Sandu și fraudele de la BAC: „Unii directori de liceu riscă să fie eliberați din funcție”

În acest an, cele mai frecvente tentative de fraudare a testelor de bacalaureat s-au înregistrat cu ajutorul telefonului mobil, a fițuicilor și microcăștilor. Au fost sancționați unii președinți ai centrelor de bacalaureat, care riscă să fie eliberați din funcții în cazul în care se vor înregistra încălcări grave la următoarele examene de BAC. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Educației, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la Moldova1, transmite UNIMEDIA.

„Tentativele elevilor de a copia în timpul examenului de bacalaureat dovedesc faptul că aceștia nu au fost stresați din cauza camerelor de supraveghere. Am sancționat unii președinți ai centrelor de BAC, le-au fost aplicate avertizări și mustrări aspre pentru încălcarea prevederilor metodologiei de examene. Unele persoane își riscă funcția de director de liceu, dacă vor mai admite încălcări până la finele sesiunii”, a subliniat Sandu.

Sandu și fraudele de la BAC: „Unii directori de liceu riscă să fie eliberați din funcție”
Maia Sandu, ministrul Educației (Foto: UNIMEDIA / Igor Vrabie)

Potrivit sursei, rezultatele investiției de câteva milioane de lei vor fi evidente la finele sesiunii de susținere a examenelor de bacalaureat. „La finalul sesiunii vom vedea rezultatele, notele vor fi un indiciu după care vom putea analiza situația”, a precizat ministrul Educației.

În aceeași ordine de idei, Maia Sandu a menționat faptul că este imposibil să monitorizezi întreg procesul de desigilare a plicurilor, în cadrul căruia sunt implicate circa 30.000 de persoane.

„Lucrările au apărut pe internet după ora 9, ceea ce dovedește că informația a fost scursă din interiorul centrelor de BAC. Circa 30.000 de oameni au acces după desigilarea plicurilor, e imposibil să monitorizăm totul. Trebuie să avem grijă ca nicio informație să nu pătrundă din exterior”, a spus sursa.

Potrivit ministrului, o singură persoană cunoaște conținutul testelor de bacalaureat: „La fiecare examen există câte o persoană care cunoaște conținutul lucrării. Până acum nu au fost aduse dovezi, care ar demonstra că informațiile apărute pe internet provin din minister”, a conchis Maia Sandu.

UNIMEDIA amintește că azi, 14 iunie, începând cu ora 09.00, are loc un nou examen de BAC.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub