova teatra .....o declara ca nu vrea nici o funcție in Republica Moldova dar apoi o venit cu dinti s-o infipt in posibilitate....nu a reusit dar o promis ca multi oameni l-au crezut in el si isi va continua calea, apoi chiteva saptamini in urma ca curva clasica ucinița lui Lucinskii deama o declarat ca nu va mai candida cu tot contral la ce a declarat anterior că el este ptița drugova poliota și evo aristokratichiskie osobenosti ne dlea nașevo zada..........dar de aici hai să comentez cu svaturi adînci pentru bîdla eu dar is hîtru da voi proști.....EU ÎS ION STURZA ......KNEAZI........
 • +3 (3)
  si ce te incurca singele lui,tu vrei numai singe de sadova.Omul are gindire,analiza iti spune pe cit de strins e hamul la gitul tau,dar te incurca cravata lui
 • +2 (4)
  Datorita Romaniei toti msancurtii din RM care injura Romania pe la toate colturile merg in UE fara viza...nu e ironic?...
 • 0 (0)
  nicicind nu am crezut in cioclea ,se vad pe fata ocupatiile de suflet ale lui

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA