Citește toate știrile la acest subiect

RBC: Experţii ucraineni sunt îngrijorați de eficacitatea investigaţiilor Kroll

După demisia guvernatorului Băncii Naționale Ucrainene, Natalia Gontareva, un grup de deputați de la Kiev ar fi solicitat companiei Kroll să investigheze activitatea acesteia. Inițiativa a stârnit însă îngrijorare la Kiev. Asta deoarece, potrivit publicației economice RBK Ucraina, de-a lungul timpului, activitatea companiei americane în țara vecină a suferit mai multe eșecuri răsunătoare.

RBC: Experţii ucraineni sunt îngrijorați de eficacitatea investigaţiilor Kroll
(Foto: rbc.ua)

Chiar dacă salută necesitatea unei investigații străine independente, analiștii economici de la Kiev se îndoiesc de faptul că Kroll ar putea scoate la lumină eventualele nereguli de pe timpul ultimei administrații a Băncii Naționale Ucrainene. 

Articolul celor de la RBK Ucraina, citează numeroase exemple de scandaluri şi eşecuri, legate de activitatea Kroll în diferiţi ani, în diferite ţări, inclusiv în Ucraina. În special, susțin autorii, cele mai răsunătoare eșecuri se leagă de activitatea de la Kiev. Drept exemplu, este oferită investigația privind omorul jurnlistului Goerghe Gongadze, rămasă fără răspuns, sau cea privind eventualele resurse dispărute pe timul guvernării Timoșenko sau în cazul unui scandal al audiențelor TV. În toate aceste cazuri, titrează autorul articolului, Kroll nu a reușit să facă lumină, în schimb a avut grijă să încaseze toate onorariile cifrate la milioane de dolari.

Pub

Articolul conţine, de asemenea, opiniile critice ale experţilor ucraineni, Vadim Karasev şi Rostislav Kravets. Cei doi se arată sceptici că americanii ar putea duce la capăt investigația și cred că, "grupurile de interes din spatele fostului Guvernator vor găsi mai degrabă limbă comună cu compania, iar la final, se va dovedi că de fapt, fosta administrație nu are nicio vină, deși toată lumea știe nereguluile care au fost comise".

Autorii materialului conchid că, în pofida speranţelor mari şi a sumelor considerabile, care vor fi cheltuite de către Stat în cadrul contractului cu Kroll, nu va fi nici un rezultat real.

Agenţia de detectivi Kroll este o companie privată americană care investighează frauda bancară din Moldova. Aflată la a doua etapă de investigație, raportul companiei întârzie. Unul din motive ar fi că, pentru recuperarea prejudiciului s-a solicitat intervenția statului pe plan extern. O altă versiune ține de prevederile contractuale care nu permit ca raportul să fie făcut public. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub