Sfaturi și măsuri de prim ajutor în caz de degerături

Dacă tot a venit peste noi gerul siberian, crivățul rusesc, viscolul sovietic și codul portocaliu, vedeți aici câteva sfaturi și câteva măsuri de prim ajutor în caz de degerături.

Sfaturi și măsuri de prim ajutor în caz de degerături
(Foto: Calivita)

E cunoscut faptul că țesuturile unei persoane expuse la frig pot avea de suferit. Țesuturile respective pot îngheța sau se poate instala chiar hipotermia.

Atunci când este frig, vasele sangvine periferice se contractă, astfel încât mai puțin sânge (cald) circulă prin extremitățile corpului. Urmare a acestui fapt, se pot forma cristale în anumite porțiuni ale organismului. Din cauză că aportul de sânge nu se face în mod corespunzător, pot fi afectate serios pielea și diverse țesuturi.

Există riscul apariției degerăturilor pe suprafețe mari ale corpului și la nivelul extremităților (degetele de la mâini, degetele de la picioare, nasul, urechile). La zero grade Celsius sau la temperaturi mai scăzute, vasele de sânge încep să se îngusteze. Acest fenomen apare și atunci când o persoană este expusă vântului puternic.

În momentul în care corpul este expus unei temperaturi extrem de mici sau este expus unor temperaturi mici pe o perioadă îndelungată de timp, fluxul de sânge la nivelul anumitor părți ale corpului atinge un nivel periculos de redus.

PRIM AJUTOR ÎN CAZ DE DEGERĂTURI

Ce observi?

– Pielea devine albă
– După o anumită perioadă de timp apar pete albăstrui în acele porțiuni ale corpului care au înghețat
– Existența unor furnicături, care se transformă în senzație de arsură, apoi durere
– Apar bășici cu lichid negru
– Se exfoliază pielea
– Pe anumite porțiuni pielea este albă, tare, rece și apoi devine neagră
– Apare senzația de amorțeală

Ce trebuie să faci ca să acorzi un prim ajutor în caz de degerături?

– Transportă victima într-un loc adăpostit
– Îndepărtează bijuteriile victimei, fără a-i afecta în vre-un fel pielea
– Reîncălzește porțiunile degerate, atâta vreme cât nu riști să provoci răni
– Protejează porțiunile în cauză împotriva frigului
– Porțiunile afectate ar trebui reîncălzite, prin cufundare timp de 20-30 minute în apă la temperatura corpului
– Degerăturile severe ar trebui tratate într-un interval de 24 de ore de la instalare
– Nu așeza un obiect fierbinte direct pe țesutul degerat, deoarece poate genera temperaturi mai mari decât cele dorite și poate provoca arsuri!
– Întreprinde tot ce este posibil și protejează porțiunea afectată de degerături, pe care ai reușit să o încălzești, astfel încât aceasta să nu înghețe din nou și transportă victima la un spital unde să poată fi tratată
– Verifică dacă victima a făcut vaccinul antitetanos
– Nu sparge bășicile care s-au format
– Aplică un bandaj, astfel încât să protejezi porțiunea afectată
– Consultă un medic
– Dacă victima este lipită de un obiect care a înghețat, de exemplu de un congelator, încearcă s-o eliberezi turnând apă la temperatura camerei peste porțiunea afectată. Dacă este vorba de un obiect alimentat cu energie electrică, întrerupe alimentarea cu energie înainte de a face operațiunea amintită anterior. Nu utiliza niciodată un uscător de păr sau un cuțit pentru a elibera victima.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub