Soluția Tiraspolului pentru a aduna patru miliarde la buget

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au identificat o soluție de rezolvare a problemelor sociale și economice cu care se confruntă regiunea din contul agenţilor ecnomici. 

Noul lider al autoproclamatei rmn Vadim Krasnoseliski a promulgat așa-zisa lege „Cu privire la parteneriatul social-public cu subiecții businessului”, care prevede încasarea în bugetul regiunii a unei sume de circa 200 de milioane de dolari de la companiile ce ar fi obţinut în 2015-2016 supraprofit.

Soluția Tiraspolului pentru a aduna patru miliarde la buget
(Foto: untila.md)

Cine va plăti

Potrivit documentului tuturor companiilor, inclusiv Sheriff, care beneficiază de favoruri fiscale să asigure plata la timp a tuturor datoriilor la plata impozitelor și taxelor; să crediteze bugetul local pentru o perioada de până la șase luni fără perceperea de dobânzi; să acorde asistență de caritate la finanțarea obiectivelor sociale; să reducă la minimum volumul scutirilor curente la plata impozitelor și taxelor.

Pub

Totodată documentul prevede că tuturor entităţilor la care, la sfârșitul anului 2015, rentabilitatea capitalului s-a situat peste 50%, li se va propune de a transfera la bugetul local venitul net (profituri în exces) pentru anii 2015-2016 pentru finanțarea prestațiilor sociale, punerea în aplicare a programelor de sprijin a întreprinderilor mici și mijlocii.

Banii acumulaţi la buget în urma acestor acţiuni ar urma să meargă la:

 • 49 milioane dolari pentru majorarea de la 1 ianuarie 2017 cu 20% a pensiei minime;
 • 19 milioane dolari pentru a crește din ianuarie 2017 cu 10% a salariilor angajaților din instituţiile bugetare;
 • 9 milioane de dolari pentru plata depozitelor garantate ale populației;
 • 20 milioane de dolari pentru plata datoriilor la medicamente, alimente, etc.
 • 50 de milioane dolari pentru crearea unei rezerve bugetare necesare pentru a finanța proiectele sociale din 2017;
 • 30 de milioane dolari pentru a reface rezervele valutare ale aşa-zisei bănci republicane
  transnistrene şi menţinerea cursului de schimb;
 • 10 milioane de dolari pentru achiziționarea de locuințe pentru veterani, militari etc.

În total rezultă o sumă de circa 187 milioane de dolari (circa 3,8 miliarde lei). Faţă de versiunea iniţială a proiectului suma a fost diminuată cu 73 de milioane de dolari. 

Plată pentru favorurile fiscale de un miliard de dolari

Totodată versiunea promovată de fostul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk prevedea că banii ar urma să fie achitaţi doar de grupul Sheriff, care a beneficiat în anii 1997 și 2011, companiile din cadrul Sheriff au beneficiat de avantaje și preferințe fiscale și vamale fără precedent estimate la peste un miliard de dolari.

Şevciuk a propus ca Sheriff să transfere „25% din valoarea facilităților pentru realizarea sarcinilor sociale și economice.

De notat că în ultimii doi-trei ani regiunea a intrat în cea mai mare criză economică, valutară și financiară.

Un stat în stat

O investigație realizată de RISE Moldova a arătat că grupul Sheriff este opera a doi oligarhii transnistreni Victor Gușan și Ilya Kazmali.

Continuarea AICI.

Cum ți s-a părut articolul?
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Pub