ora: 08:09, 14 iun 2013 8105 16 Autor: Ana Sîrbu

Sandu și fraudele de la BAC: „Unii directori de liceu riscă să fie eliberați din funcție”


Sandu și fraudele de la BAC: „Unii directori de liceu riscă să fie eliberați din funcție”
Maia Sandu, ministrul Educației
Foto: UNIMEDIA / Igor Vrabie

În acest an, cele mai frecvente tentative de fraudare a testelor de bacalaureat s-au înregistrat cu ajutorul telefonului mobil, a fițuicilor și microcăștilor. Au fost sancționați unii președinți ai centrelor de bacalaureat, care riscă să fie eliberați din funcții în cazul în care se vor înregistra încălcări grave la următoarele examene de BAC. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Educației, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la Moldova1, transmite UNIMEDIA.

„Tentativele elevilor de a copia în timpul examenului de bacalaureat dovedesc faptul că aceștia nu au fost stresați din cauza camerelor de supraveghere. Am sancționat unii președinți ai centrelor de BAC, le-au fost aplicate avertizări și mustrări aspre pentru încălcarea prevederilor metodologiei de examene. Unele persoane își riscă funcția de director de liceu, dacă vor mai admite încălcări până la finele sesiunii”, a subliniat Sandu.

Potrivit sursei, rezultatele investiției de câteva milioane de lei vor fi evidente la finele sesiunii de susținere a examenelor de bacalaureat. „La finalul sesiunii vom vedea rezultatele, notele vor fi un indiciu după care vom putea analiza situația”, a precizat ministrul Educației.

În aceeași ordine de idei, Maia Sandu a menționat faptul că este imposibil să monitorizezi întreg procesul de desigilare a plicurilor, în cadrul căruia sunt implicate circa 30.000 de persoane.

„Lucrările au apărut pe internet după ora 9, ceea ce dovedește că informația a fost scursă din interiorul centrelor de BAC. Circa 30.000 de oameni au acces după desigilarea plicurilor, e imposibil să monitorizăm totul. Trebuie să avem grijă ca nicio informație să nu pătrundă din exterior”, a spus sursa.

Potrivit ministrului, o singură persoană cunoaște conținutul testelor de bacalaureat: „La fiecare examen există câte o persoană care cunoaște conținutul lucrării. Până acum nu au fost aduse dovezi, care ar demonstra că informațiile apărute pe internet provin din minister”, a conchis Maia Sandu.

UNIMEDIA amintește că azi, 14 iunie, începând cu ora 09.00, are loc un nou examen de BAC.

Comentarii (16)
 • +5 (11)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +1 (5)
   Comentariul a fost șters de redacție.
   • -1 (1)
    BRAVO, d-na Sandu !
    Poate'om scapa de proshti in Tsara asta !
  • +1 (5)
   Comentariul a fost șters de redacție.
 • 0 (10)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +2 (6)
   Comentariul a fost șters de redacție.
  • -1 (5)
   Comentariul a fost șters de redacție.
 • -2 (6)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • -1 (3)
  Anul trecut pe timpul fostului ministru Filat tare se mai revolta de problemele de la BAC legate de copiat. Anul asta vad ca tace. De ce oare? Anul asta s-au aruncat si 7 milioane de lei in vant pe camere si se copie mai mult ca niciodata.
 • +3 (3)
  ministerul educatiei ar face bine sa schimbe metodele de studiere a materiei si sa nu puna note gratis "pe baza banilor sau a ochilor frumosi", ca copii sa stie ce invata si atunci nu va mai fi nevoie de copiere.
  Copiatul da dovada ca elevii nu cunosc materialul predat in timpul anului scolar.

  Sunt cetățean activ
 • -1 (3)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +2 (2)
   Doamna fonica,
   Nu sunt copii stresati la noi deloc de camerele video(ati vazut interviuri cu copiii dupa examen?), sunt stresati doar cei care nu au invatat tot anul.
   Eu sustin orice masura de impiedicare a copiatului. Si asta fiindca notele de la BAC iti asigura un loc la facultate.
   Iar eu sustin pe cei ce au invatat tot anul, nu pe lasii care nu au invatat si acum le trebura chilotii copiind!
   Cei ce nu au invatat nu au ce cauta la facultate - la sapa!
 • -2 (2)
  ahahaha ! liceurile private deseori baga pe post de directori tapi ispasitori )))))) off doasmne si ea nu stie !!! deci ca sa speli banii pentru camere si alte prostii a fost nevoe doar de dat la xerox lucrarile si de le pus pe internet de insasi ministerul ca pe urma sa arate cu degetul la tineri cit is de rai si corupti )))))))) ca pe urma sa spuna ca liceele private risca sa-si piarda directorii executivi ))) da sa le luati licenta nu ati avut curaj ???? probabil pentru ca deja ati incasat sume enorme !!
 • -2 (4)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +2 (4)
   Comentariul a fost șters de redacție.
 • 0 (0)
  Doamna Sandu, cu actualul corp directoral de licee reformele nu se vor solda cu efectul scontat. În corpore directorii de licee sunt corupți. Toți se gândesc doar la trișare și colectări ilicite și frauduloase de bani. Sub orice pretext. Ei organizează diferite scheme penrtu copiat la BAC. Doar BAC-ul este un pretext de-a stoarce bani din părinți. Chiar și șefii direcțiilor raionale/municipale învățământ sunt în vârful acestei piramide frauduloase. Incepeți cu directorii de licee și de direcții raionale/municipale. În sens contrar nu ve-ți avea succes...Caracatița trebuie distrusă! Vis-a-vis de metodologia de susținere a BAC-ului. Are un punct vulnerabil - ieșirea din sala de examen a candidatului la veceu sau asistentul medical. De acolo toți se întorc în sala de examen cu materialul de copiat. Copiatul continuă... Spre regret! Rușine, suntem o țară de minciunoși. O țară fără viitor!

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA