ora: 12:06, 15 aug 2017 31842

Reunirea Republicii Moldova cu România, discutată intens: „Nu putem celebra atâta timp cât România nu este întreagă”


Reunirea Republicii Moldova cu România, discutată intens: „Nu putem celebra atâta timp cât România nu este întreagă”
Foto: cotidianul.ro

Reunirea Republicii Moldova cu România, ca obiectiv național pentru anul 2018, a fost tema dezbătută luni în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului România. Participanții la discuții subliniind faptul că țara vecină trebuie să-și asume clar și fără echivoc acest proiect.

Președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor, Constantin Codreanu, a declarat că reunirea este proiectul de țară al României, după integrarea în NATO și UE, iar anul 2018 trebuie să fie unul în care să se facă pregătirile pentru reunificarea „celor două state românești”.

„Vine anul 2018, este Centenarul Marii Uniri, atunci când unii spun că celebrăm, dar eu, din păcate, spun că nu putem celebra atâta timp cât România nu este întreagă, atât timp cât mai avem o bucată de Românie care se află în afara granițelor și cred că anul 2018 ar trebui să ne prindă în procesul de pregătire a reunirii celor două state românești care există acum, cele două state românești ale noastre, nu trebuie să ne ferim de acest cuvânt și este evident că orice discuție despre un proiect de țară nu poate fi decât unul despre reunire, nu trebuie să inventăm roata, dimpotrivă trebuie să spunem clar și răspicat că acesta proiectul nostru de țară după integrarea în NATO și UE”, a declarat deputatul Constantin Codreanu, citat de agerpres.ro.

Acesta a punctat faptul că este important să se înțeleagă că ”nici în 1859 și nici în 1918 nu a existat o euforie generală pentru acest proiect care a fost unirea și care este idealul românilor de pretutindeni și din toate timpurile” și că trebuie să existe masa critică pentru a impune clasei politice acest proiect și care să fie implementat pe cale pașnică.

„Trebuie să facem ce s-a întâmplat în Germania, în cazul celor două state, atunci când unirea a fost votată în parlamentele celor două state germane și aceasta este calea și pentru noi. Mai ales că avem de partea noastră inclusiv legislația internațională, acordul final de la Helsinki din 1975 care permite modificarea frontierelor între două state în urma unei înțelegeri între ele, o modificare pașnică, pentru asta am pledat și vom pleda în continuare: pentru reunirea pașnică a celor două state românești”, a conchis deputatul Constantin Codreanu.

La rândul său, președintele executiv al Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a subliniat faptul că acest proiect de țară trebuie să devină o prioritate a statului român, în contextul în care acesta este implicat puternic în stabilizarea frontierei UE și NATO.

„După integrarea României în NATO și UE, reunirea cu celor două state românești, reunirea cu Republica Moldova trebuie să fie proiectul de țară al României, statul român fiind implicat puternic în stabilizarea zonei și frontierei UE ȘI NATO. Această frontieră este, deocamdată, frontiera cu Republica Moldova și acest spațiu, acest no man's land dintre cele două plăci tectonice geopolitice reprezentate de UE și de NATO și de Rusia pe cealaltă parte. În cazul în care România nu-și va manifesta în mod clar interesul vis a vis de interesul cu Republica Moldova, acest no man's  land va fi ocupat de cealaltă placă tectonică geopolitică, adică de Rusia. Noi trebuie să fim conștienți că dincolo de Prut sunt trei milioane de români, care sunt ai noștri și pe care avem datoria morală să-i aducem înapoi acasă. Acest lucru trebuie să fie pe agenda tuturor partidelor politice din România și să devină o prioritate a statului român”, a declarat Eugen Popescu.

Prezent la manifestări, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, George Simion, a arătat că anul centenarului Marii Unirii 'este crucial în definirea proiectului de țară a României, respectiv reîntregirea națională' și a anunțat că duminică, la Palatul Parlamentului, 100 de organizații vor lansa un apel pentru ca 2018 să reprezintă anul în care România să-și asume clar și fără echivoc acest proiect național ca și stat și să aibă grijă de toate componentele unirii, indiferent că se numesc integrare energetică sau înfrățire între localitățile din cele două state.

„2018 nu este o sărbătoare fără Basarabia, 2018 e despre Basarabia, pentru că granițele din 1918 nu mai sunt actuale, avem o rană dureroasă la Prut, care separă români de români”, a spus George Simion.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +12 (14)
  Nu prea are cine. În mare parte românii au alte griji, iar clasa politică nu are voința proiectelor mari.
  • +13 (15)
   Romania si romanii sunt oricand dispusi pt ReUnire,dar Romania nu poate face nimic,nu poate cu forta,aici vioara intâi este Moldova si populatia ei,atata timp cat voi nu doriti UNIREA,atunci noi cei din ROU nu prea avem ce face!
   Va asteptam ca cei 22-28% sa deveniti peste 50%,de preferat 60-70% si atunci UNIREA se poate realiza negresit!
   • +3 (9)
    Mulțumesc pentru explicație. Ca și iunie 1940 putem conta doar pe noi...
    • +2 (2)
     Vif, cat a investit Romania in Moldova si moldovenii in mare parte isi declara dragostea tot pt maica rusie desii ei v-au facut numai rau pana acum.Asemenea prostie se mai poate vedea si in romania la alegatorii vesnicului psd care ii tine pe unii prosti si saraci ca sa fie manipulati mai usor.
     • +1 (1)
      Vă rugăm insistent, nu dați bani guvernării din RM.
      De 26 de ani nu putem scăpa de nomenclatura neobolșevică și odraslele lor criminale.
 • +10 (14)
  Daca Romania si RM erau conduse de adevarati oameni de stat si de patrioti, se mai putea face ceva, in schimb ele sunt conduse de patriHOTI care se uita mai degraba la propriul buzunar sau cont...
 • +9 (13)
  Apa la moara pentru populism.Rezolvati problemele reale: Saraciia, Coruptiia , Plahotniuc din asta si se mentine la putere.
 • -24 (26)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Пасыря малай жисадзы....
  • +15 (15)
   Чемодан, Вокзал, Орда.
   • -22 (22)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Бу-ха-ха, этот лозунг ВЫ уже 25 лет удачно воплощайте в жизнь! :)):))
    • +14 (14)
     Читай по слогам, если все сразу тяжко.
 • +15 (17)
  Sa sarbatorim un eveniment,unirea Basarabiei cu România in 1918,dupa care am fost iar ocupati de rusi si separati in continuare,nu are rost.Acum sunt premizele necesare pentru repararea consecintelor ocupatiei rusesti,cine ne împedica sa facem iar unirea ? Sau asteptam sa ne duca Dodon in uniunea vamala ?
 • -23 (25)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Dar de ce republica Moldova? Cu Bucovina de nord ce faceti? De ce taceti despre acest teritoriu? Va temeti ca veti primi peste "nas"? Fara referendum nici nu incercati. Crimeia e exemplu, cum vor vrea oamenii asa sa se decida. Dar mai intai aduceti Bucovina la Romania caci acest teritoriu e mai proaspat rupt...si daca reusiti cu r. Moldova e mai usor...
  • +16 (20)
   idi nah troll
  • +15 (17)
   In Bucovina de Nord doar la sud de Cernauti sunt zone majoritar romanesti undeva la 2.000 km2 dar in Rep Moldova sunt 30.000 km2 de pamant majoritar romanesc e evident ca prioritatea e Rep Moldova.
 • -6 (20)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Re-Unirea Rep Moldova cu Romania ar fi foarte benefica pentru ambele state, un stat mai mare mai puternic mai influent mai stabil iar moldovenii din Rep Moldova ar avea salarii si pensii de 3-4 ori mai mari, crestere economica rapida, ar fi in UE automat si multe altele.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

  1.Salar mediu net (in mana) 2017
  Romania - 526 euro
  Rusia - 468 euro
  Rep Moldova - 194 euro

  2. Salar minim brut 2017
  Romania - 322 euro
  Rusia - 124 euro
  Rep Moldova - 100 euro

  3. Pib per capita 2017
  Romania - 10.000 $
  Rusia - 8.700 $
  Rep Moldova - 1.800 $
  • +10 (12)
   Am uitat sa spun ca Romania + Rep Moldova ar fi o putere in Europa si dupa populatie si dupa teritoriu
 • -26 (28)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Так выносите вопрос обединения на референдум. Слабо?
 • -5 (19)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Nu se poate. Acum avem antiromâni la conducere. Dodon e ,,statalist” si vinde Moldova la rusi.

  77 de ani de la raptul teritorial din 1940, când armatele sovietice au ocupat, drept consecință directă a Pactului Molotov-Ribbentrop, vechile teritorii ale Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herţei, o suprafață de 50.762 km2 cu aproximativ 4 milioane de locuitori. A urmat o perioadă dramatică, marcată de deznaționalizare, deportări și crime față de populația băștinașă.
 • -24 (24)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  faceti ca romania sa arate ca un stat occidental,nu membru ue dar economia prabusita,salari africane cu preturi occidentale,apoi sa vezi cum vor vrea basarabeni si bucovineni unire
  • -5 (9)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Romania are salarii si pensii de 3-4 ori mai mari decat Rep Moldova si clar mai mari decat in Rusia.

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

   1.Salar mediu net (in mana) 2017
   Romania - 526 euro
   Rusia - 468 euro
   Rep Moldova - 194 euro

   2. Salar minim brut 2017
   Romania - 322 euro
   Rusia - 124 euro
   Rep Moldova - 100 euro

   3. Pib per capita 2017
   Romania - 10.000 $
   Rusia - 8.700 $
   Rep Moldova - 1.800 $
 • -20 (26)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  aceasta problema cred ca trebue ridicata la ONU! suntem un stat independent si suveran recunoscut de toate tarile lumii,inclusiv si de Romania. ori Romania respecta angajamentele sale, ori ea trebue declarata tara,care submineaza independenta si suveranitatea R.Moldova. aceasta politica bazata pe minciuna noua ne este straina. cine sunt rominii,provin de la daci,ori de la romani? ori de la dacii violati de romani? adica "bastarzi"? aceasta legenda nu-mi place si "bastard" nu vreau sa ma numesc si sa port numele asasinilor si violatorilor stramosilor nostri daci!
  • +14 (18)
   Cand dacii se luptau cu romanii, poate in vremea cea mai glorioasa a Imperiului Roman, cand intinderea acestuia a atins maximul, cei mai de la est pe care probabil ii idolatrizezi nu erau nici in faza de proiect, chiar asa, uite o intrebare interesanta, unde erau slavii prin sec I-II era noastra?...
   • +4 (4)
    Unde erau slavii in secolele I-II era noastra ? Pandeau la granitele Imperiului Roman sa se infiltreze in teritoriile sale si sa acceada la aurul Daciei ! ( Peste 100 de ani IR si-a bazat bugetul pe aurul din Dacia ) Triburile lor răzlețe se organizau in asa zisele slavii in Dacia parasita de romani la 271 e.n .care apoi se trageau lent spre BIZANT timp de peste 200 de ani . In anul 547 au distrus podul lui APLODOR (DROBETA - TURNU SEVERIN) ca sa distruga legatura dintre Dacia si noile lor teritorii spoliate de la BIZANT !! Retragerea aureliană a facut posibil acest lucru. Retragand administratia totul s-a dezorganizat instantaneu, iar armata proprie a populatiei daco-romane ramase nu s-a mai putut ca sa ia fiinta. A ramas doar limba veche a latinei vulgare(populare ) care a ajuns in cele din urma romaneasca (care are 20 la suta elemente slave in vocabular, legile morfologice si sintactice ramanan insa cele latine !)
 • -20 (24)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  ma impresioneaza viteza cu care au reactinat "bastarzii" - unsprezece minusuri in cinci minute!!! dureros de tot... voi decidetiva ,cu cine va mandriti,cu TRAIAN,care-l proslaviti in imnul vostru,ori cu Decebal?
 • -19 (23)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Cam se inmultesc mesajele cu spam. Iata asa va fi unirea asa precum o faceti voi acum. Vreti unire doar citiva asa precum in 1918 neluind in seama dorinta oamenilor. Dar nu va merge. Nu mai traim acele vremuri. Acuma e vremea banului si unirea nu va fi pentru ca sa fim o tara si un neam, ci republica Moldova e impartita deja oligarhilor români. Ei nu mai au nevoie de tara si neam. Asa cum au facut-o si in perioada 1918-1940, in structurile statului auzeai numai graiuri bucurestene, ardelene etc. numai nu basarsbene. Aici e vorba de interesul banului si daca va fi cumva unire apoi copii si nepotii nostri vor cere din nou suveranitate...
  • +6 (8)
   Esti cretin!Ce dracu aveti voi de oferit bai sarantocilor in afara de vin????Iar de ala avem si noi!Cate clase ai pampalaule rusificat?
 • -17 (21)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Mesajele marcate ca spam vor fi mii la rind fiindca cetatenii sunt pentru statul r. Moldova si sa se inceteze lupta cu nimicirea lui. Odata cu trecerea anului 2018 vrem ca in parlamentul Moldovei sa fie deputati care cu adevarat vor lucra pentru dezvoltarea statului si sa nu se mai peneasca de unire caci vremea povestilor si a visurilor sau trecut.
  • +5 (7)
   Alexuțule, puișor bastard. Dupa 2018 urmeaza prapadul total in RSS MOLDOVENEASCA ! Nu vor ridica romanii mei niciun deget in ajutorul vostru. SINGURI VETI MERGE LA PIEIRE !PENTRU CA ASTA VRETI SI ASA TREBUIE SA FITI LASATI SA O FACETI ! RUSIA NU FACE RAZBOI NUCLEAR PENTRU VOI si UKRAINA !in mod absolut sigur ! Iar daca comunismul tot nu vrea sa dispara, prima data bombardelele SUA +NATO vor cadea in COREEA si CHINA ! Rusia ? KAPUT ! India e mult mai mare si mai puternica ! Nu o sa-i convina sa fie rusificata, nici...chinezata ! Japonia ce crezi tu ca va face ? V-a sta cu mîinile in sîn sa se uite la rusi sau chinezi?ASA CA ... SA VINA ANUL 2018 !! Sau 2019 ! Bine, ok ! Vrei 2020? Sa fie !! TOT ROMANIA CASTIGA !! De data asta fara sa ajunga armata la...STALINGRAD ! FARA SA MAI EXISTE DIKTATUL DE LA VIENA! NICI TRATATATUL RIBENTROP- MOLOTOV ! Stiu rusnacii lui PUTIN f bine ce li se poate intampla De data asta D-ZEU va face dreptate ! Nu patriarhul KIRIL!! PONIMAEȘ???
 • -17 (21)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Hai marcati ca spam. Taaaare nu va mai place adevarul....
 • -18 (22)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Nu va mai laudati cu Romania Europeana....duceti-va prin satele romanesti si vedeti cum traiesc romanii. Romania a devenit tara eoropeana nu deatit ca la ei e totul OK dar de atit ca NATO a avut nevoie sa-si aranjeze armata mai aproape de Rusia....
 • -18 (20)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Cineva a zis ca in Europa nu sunt oligarhi, ca acolo e totul dincer. Inkideti gurile va rog. Cintiti au fost conducatorii sovietici. Locuiau in aceiasi scara alaturi de oamenii simpli si ei erau simpli. Azi 99% din oamenii de stat sun oligarhi. Traiesc doar in lux si nici o treaba nu au de ceilalti...
 • -17 (19)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Mai bine decit sa marcati ca spam blocati site-ul pentru asemenea vizitatori. Si atuni va veti bucura ca toate comentariile sunt pe placul vostru...iata fata voastra de demokrati (dermocrat(drac impelitat))
 • -19 (21)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  http://m.digi24.ro/stiri/actualitate/social/video-o-plaja-de-gunoaie-777619
 • -7 (15)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Cele mai bune argumente in favoare unirii in special pentru necajitii de la tara sint:
  Justitia necorupta si salariile si pensiile mai mari
  Plus ca vom fi o tara mai mare, cu munti, iesire la mare si multe altele.
  Si nici intrun caz nu trebuie pornita ura fata de Rusia.Cea fost a fost, trebuie sa iertam si sa privim inainte cu pozitivitate, altfel daca rascolim mai adinc vom da si de otomani, si tatari, si mongoli, polonezi, unguri pina ajungem la imperiul Roman
 • -18 (22)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  mugur RO,inainte de daci aceste teritorii cuprindea civilizatia cucuteni- tripoli,mult mai veche si dezvoltata ca cea romana. asa terenuri bogate si pasuni nu puteau fi pustii. studiaza mai mult si cauta adevarul,daca nu -asculta invatatoarea. si noua chindva invatatoara ne spunea una ,dar sau schimbat timpurile si a inceput sa spuna alta. tu cum crezi?
 • +2 (2)
  Nu se poate. Acum avem antiromâni la conducere. Dodon e ,,statalist” si vinde Moldova la rusi fără milă.
  77 de ani de la raptul teritorial din 1940, când armatele sovietice au ocupat, drept consecință directă a Pactului Molotov-Ribbentrop, vechile teritorii ale Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herţei, o suprafață de 50.762 km2 cu aproximativ 4 milioane de locuitori. A urmat o perioadă dramatică, marcată de deznaționalizare, deportări și crime față de populația băștinașă.
  • +1 (1)
   Atunci nu se putea ca na vrut Iliescu, azi nu se poate ca este Dodon, miine nustiu ce, poimiine altceva si tot asa.
   Fortelor unioniste ce le incursa se uneasca si pina-n 27 Martie 2018 sa promoveze unirea?
   Avem ODIP, pe Pavlicenvo, Ghimpu, Gutu, Salaru, poate Mocanu si daca mai intra si Maia Sandu in genere se va simti o putere seriosa.
   Destul unu din ei sa le propuna tuturor intilnire si undeva sa discute si sa formeze un plan.
   Nimic complicat.
  • +1 (1)
   Forta este in unitatea lor iar slabiciunea in separare.
   Cit mai multe partide/organizatii de astea vor aparea, cu atit mai putine voturi vor lua.
   Vor fi luati drept neseriosi.La ziua de azi asta se observa.
   Ei complet nu sesizeaza electoratul ori is platiti sa joace.

×
Integrare Europeană
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA