Salariile judecătorilor și procurorilor ar putea să nu mai fie majorate începând cu 1 aprilie. Ce modificări propune Ministerul Muncii

Judecătorii, procurorii, personalul de conducere și de specialitate din cadrul Autorității Naționale de Integritate ar putea să nu beneficieze de majorarea salariilor începând cu 1 aprilie, așa cum s-a anunțat anterior.

Proiectul de lege, propus spre dezbateri de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, vine cu modificări la Legea privind sistemul de salarizare în sectorul bugetar. 

Modificările vizează și salariul angajaților Serviciului Fiscal de Stat, Serviciul Vamal și a Inspecției Financiare.

Salariile judecătorilor și procurorilor ar putea să nu mai fie majorate începând cu 1 aprilie. Ce modificări propune Ministerul Muncii
(Foto: UNIMEDIA / Igor Rotari)

Potrivit modifărilor propuse, salariile funcționarilor sus menționați nu vor mai fi îndexate. Astfel, baza de calcul a salariilor de funcție ale judecătorilor și procurorilor ar putea fi stabilit salariul mediu pe economie realizat în anul 2015 și nu cel din anul trecut, așa cum prevede Legea privind salarizarea judecătorilor și procurorilor.

În nota informativă a proiectului se menționează că prevederile actuale plasează judecătorii,  procurorii și angajații pentru care sunt stabilite sporuri la salariu într-o poziție de inechitate, mai favorabilă și sunt discriminate alte categorii de angajați care au același statut, responsabilități, atribuții.

Pub

Discrepanța destul de mare dintre salariile diferitor categorii de angajați generează nemulțumiri și revolte în rândul categoriilor de angajați cu salarii foarte mici.

Prezentul proiect de lege este elaborat în scopul diminuării efectului disproporționalității și inechității admise urmare aprobării normei ce prevede salarizarea judecătorilor și procurorilor în dependență de salariul mediu pe economie realizat în anul precedent celui de gestiune.

Rămân la nivelul anului trecut și sporurile salariale stabilite pentru colaboratorii CNA, angajaților Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal și Inspecției financiare, care au statut de funcționar public, inclusiv celor cu statut special. Astfel, conform modificărilor propuse sporurile nu vor mai fi indexate și vor fi calculate în baza salariului mediu lunar pe economie realizat în anul 2015.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub