Rezultate record pentru KMG International în 2016. Grupul care deține Rompetrol a atins un profit operațional de 239 milioane de dolari

Rompetrol, principalul brand al KMG International, reprezentativ pentru operațiunile de rafinare și petrochimiei, activitățile de distribuție din Bulgaria, Georgia, România și Moldova, precum si pentru serviciile la sondă din domeniul upstream şi-a îmbunătaţit în 2016 performanţele tehnologice şi rezultatele financiare. Succesul istoric al companiei vine pe fondul continuării programelor de consolidare şi dezvoltare a activităţilor şi operaţiunilor de profil în regiunea Mării Negre, inclusiv şi în Republica Moldova.

Rezultate record pentru KMG International în 2016. Grupul care deține Rompetrol a atins un profit operațional de 239 milioane de dolari
(Foto: Rompetrol)

Astfel, potrivit unui comunicat al companiei, grupul Rompetrol a reuşit să atingă un profit operațional EBITDA de aproximativ 239 milioane USD şi un profit net de 88 milioane USD (profitul net generat din activităţile operaţionale, conform raportării de gestiune, fără a lua în calcul efectele cu caracter singular ale provizioanelor și veniturilor din impozitul amânat).

Rezultatele record ale Grupului au fost susţinute în principal de îmbunătăţirea indicatorilor operaţionali şi de efectele programelor de optimizare a fluxurilor de producţie (creşterea capacităţii de procesare şi a ponderii produselor albe din totalul produselor finite), a costurilor de operare (reducerea consumurilor de energie termică şi electrică), dar şi a celor aferente programului „Change for Good” lansat în 2014.

Pub

Acest program urmărește ca până în 2018, toate operațiunile specifice Grupului, rafinare - petrochimie, trading - aprovizionare cu materie primă, retail - marketing, upstream - servicii industriale să fie eficientizate şi care să ducă la o reducere a cheltuielilor operaţionale şi o creştere a profitabilităţii.

Rafinare şi petrochimie

Pe fondul invesţiilor şi a continuității programelor de optimizare şi dezvoltare a activităţilor de profil, unităţile de producţie ale Grupului au înregistrat anul trecut o majorare de circa 9% a cantităţilor totale de materii prime procesate, de la 5,45 milioane tone în 2015 la 5,95 milioane în 2016.

Astfel, rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne şi complexe din regiune, a procesat anul trecut zilnic 15.750 tone, volumul de carburanţi obtinuţi fiind 4,2 milioane tone, în creştere cu 8%. Din această cantitate, circa 2,3 milioane tone de combustibili au mers la export, atât către subsidiarele Grupului Rompetrol din Moldova, Bulgaria şi Georgia, cât și către parteneri tradiţionali din regiunea Mării Negre.

Rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate în funcţiune din România şi-a majorat cu 8% cantitatea de materii prime procesate (până la 354.000 de tone), obţinînd recorduri istorice în ceea ce priveşte producţia de bitum (91.000 tone), hexan, solvenţi ecologici. 

Divizia de petrochimie – a prelucrat anul trecut o cantitate de 189.000 de tone de materii prime (propilenă, etilenă) - cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, în creştere cu peste 8% faţă de volumele obţinute în 2015, circa 57% fiind livrate la export.

 

Retail si trading

Anul trecut, Rompetrol Grup a înregistrat un volum record pentru vânzările de benzină, motorină şi gaz lichefiat. În România, Moldova, Bulgaria și Georgia acesta a ajuns la un nivel de 2,9 milioane de tone, cu 15 la sută mai mult decât în 2015 și a înregistat în perioada 2014-2016 un profit economic de 132 de milioane de dolari, dintre care 84 de milioane doar anul trecut. “Această evoluţie a fost susținută de adoptarea unor noi politici comerciale, dar şi de continuarea programelor de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi şi rebranding al stațiilor Rompetrol, prin implementarea conceptului dezvoltat în 2013 - o îmbinare a nevoilor și așteptărilor clienților noștri, cu cele mai bune soluții tehnice”, se arată în comunicatul companiei.

Rompetrol Moldova

”Pentru Rompetrol Moldova, anul 2016, a însemnat dezvoltare, optimizarea operațiunilor de retail și logistică, precum și modernizarea și implementarea noului concept de magazin. În anul 2016 au fost deschise 12 stații noi, astfel am ajuns la un număr total de 76 stații în Republica Moldova. Toate cele 12 stații au magazine realizate în baza unui concept nou implementat în Romania și importat și in Rep. Moldova. Infrastructura de alimentare a fost modernizată, de la rezervoarele subterane, până la pompele de distribuție a carburanților. În urma punerii în funcțiune a celor 12 stații, Rompetrol Moldova a contribuit la crearea a 130 locuri de muncă.” declară Felix Crudu Tesloveanu, Director General Rompetrol Moldova.

În 2016, Rompetrol Moldova a achitat drepturi de import și TVA și a efectuat plăți la fondul social și medical de aproximativ 35 milioane USD.

Rompetrol Moldova are ca obiectiv continuarea extinderii rețelei și modernizarea stațiilor existente, inclusiv deschiderea de noi magazine în incinta stațiilor de alimentare, ceea ce va permite consolidarea poziției sale pe piața Republicii Moldova și va contribui la crearea noilor locuri de muncă pentru cetățenii Rep. Moldova.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub