ora: 23:32, 07 aug 2017 13131 16 Autor: Eugen Durbala

STOP FALS! Isteria unui presupus război pe Nistru în presa rusă: Informaţii false care creează panică și manipulează opinia publică


STOP FALS! Isteria unui presupus război pe Nistru în presa rusă: Informaţii false care creează panică și manipulează opinia publică
Foto: print screen

Luni dimineața, pe 7 august, publicația rusă Russia Today (RT), care face parte din aparatul de propagandă al Kremlinului, a publicat la rubrica Exclusiv un material amplu cu titlul „Odată la Bulboaca: SUA vor construi noi edificii la o bază militară din Moldova”. Fără să prezinte dovezi ale afirmaţiilor sale, autorul speculează cu unele date, lasând să se înţeleagă că NATO şi SUA pregătesc militarii moldoveni pentru un viitor război în regiunea transnistreană. În realitate, Ministerul Apărării al Republicii Moldova modernizează infrastructura Bazei militare de la Bulboaca pentru a instrui militarii care participă în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU.

În știrea Russia Today se afirmă că „Forţele Navale ale Statelor Unite (United States Navy) sunt în căutarea antreprenorilor pentru construcţia unor edificii militare la Baza de instruire militară a Armatei Naţionale de la Bulboaca”, iar autorul ține să menționeze că „baza militară se află la câțiva zeci de kilometri de Tiraspol”. RT mai scrie că „se planifică ridicarea a opt construcţii, trei dintre care au un caracter obligatoriu – oficiu, bloc locativ şi hotel, iar alte cinci secundare – o şcoală, o staţie de deservire, construcţii locative şi un centru comercial”, iar potrivit cerințelor tenderului, „antreprenorul va trebui să efectueze „proiectarea şi construcția obiectelor pentru desfășurarea operațiunilor militare în condiții urbane pe teritoriul bazei de la Bulboaca”, valoarea contractului fiind între 100 şi 250 de mii de dolari SUA”.

Jurnaliștii ruşi fac referire la un document al forțelor armate americane, fără a-l face public și fără a oferi mai multe detalii. Cel mai probabil, este vorba de documentul publicate pe site-ul fbo.gov care face publice contractele federale propuse spre realizare de Guvernul american. Russia Today nu au solicitat comentarii de la Ministerul Apărării al Republicii Moldova, în gestiunea căruia se află poligonul de la Bulboaca. Totodată, ei anunță că nu au reușit să obțină un comentariu de la Forțele Navale Americane, dar au cerut o reacție de la președintele R. Moldova, Igor Dodon, care spune tranșant că „se va opune planurilor US Navy”. “Chiar dacă au fost anumite planuri înainte de alegerea mea ca președinte, eu le voi bloca. Noi trebuie să ne menținem cu orice preț statutul de neutralitate”, ar fi declarat Igor Dodon publicației ruse, menționând că va cere informații suplimentare despre planurile marinei americane în Moldova.

Sursa document: agora.md

În continuarea articolului, jurnaliștii ruși se referă pe larg la colaborarea Republicii Moldoca cu NATO și exercițiile militare comune, după care îl citează din nou pe Dodon, care ar fi declarat că Moldova nu are nevoie de suportul Statelor Unite și că, potrivit unor experți, scopul „imixtiunii americane în afacerile interne ale Moldovei” constă în „forțarea autorităților moldoveneşti să colaborare cu NATO și astfel să-și extindă frontiea estică cât mai aproape de Rusia”.        

Efectul „domino” în presa rusă

Materialul publicat de Russia Today a fost preluat imediat de mai multe portaluri de știri din Federația Rusă, dar și de unele din Republica Moldova. Astfel, ştirea a fost preluată de Mediarepost.ru, Lenta.ru, Ria.ru, Nakanune.ru, Sputnik.md, Noi.md, iar accentele se schimbă vizibil. Astfel, Sputnik.md anunţă că „SUA se stabilesc în Bulboaca”, iar agenţia oficială de ştiri RiaNovosti a publicat declaraţia vicepremierului rus Dmitrii Rogozin, conform căruia „SUA încep pregătirea diversioniştilor şi a forţelor speciale ale Moldovei în cazul unui nou conflict cu nerescunoscuta republica moldovenească nistreană”.       

Reacția Ministerului Apărării din Republica Moldova

În urma apariției acestor informații, Ministerului Apărării a precizatRepublica Moldova este partener în cadrul Iniţiativei Globale pentru Operaţiuni de Menţinere a Păcii (GPOI), iar pe teritoriul Moldovei, militarii americani pot fi instruiți, însă acest fapt nu afectează neutralitatea statului sau conflictul de pe Nistru. „În cadrul iniţiativei GPOI, Ministerul Apărării beneficiază de un grant în valoare de 1,6 mln dolari SUA, care sunt utilizați pentru modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca, astfel încât aceasta să permită instruirea militarilor Armatei Naţionale care participă în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU. Aceste activități nu au legătură cu NATO și nu afectează neutralitatea statului, așa cum se sugerează în articol”,  precizează Ministerul Apărării.

Isteria escaladării conflictului armat din regiunea transnistreană

În ultima perioadă, mai ales în timpul și după exercițiul militar de la Bulboaca din 5 august „Dragoon Pioneer”, dar și după declararea lui Dmitri Rogozin drept persona non-grata în Republica Moldova, în mai multe publicații din Federația Rusă apar tot mai des materiale despre așa-zisa „re-aprindere” a conflictului înghețat din regiunea transnistreană. La 3 august, Ria Novosti scrie că așa-zisul lider de la Tiraspol învinuiește autoritățile de la Chișinău că ar escalada conflictul din regiunea transnistreană. În aceeași zi, într-un alt material manipulator, întitulat „În preajma "fazei fierbinți": Transnistria "sub dominația escaladării" NATO. Încercările la dialog au fost epuizate!”, care a fost publicat de site-ul Topwar.ru, se speculează că în regiunea transnistreană conflictul este pe cale să reizbucnească. Autorul materialulului spune că a fost lansat cel mai dezastruos scenariu care ar putea fi – escaladarea conflictului din regiunea transnistreană, iar acest fapt ar putea genera izbucnirea unor conflicte asemănătoare în Odessa, în Nicolaevka și în regiunea Herson a Ucrainei.

Într-o emisie la Radio Sputnik, politologul Valeri Korovin şi-a expus părerea referitor la construcția a opt clădiri pe teritoriul bazei militare din Bulboaca, citând materialul scris de Russia Today, şi a declarat că „Republica Moldova devine încă un cap de pod pentru expansiunea americană în continentul eurasiatic”.

Ministerul Apărării de la Chișinău dă asigurări că nimic nu amenință izbucnirea conflictului armat pe Nistru, iar toate acuzațiile venite nu au niciun temei real.   

Autor: Eugeniu Durbala

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false şi tendențioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).

Comentarii (16)
 • +12 (12)
  Scandal politic extern. Are de profitat plahan si g@ndon, banii curg in buzunarele banditilor....dar poporul in continuare ii in saracie.....
 • +12 (14)
  Băga-mi-aș pula, dar antrenamentele ruse cu separatiștii e ceva normal, e prielnic? În fiecare an ăștia au antrenamente. Așa e mentalitatea rusului, armata rusă pe teritoriu unui stat străin e binevenită dar un birou nato e amenințare la securitatea regiunii.
  • -14 (16)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Eu ași pleda nici pentru unu nici pentru altul.
 • +13 (13)
  Ursul acum e slab si nu are capacitati nici militare si nici financiare de a intretine inca un razboi simultan cu cel din Ucraina. Dar de urlat poate inca. El intelege ca degraba nici de urlat nu va putea, ci doar va gâfâi și nu-l va auzi nimeni, deaceia și urlă acum cât poate, pentru a părea tare groaznic și a alunga mai departe de el pe cei-i ce-l vor pune în valier pentru a-l izola de lumea normala deoarece creaza doar probleme si aduce prejudicii considerabile.
  • -15 (15)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   eu nu stiu despre care urs vorbesti, dar daca despre Rusia, atunci Rusia acum e foarte in forma, si as spune chiar ca cauta motive de conflict, si in transnistria motivul poate fi foarte bine jucat de ei, acum cum Plahotniuc forteaza nota cu regiunea transnistreana. In plus majoritatea populatiei din trans. azi sunt gata sa adere la Rusia, asa ca "legitimitate" o eventuala aderare la Rusia deja "are". Ca Rusii creaza probleme, si aduc prejudicii nimeni nu neaga, insa si faptul ca nimeni nu isi pune mintea cu ei pentru a-i pune la locul lor, tot e adevarat.
   • +12 (12)
    Nu sunt fortati pentru ca:
    1. Nimeni nu are nevoie de milioane de refugiati, destui sunt din Africa si Asia Mijlocie, si pe astia inca sa ii mai imbraci si sa le dai de mancare, bugetul tarilor europene nu o sa reziste, aici vor veni nu in China.
    2. Toti respecta tratatele internationale de modificari a hotarelor, dar cineva il face pe desteptul.
    3. Cu talharii nu este nevoie sa te puii in para, discutii pentru a lungi timpul pentru a gasi o solutie mai buna.
    4. Soarecii izolati o sa se manance unii pe altii peste un timp.
 • -15 (15)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Eu inteleg ca mass-media stie a manipula bine, dar or eu sunt 'gros de obraz', dar in articolul RT n-am vazut nimic, ceea ce nu ar corespunde cu realitatea. Restul, da - sint care exagereaza. Ca la Bulboaca se va construi, chiar si mass-media noastra spunea. Ca militarii nostri sint instruiti de americani, tot e corect. Aratati-mi unde e 'isterie'.
  • +12 (12)
   RT mass-media???
   Putin Dumnezeu, rusii cod genetic deosebit, extrateresti verzi si frumosi etc.
   • -15 (15)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Stii care e noutatea proasta... ca asa cum RT, este pro-rus (de asta si se numeste Russia Today), asa si EuroNews este pro european, CNN - pro american, BBC - pro englez, Deutche Welle - pro german, Publika - pro PDM, Jurnal - anti PDM. Nimeni nu iti va da noutatea vazuta echidistanta, ca de altfel nu-si iau ei banii. Si CNN/EuroNews...striga ca este propaganda ruseasca prin RT, Sputnik....etc, si ceilalti zic invers. Intrebarea doar e cit e de disponibil (sau cum e la moda de zis - zombat) cititorul/consumatorul de informatie sa perceapa noutatea dintr-o parte sau din alta. Si dupa asta, noi singuri ne despartim in tabere diferite. E un fel de - tu ai dreptul sa alegi, numai ca optiunile sint limitate. In concluzie - prea multe emotii expuse in comentarii.
    • +11 (11)
     Scrie comentarii fara emotii, scurt clar si cuprinzator, care e problema?
     Informatia este o arma foarte puternica, care misca spiritele, dar noutatea trebuie sa ramaie noutate stric ce sa face si nu prespuneri cu emotii ca o sa fie atacat Tiraspolul sau alte prostii propagandiste.
     • -14 (14)
      Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
      :) Consider ca ne-am ințeles, numai că nu se dorește să se privească peste baricadă.
      • +11 (11)
       Considera orice doresti, e treba ta personala cu tot cu baricada.
 • -15 (15)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  :)):)) американцы научили и грузинов как жрать галстук в прямом эфире, как проибать 2/3 страны, как бежать и бросать технику и оружие. А такде америкпнцы дали возможность русским сделать сэлфи на фоне дорожного указателя "Тбилиси 25км".... Ржунимагу
 • +12 (12)
  Gggg alfred are un nou ciclu, ciclu femenin.
  Rju nemogu.
 • +1 (1)
  In Georgia conflictul a izbucnit odata cu olimpiada de vara din China...
  Donbasul a izbucnit odata cu olimpiada de iarna din Soci Rusia...
  In 2018 va avea loc campionatul mondial de fotbal din Rusia...
  ????...
 • +3 (3)
  Alfred GANDONULE IARASI PUTI PE AICI

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
MD în presa străină
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA