ora: 13:36, 10 aug 2017 21954
Autor: Redactia UNIMEDIA

Societatea Civilă bate alarma: Noile modificări la legea cetățeniei - un risc pentru legalizarea banilor murdari


Societatea Civilă bate alarma: Noile modificări la legea cetățeniei - un risc pentru legalizarea banilor murdari
Foto: UNIMEDIA

Conform Transparency International Moldova (TI), din 27 iunie curent, cetățenia Republicii Moldova poate fi acordată la cererea cetățeanului străin sau apatridului care cunoaște și respectă prevederile Constituției, are o bună reputație economică și financiară, și care nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică şi securitatea statului.

Un alt criteriu de obținere a cetățeniei este și acela de  a contribui la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat şi menţine, pentru o perioadă de 60 de luni, investiţii în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, Potrivit Guvernului acestea domenii cuprind sectorul imobiliar și cel financiar public și al investițiilor publice prin procurarea și menținerea în proprietate a hârtiilor de valoare de stat.

Potrivit TI-Moldova, aceste prevederi legale creează riscuri majore de legalizare, direct sau indirect, personal sau prin persoane interpuse, a mijloacelor financiare de proveniență dubioasă.

Conform proiectului, cetățenia Republicii Moldova poate fi obținută dacă cetățenii străinii sau apatrizii împrumută 250 de mii de euro Moldovei pentru 5 ani. Iar contribuabilii moldoveni se obligă să-i întoarcă acestui străin întreaga sumă și dobânda la expirarea celor 5 ani.

„Comercializarea cetăţeniei Republicii Moldova contra unor bunuri cumpărate aici nu ar fi altceva decât o formă de absorbţie temporară a resurselor financiare din afară cu perspective de deformare a pieţei interne, avantajare a investitorilor şi constructorilor ineficienţi şi, respectiv, impunere a cetăţenilor din Republica Moldova să plece masiv peste hotare”, se arată în declarația celor de la TI.

Totodată, ONG-ul precizează că este regretabil că Guvernul desconsideră domeniile cu adevărat importante pentru dezvoltarea strategică a Republicii Moldova cum ar fi educația, tehnologiile informașionale, agricultura, industria alimentară,e ficiența energetică etc. care de altfel necesită investițiidirecte veritabile.

De asemenea, TI-Moldova solicită partenerilor de dezvoltare să ia atitudine față de intenţiile guvernanţilor de a pune valorile mobiliare de stat la dispoziţia unor potenţiali investitori cu mijloace de origine frauduloasă, care ar putea intra ulterior în circuitul financiar internaţional şi regional.

UNIMEDIA amintește că prin semnarea Acordului de Ascociere din 2014 cu UE , cetățenii Repunlicii Moldova pot călători liber pe teritoriu  Uniunii Europene.

Transparency International – Moldova este o filială națională a organizației mondiale anti-corupție.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -20 (20)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Ой бляяяяя, пуританцы ебанные.... Ну сы пот кыка ди фоами а еще брезгают дньгуами... Бань мурдарь. Пиздец. Пиздец!!!
  • +12 (12)
   Clătește-ți leoarba cu clor, avortonule fascist.
 • +12 (12)
  Si alte state fac la fel. Ex. Romania - Legea cetateniei romane, nr. 21/1991, prevede la art. 8, alin. (1), lit. d) Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă solicitantul a investit în România sume care depăşesc 1.000.000 de euro. Da, suma e mai mare, dar si tara e de vre-o 6 ori mai mare (dupa populatie si teritoriu) ca RM
  • +12 (12)
   Apai romanii zic acelasi lucru - datul de cetatenii pe bani atrage interlopi, nu doar oameni de afaceri.
   Diferenta este ca in RO exista DNA pentru situatiile cand proaspetii cetateni se apuca de "scheme cu statul" si DIICOT/SRI/Politie pentru ceilalti delicventi.
   //
   Exemplu proaspat: roman de aista naturalizat, conducea beat, a refuzat sa opreasca la semnalul politistului (era filtru) [...] a omorat un politist. A primit luna trecuta sentinta - 23 de ani de inchisoare.
 • -17 (17)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Вообше, ar trebui la multi rebeata, aparuti mai ales dupa 1940 pe meleaguri mioritice de retras cetatenia. Acum orice sirian, care are suma respectiva, poate cere scumpul nostru document si transforma incet spatiul in zoopark, cum sant multe tari UE.
  Da unde-i patriotul Onoje? Nu m-as mira ca candidatul, ce ravnea la functia de Presedinte a Moldovei sa fi plecat in baza actului nostru prin tari vestice. Deja am intalnit un "moldovean" de natie asiatica, care o pleasa stia romana.
  Sa ne aparam tara! (Da unde-i patriotul Dodon, care iubeste Moldova undeva prin strainatati?). Bani oricum ne dau pi digeaba cei din UE, iar cei din obtinerea cetateniei sant deturnati.
  Руки прочь от Никарагуа!

×
Integrare Europeană
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA