Rusia a început aplicații militare la frontiera cu Uniunea Europeană

Rusia a lansat joi marile manevre militare comune cu Belarus denumite „Zapad 2017” sau „Vest 2017”, nume care pare să definească posibila țintă a acestor exerciții. Manevrele se încheie pe 20 septembrie, scrie Europa Liberă. 

Rusia a început aplicații militare la frontiera cu Uniunea Europeană

Rusia insistă că ar fi vorba de manevre „pur defensive”. Șeful statului major rus, Valeri Gherasimov, a asigurat la începutul lunii septembrie, într-o rară întâlnire la Baku cu șeful Comitetului militar NATO, cehul Petr Pavel, că aceste manevre erau planificate „de mult timp” și nu „vizează o țară anume”.

Autoritățile din Belarus au încercat și ele să înlăture îngrijorările occidentale, spunând că manevrele nu violează acordurile internaționale. O oficialitate de rang înalt de la Ministerul apărării din Belarus, general-maiorul Aleh Voinau, le-a spus reporterilor la Minsk miercuri că organizațiile și guvernele străine, inclusiv OSCE, au fost informate din timp despre exercițiul Zapad 2017 în concordanță cu regulile cunoscute ca Documentul de la Viena. Voinau a mai spus că manevrele respectă înțelegerile internaționale în ce privește numărul de militari și armamentul folosit.

Pub

Moscova a anunțat participarea a aproximativ 12.700 de militari timp de o săptămână de-a lungul graniței cu Lituania și Polonia, mai exact în Belarus, în enclava Kaliningrad, și în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei.

Polonia și statele baltice se simt vizate și amenințate de aceste manevre mai ales după ce Rusia a anexat abuziv peninsula Crimeea în 2014. Unele țări, cu Lituania și Estonia în frunte, se îndoiesc de veridicitatea cifrelor prezentate de Moscova pentru exercițiile sale militare și menționează „mai mult de o 100.000 de soldați" mobilizați între 14 și 20 septembrie.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI