ora: 14:45, 05 apr 2017 3239 1 Autor: Anișoara Focșa

Siegfried Mureșan comentează Raportul Freedom House: Rezultatele pentru Republica Moldova sunt foarte îngrijorătoare


Siegfried Mureșan comentează Raportul Freedom House: Rezultatele pentru Republica Moldova sunt foarte îngrijorătoare
screenshot

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, a comentat rezultatele raportului Freedom House pentru Republica Moldova și le cataloghează ca fiind foarte îngrijorătoare.

Mureșan este de părere că autoritățile de la Chișinău trebuie să facă mai multe eforturi pentru combaterea corupției și pentru a consolida democrația și independența justiției.

„Așa cum vedem din Raportul Freedom House „Națiunile în tranziție 2017”, rezultatele în aceste două domenii s-au înrăutățit față de anul anterior, ceea ce este foarte îngrijorător, iar autoritățile din Republica Moldova, în frunte cu președintele Igor Dodon, trebuie să lupte pentru combaterea corupției și pentru domnia legii, ci nu să pună în pericol ceea ce s-a făcut până acum cu atât de mari eforturi din partea cetățenilor”, scrie europarlamentarul român pe pagina sa de Facebook.

Siegfried Mureșan mai spune că unele acțiuni ale președintelui Igor Dodon nu vor rămâne fără consecințe.

„Iată că acțiunile iresponsabile din ultimele luni ale președintelui Igor Dodon, care numai la începutul săptămânii încălca legea cu bună știință semnând tratate fără ca acestea să fie legal negociate, nu rămân fără consecințe în rândul cetățenilor moldoveni. Ei înțeleg cât de toxice sunt astfel de atitudini, iar rezultatele Raportului Freedom House dovedesc acest lucru”, explică politicianul român.

Siegfried Mureșan susțină că președintele Igor Dodon trebuie să înțeleagă că astfel de rapoarte sunt un barometru pentru investitorii străini și că, atâta timp cât faptele domniei sale se reflectă negativ în imaginea țării, investitorii vor ocoli Republica Moldova, nu se vor crea noi locuri de muncă și nu va crește nivelul de trai al cetățenilor.

„Banii în economia moldovenească îi aduc investitorii, ei nu cad din cer și nici Igor Dodon nu-i va dona din conturile sale. Președintele Igor Dodon are datoria să le explice cetățenilor de unde va aduce fonduri care să dezvolte economia Republicii Moldova, cum va crea noi locuri de muncă și cum va mări salariile și pensiile moldovenilor dacă, prin acțiunile sale, alungă investitorii, singurul motor al unei economii eficiente. Raportul Freedom House publicat ieri arată că situația democrației din Republica Moldova s-a înrăutățit, în principal, din cauza problemelor din sistemul judiciar și a lipsei implementării reformelor în acest domeniu”, mai scrie europarlamentarul.

În opinia lui, autoritățile de la Chișinău trebuie să prezinte rezultate concrete în ceea ce privește lupta împotriva corupției, îmbunătățirea situației democrației și a independenței sistemului judiciar pentru a deveni o țară atractivă pentru investitori.

„Asta vor cetățenii Republicii Moldova, mai multe locuri de muncă și mai bine plătite, instituții ale statului care să lucreze în slujba lor, nu a oligarhilor corupți, o administrație eficientă şi o justiție egală pentru toți și în care să domnească statul de drept”, susține Siegfried Mureșan.

UNIMEDIA amintește că Freedom House face public un raport privind combaterea corupție în diferite țări ale lumii, printre care și Republica Moldova. Astfel, pe o scară de la 1 la 7, situația democrației în R. Moldova este estimată la 4,93. 

Comentarii (1)
  • +1 (1)
    Acsati-va pe cei care real sunt la guvernare - mafiotii lui Plohis,nu pe Dodon,care poate produce doar fasuri!
    Romania,SUA,UE,au sustinut guvernul nocturn instalat prin metode ilegale si care nu are legitimitate,astfel au facut ca cetatenii R.Moldova sa -si piarda increderea in ele,iar multi sunt acum usor manipulati in privinta beneficiilor pe care le-ar aduce UV.Cand sustii niste banditi la putere,ce asteptari poti avea de la cetateni,ca te vor admira?

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Integrare Europeană
 
Căutare
Login
Top taguri