ora: 13:39, 20 sep 2012 3620
Autor: Cristina Buzovschi

Reprezentant OSCE: Dialogul dintre Filat și Șevciuc ar putea duce la soluționarea conflictului transnistrean


Reprezentant OSCE: Dialogul dintre Filat și Șevciuc ar putea duce la soluționarea conflictului transnistrean
Foto: captura imagini video privesc.eu
Relația apropiată dintre prim-ministrul Vlad Filat și liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc, ar putea servi drept o cheie pentru soluționarea conflictului transnistrean. De această părere este reprezentantul Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Lucinda Creighton, ministru de Stat pentru Afaceri Europene al Irlandei, transmite UNIMEDIA.

„Relația dintre dl. Șevciuc și prim-ministrul Filat este foarte apropiată. Dorința și deschiderea dânșilor de a lucra împreună și de a obține progres, cred că este cheia spre succes. Pașii sunt făcuți într-o direcție corectă. Îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului va duce în cele din urmă și la soluționarea conflictului. Politica pașilor mici este cheia spre succes”, a punctat reprezentantul Preşedintelui în exerciţiu al OSCE.

În cadrul unei întrevederi cu vicepremierul Iurie Leancă, Lucinda Creighton a vorbit despre rolul OSCE în acest conflict. „Nu OSCE trebuie să vină cu soluții pentru acest conflict, soluția trebuie să fie una firească și să fie agreată de ambele părți implicate. Rolul nostru este de a facilita procesul, de a impulsiona procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol. Noi vrem să vedem întâlniri regulate la nivel înalt între cele două părți implicate în conflict”, a spus oficialul irlandez.

În context, ministrul moldovean de Externe a menționat că după schimbarea administrației de la Tiraspol are loc o interacțiune mai bună dintre cele două maluri. „Atât Chișinăul, cât și Tiraspolul au luat măsuri pentru a îmbunătăți relațiile dintre cele două maluri și de consolidare a încrederii. Un pas înainte a fost și facilitarea circulației locuitorilor de pe ambele maluri. Noi am reușit să atingem un progres sigur și în ceea ce ține de transporul feroviar - înțelegeri care ar fi cu mult mai greu de obținut înainte de schimbarea administrației de la Tiraspol. Avansarea pe calea dialogului, la un moment dat ne va permite nouă punem pe masa de negocieri subiectul principal - reintrăgirea țării”, a subliniat Iurie Leancă.

Menționăm că ministru de Stat pentru Afaceri Europene al Irlandei urmează să aibă în acestă după amiază o întrevedere și cu negociatorul-șef din partea Transnistriei, Nina Ștanski.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +1 (1)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +2 (6)
   Corect spune Doamna ! Doar prin Dialog se rezolva Conflictele !!!
   • +2 (6)
    Filat , avem incredere in Dvs. !
    • +2 (6)
     De-a lungul anilor, in urma actiunilor guvernului comunist, situatia reintegrarii tarii a cunoscut o umbrire profunda, dialogul cu liderii de la Tiraspol s-a inrautatit, legatura telefonica putea fi luata prin alta tara, cursa trenului Chisinau- Odesa a fost interzisa prin regiunea transnistreana, relatiile economice au fost reduse, in schimb a crescut considerabil actiunile de contrabanda, ura cetatenilor din stinga nistrului fata de cei de la Chisinau si nu doar a crescut, etc. Schimbarea guvernului de la Chisinau era mai mult decit necesar, ori inceperea unui alt conflict militar era mai mult decit inevitabil.
     • +3 (5)
      Astfel, in urma alegerilor din 2009 la guvernarea RM vine AIE si in calitate de Prim- ministru este ales Vlad FILAT (presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova- cea mai tinara echipa).incepind cu 2010 premierul isi propune un obiectiv prioritar- rezolvarea conflictului transnistrean si reintegrarea tarii. De la inceputul activitatii sale, acesta a avut mai multe intilniri formale si informale cu liderul de la Tiraspol, atit in tara cit si in afara ei, cu si fara prezenta partenerilor straini in rezolvarea acestui conflict. Fiind impreuna la meciuri de fotbal, concerte si alte evenimente, demonstreaza faptul ca e un inceput bun pentru Republica Moldova. Cele mai mari succese in rezolvarea conflictului Transnistrean au fost inregistrate in anul 2012, cursa trenului Chisinau- Odesa a reluat vechiul traseu, prin transnistria, procedura vamala a fost simplificata, relatiile dintere cei din stinga si cei din dreapta nistrului au cunoscut o noua etapa, o noua dinamica pozitiva.  
      • +2 (4)
       Guvernul Filat a demonstrate inca o data ca este unul pragmatic si corect, premierul demonstrind corectitudine, verticalitate si diplomatie. A demonstrat ca Moldova poate, ca Moldova poate avea un conducator bun, un conducator care sa iubeasca cu adevarat aceasta tara,acest popor.
       Cu siguranta, mai este mult de lucrat in aceasta directie si nu numai, insa important este un lucru, faptul ca lucrurile merg spre bine, incet, DAR SIGUR.
        
      • +2 (4)
       Am încredere în Guvernul Filat și sunt convins că vor reuși să realizeze tot ce si-au propus drept scop astfel Republica Moldova va deveni o istorie de succes!
       • +1 (3)
        Guvernul trebuie să continue parcursul început în 2010! Rezultatele obținute pînă în prezent sau produs într-un timp record! Pentru prima dată în istorie sa realizat mai mult decât sa promis! Bravo!
        • +1 (3)
         Cu siguranta Premierul , procedeaza corect , si rezultatele se vad , si se vor vedea efecte mari , in citiva ani !
         Regimul Liberalizat de Vize , la sfirsitul lui 2013 - este deja sigur !
 • -5 (9)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  lauda de sine nu miroase a bine UNIMEDIA
  LAUDA DE SINE NU MIROASE A BINE
  lauda de sine nu miroase a bine UNIMEDIA
  LAUDA DE SINE NU MIROASE A BINE
  lauda de sine nu miroase a bine UNIMEDIA
  LAUDA DE SINE NU MIROASE A BINE
 • +3 (3)
  da Liusea asta e buna inca....
 • -2 (8)
  conflictul transnistrean nu va fi rezolvat niciodata,mai bine bagati banii in drumuri sau altceva
  • -4 (6)
   Comentariul a fost șters de redacție.
   • +4 (6)
    ei unire, stai acolo unde esti
    • -5 (7)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     nu vrei unire? esti ocupant mancurt? vai vai vai
     • +3 (3)
      Intr-adevar, doar prin discutii si negocieri putem sa miscam lucrurile din loc! Premierul are abilitati diplomatice extraordinare!
  • 0 (4)
   doar Stalin nu l-a creat ca sa se rezolve dar ca sa dizolve
   • -3 (5)
    Stalin e di gina, mare paaaacoste o mai fost si omu ista
 • +1 (5)
  ...LIusinda!!...Nu gisa!!!Conflictul-l v-a rezolva numai Nina Vstanski cu "русские друзья"
 • -1 (3)
  Nu prea cred ca confilktul transnitrean va putea fi solutionat vreodata, Putin nu se baga, Filat nici atita
 • +1 (9)
  Nu fiti naivi, dialogul nu cu sevciuk trebuie dus ci cu pukin, armata ruseasca nu se duce pina ce rusii no sa le zica asta asa ca noutate de doi bani.
  • -2 (6)
   care armata? 2 batalioane care pazesc armamentul? -)
   • +2 (4)
    nu f*te capu la fiecare post vamal ce stau copii sau soldati rusi? care apropo ucid oamenii bastinasi.
    • 0 (2)
     Comentariul a fost șters de redacție.
     • +2 (2)
      Bai hitrule mai spune ca ei acolo is in misiune de pacificare, fao la vale.
 • 0 (6)
  Aceasta reprezentanta a OSCE nu stie ca de fapt dialogul dintre Filat si Sevciuc este despre cum sa faca mai bine contrabanda si sa castige bani... M-as mira ca un astfel de dialog sa duca la solutionarea conflictului.
  • -1 (3)
   In ultimul an relatiile cu partea stinga a nistrului s-au intensificat considerabil!!! Politica abordata pina la moment a dat rezultate bune. Asa sa fie si mai departe!!!
   • -1 (1)
    cu siguranta ! Doar prostii , si cei care invidiaza , nu vor sa recunoasca , ca intradevar , Filat , a construit un Dialog , care este foarte necesar !!!!
    Bravo Filat ! te sustinem !
   • 0 (0)
    d-e aceste "relatii" vreti sa fie vazute si de altii, nu-i asa?
    pana cand se vad niste incercari din partea R.Moldova si nu din cealalta
 • +1 (5)
  OSCE - Organizatia ce joaca mereu pe placul rusiei...
  OSCE e o organizeaza are arde bani aiurea si nu e capabila de nimic concret.
 • +2 (2)
  Povesti si mai mult nimic. Sevciuc e un pion. Fara Rusia demult ii mincau viermii.
 • +2 (2)
  Ce negociem cu criminalii din transnistria? au cumva copiii de acolo conditii de a invata in roamana? de a folosi alfabetul roman?
  • -3 (3)
   da pentru ce sa invete limba altui stat? undei logica ta?
   • +2 (2)
    bai logistule de ce ei invata limba alui stat si anume rusa? de ce nu invata limba trasnistriana?
 • 0 (2)
  Corcet "ar putea duce"... insa in realitate nu duce la solutionarea conflictului. Pt aceasta Filat ar trebui sa jerveasca un pic din orgoliul sau exacerbat. Recunoscand ca nu poate face nimic ar fi putut cere ajutorul cetatenilor in schimbul unor fonduri care curg doar in buzunarele acolitilor sai. Problema ca el vrea sa-i fie facut totul pe gratis iar la sfarsit tot el sa primeasca laurii - nu merge asa...
 • 0 (0)
  Studiaţi ISTORIA SACRĂ a ţării după cărţile MOLDOVA COSMICĂ, ASTRODESTINUL MOLDOVEI şi DRAGONUL (Poşta Moldovei, Pro Noi) şi înălţaţi monument legendarei MIORIŢA – Mama Cosmică.

  Sunt cetățean activ
  • 0 (0)
   N-am inteles nimic din ceea ce ai scris...
 • +1 (1)
  Rusia a ocupat cu forţa militară 1/3 din teritoriul RM şi a spălat creeriioamenilor de acolo, ănvrăjbindu-i împotriva "românilor" şi a "moldovenilor"
  Smirnov, Şevciuc sunt doar "păpuşi", "păpuşarul" este Moscova. Guvernanţii RM (foştii membri a biroului pc rssm - Snegur, lucinschii, Voronin şi actualii care au lucrat cu Lucinschii şi Voronin) slugesc interesilor Moscovei.
  -Cum poţi numi Rusia "Aliat strategic" în timp ce Rusia nu doreşte să scoată Armata Rusă de OCUPAŢIE de pe teritoriul RM !?
  - De ce teritoriul OCUPAPT de Rusia este numit separatist, dar nu OCUPAT ?
  - Ştefan cel Mare şi Sfînt era să umble pe la baluri, concerte cu persoana care deţine puterea pe o parte din teritoriul Moldovei? De ce se înjoseşte Filat cu Putin, Smirnov, Şevciuc? De ce guvernanţii baltici nu doresc să se înjosească Moscovei, dar "ai noştri" ... ?
 • 0 (0)
  Stimaţi prieteni, recomand articolele despre ţara noastră:
  http://tribuna.md/astrolog-trei-ciobanei-vor-proiecta-viitorul-republicii-moldova/ şi
  http://tribuna.md/ru/astrolog-exista-o-solutie-pentru-problema-istoriei-care-i-chinuieste-atit-de-mult-pe-politicienii-moldoveni/


  Sunt cetățean activ

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA