ora: 11:29, 10 dec 2013 5568 33

Răspunsul Ministerului Educației la solicitarea deputaților PL


Răspunsul Ministerului Educației la solicitarea deputaților PL
Maia Sandu, ministrul Educației
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie
Ministerul Educației nu intenționează să reintroducă examenul Istoria românilor și universală pentru sesiunea din acest an pentru absolvenții de gimnaziu. Reacția vine după ce ieri, 9 decembrie, deputații PL și-au exprimat îngrijorările la acest subiect și au solicitat să se revină la practica din anii precedenți, relevă UNIMEDIA.
 
Ministerul Educației reiterează că disciplinele din cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului se aprobă anual printr-un ordin al ministrului Educației, la propunerea Agenției de Asigurare a Calității.

 
„Este surprinzător că aceiaşi politicieni, care se opun – populist şi demagogic – măsurilor întreprinse pentru desfăşurarea corectă a examenelor, insistă că păstrarea examenului conduce la îmbunătăţirea rezultatelor. În acelaşi timp, este regretabil că ei preferă să politizeze un aspect pur tehnic prin care Ministerul Educaţiei încearcă să asigure o educaţie de calitate şi induc voit în eroare opinia publică prin declarații inflamante. Istoria românilor și universală este disciplină obligatorie în planul cadru pentru gimnaziu şi nu este nici mai mult, nici mai puţin importantă decît Geografia, Fizica, sau Chimia. Sîntem de acord cu un singur lucru din declaraţia distinşilor deputaţi: să lăsăm deciziile din educaţie la latitudinea specialiştilor şi să evităm ingerinţa politicului. Ministerul Educației face apel la corectitudine și nu va politiza dezbaterea şi deciziile din educație”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Educației.
 
La absolvirea gimnaziului, elevii susțin trei examene. Elevii din școlile alolingve susțin un examen suplimentar la limba română. Două dintre disciplinele de examen sunt limba de instruire și matematica, iar a treia disciplină se schimbă, de regulă, o dată la doi ani. În ultimele două sesiuni de examene, la absolvirea treptei gimnaziale, al treilea examen a fost Istoria românilor și universală. Pentru sesiunea 2014, a treia disciplină este limba străină.
 
„Faptul că Istoria românilor şi universală este schimbată periodic cu alte discipline ca probă de examen la absolvirea gimnaziului nu înseamnă că această disciplină este mai puţin importantă, ci reprezintă doar metoda prin care Ministerul Educaţiei se asigură că şi altor discipline din planul cadru elevii şi profesorii le asigură aceeaşi atenţie, toate disciplinele obligatorii din planul cadru având menirea de a asigura formarea culturii generale necesare dezvoltării armonioase a elevilor şi pregătirii lor pentru participarea activă în societate. Faptul că Ministerul Educaţiei acordă importanţa cuvenită disciplinei Istoria românilor și universală este ilustrat prin aceea că ea constituie o disciplină obligatorie în cadrul examenului de bacalaureat pentru elevii de la profilul umanist”, se mai spune în declarația ministerului. 
 

Comentarii (33)
 • -24 (38)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +16 (36)
   Comentariul a fost șters de redacție.
   • -15 (33)
    Comentariul a fost șters de redacție.
    • +19 (33)
     Comentariul a fost șters de redacție.
     • +17 (33)
      Comentariul a fost șters de redacție.
      • +17 (33)
       Comentariul a fost șters de redacție.
       • -16 (28)
        Comentariul a fost șters de redacție.
        • +20 (30)
         Comentariul a fost șters de redacție.
         • +18 (26)
          Offf... Ghimpu... om mai prost nu am vazut.
         • +17 (21)
          Bravo Maia Sandu,nu trebuie sa te iai dupa toti prostii,programa este programa si trebuie sa mearga dupa plan,nu dupa placul lui Ghimpu.Sa fi fost el asa destept la sigur avea vrio functie importanta in stat,dar asa...E trup politic,cu tot cu partidul sau.
         • 0 (2)
          Comentariul a fost șters de redacție.
       • +21 (27)
        Imi numeste cineva un ministru al educatiei mai bun ca Maia Sandu? Mie chiar imi pare rau ca o criticati, cu toate ca nu aveti argumente.
        Ghimpu nu a facut nimic altceva decit sa ne demonstreze ca nu are minte in cap si ca se ocupa cu manipularea opiniei publice. Asta e, asta ii este profesia.
      • +19 (27)
       Eu nu stiu cum altii, dar am s-o sustin pe Maia Sandu, pentru ca vad ca face schimbari bune. Toti netrebnicii care nu doresc sa invete nu au ce cauta la scoala. Vin doar si strica atmosfera, le incurca celora ce doresc sa invete.
       Si, chiar ma bucur ca acum toti sunt apreciati pe merite, ci nu dupa marimea buzunarului.
     • +20 (28)
      Nu stiu cum altii, dar eu m-am convins ca cu un partid ca PLDM in frunte, Republica Moldova va inregistra mari succese.
      Dna Sandu este un ministru foarte bun si vreau sa spun ca schimbarile pe care le face dumneaei se reflecta pozitiv asupra elevilor!
      Elevii acum INVATA!, iar cei ce nu doresc sa invete, sunt dati afara si merg sa-si caute de treaba.
   • -14 (32)
    Comentariul a fost șters de redacție.
    • +22 (28)
     Uite, ati saturat deja cetatenii cu toate prostiile pe care le scrieti. Ai tu cumva vreo dovada ce confirma spusele de mai sus? Mie imi pare rau ca vorbiti, fara a cunoaste lucrurile.
   • -17 (27)
    Comentariul a fost șters de redacție.
   • +19 (23)
    Mare e gradina ta Doamne,portile sunt deschise iar prostii sar gardul....Ce fel de mana Moscovei prostilor?Peste fiecare 2 ani se schimba a 3 disciplina,sau pana acum nu ati vazut?Sunteti prosti...Inainte ca Maia Sandu sa fie ministru invatamintului asa era,si e foarte bine,ca elevii sa studieze toate materiile nestiind care le va fi la bac!Da Ghimpu cu ghimpii sai din cap ne face de rusine tara,si lingaii lui sau facut de rusine)))Cica Maia Sandu asa a facut )))
   • +18 (22)
    Ghimpu o za*bit poporul cu ideile sale prostesti.Se spune ca omul cind inbatrineste deveni ma iintelept,la Ghimpu insa nu e asa,cred ca el deja a trecut de stadia asta,acum deja putrezeste.
   • 0 (0)
    rog mult pe puncte, care sunt aceste schimabari si gradul de enormitate cum sa-l masuram, prin ce conret sa manifesta?
 • -20 (34)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +19 (27)
   Mdaa... tu minte ai in cap? PLDM este finantat de Moscova, Sandu este platita de Moscova?
   De aia Filat merge in UE? De aia Filat implementeaza zeci de proiecte? De aia Filat a mers la EuroMaidan, in Kiev sa sustina protestatarii? De aia Filat incearca sa faca tot posibilul ca sa ne scoata de sub influenta rusilor? La fel cum a facut-o si Saakashvili.
   Gindeste, inainte sa vorbesti. :)
 • -18 (30)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +18 (26)
   Prin ce Maia Sandu a satisfacut poftele rusilor acum, boule? Prin ce vezi tu ca indeplineste ordinele ce vin de la Filat?!
   Ca a procedat perfect legal, perfect omeneste?! Imi pare rau ca criticati fara a avea argumente, chiar imi pare rau.
   • 0 (2)
    cum cineva va atinge simpatizantii parca v-ar da cu sare in ochi
    ______
    ei si ce daca ati mazgalit ceea ce va incomodeaza
 • -20 (28)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  "mari ministri" mai ales la invatamant schimba programele scolare sau denumirile subiectelor de fiecare data cand se schimba ei, cred ca se cere aici o porsoana cu mai multa experienta.
  • -17 (27)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   luati exemplu de la Finlanda:
   ..."în perioade de tumult politic guvernanţii să nu facă abuz de legi, ordonanţe şi hotărâri de guvern, s-a decis în anii ’70 ca în trei ministere esenţiale să nu se schimbe miniştrii mai devreme de patru ani, iar aceştia să fie numai tehnocraţi, în niciun caz oameni politici. Educaţia era unul dintre aceste ministere"
   • -18 (26)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    ....şi tot la ei s-a mai decis ca niciun ministru să nu schimbe ce a făcut predecesorul său, ci să completeze.
    Pe scurt, la ei nu se modifică Legea Educaţiei după placul fiecărui ministru.
  • 0 (2)
   :))
   gata cu asta ati sters orice dubiu si parere?
   _________
 • +1 (3)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • 0 (2)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • 0 (2)
  chiar sunt invidios de pressa care o are ucraina ! in moldova e foarte greu sa nu fii dus in eroare si mai ales e greu sa te exprimi si sa nu fii "inteles gresit" sau "ignorat" de pressa asa zis democratica - europa va vede
 • +1 (3)
  Stimez aceasta doamna desteapta si frumoasa.Daca absolventii de gimnaziu vor sustine un an examenul la engleza si nu la istorie asta nu inseamna ca ea nu este patriot al acestei tari.

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA