Reprezentant OSCE: Dialogul dintre Filat și Șevciuc ar putea duce la soluționarea conflictului transnistrean

Relația apropiată dintre prim-ministrul Vlad Filat și liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc, ar putea servi drept o cheie pentru soluționarea conflictului transnistrean. De această părere este reprezentantul Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Lucinda Creighton, ministru de Stat pentru Afaceri Europene al Irlandei, transmite UNIMEDIA.
Reprezentant OSCE: Dialogul dintre Filat și Șevciuc ar putea duce la soluționarea conflictului transnistrean
(Foto: captura imagini video privesc.eu)

„Relația dintre dl. Șevciuc și prim-ministrul Filat este foarte apropiată. Dorința și deschiderea dânșilor de a lucra împreună și de a obține progres, cred că este cheia spre succes. Pașii sunt făcuți într-o direcție corectă. Îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului va duce în cele din urmă și la soluționarea conflictului. Politica pașilor mici este cheia spre succes”, a punctat reprezentantul Preşedintelui în exerciţiu al OSCE.

În cadrul unei întrevederi cu vicepremierul Iurie Leancă, Lucinda Creighton a vorbit despre rolul OSCE în acest conflict. „Nu OSCE trebuie să vină cu soluții pentru acest conflict, soluția trebuie să fie una firească și să fie agreată de ambele părți implicate. Rolul nostru este de a facilita procesul, de a impulsiona procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol. Noi vrem să vedem întâlniri regulate la nivel înalt între cele două părți implicate în conflict”, a spus oficialul irlandez.

În context, ministrul moldovean de Externe a menționat că după schimbarea administrației de la Tiraspol are loc o interacțiune mai bună dintre cele două maluri. „Atât Chișinăul, cât și Tiraspolul au luat măsuri pentru a îmbunătăți relațiile dintre cele două maluri și de consolidare a încrederii. Un pas înainte a fost și facilitarea circulației locuitorilor de pe ambele maluri. Noi am reușit să atingem un progres sigur și în ceea ce ține de transporul feroviar - înțelegeri care ar fi cu mult mai greu de obținut înainte de schimbarea administrației de la Tiraspol. Avansarea pe calea dialogului, la un moment dat ne va permite nouă punem pe masa de negocieri subiectul principal - reintrăgirea țării”, a subliniat Iurie Leancă.

Menționăm că ministru de Stat pentru Afaceri Europene al Irlandei urmează să aibă în acestă după amiază o întrevedere și cu negociatorul-șef din partea Transnistriei, Nina Ștanski.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub