ora: 12:05, 19 mar 2012 6559

Publicitatea la medicamente ar putea fi interzisă


Publicitatea la medicamente ar putea fi interzisă
Poză simbol
Publicitatea produselor farmaceutice, a medicamentelor şi a oricăror articole cu destinaţie medicală, a remediilor şi preparatelor medicamentoase urmează a fi interzisă în Republica Moldova. O iniţiativă legislativă în acest sens este propusă de deputaţii Dumitru Diacov şi Oleg Ţulea, informează serviciul de presă al Parlamentului.

Potrivit autorilor iniţiativei legislative, va fi interzisă şi publicitatea pentru tratamentele medicale pentru care este necesară o prescripţie medicală. Este permisă doar publicitatea exterioară în locurile de producere şi de comercializare a medicamentelor şi în publicaţiile destinate lucrătorilor medicali.

Iniţiativa mai prevede ca radiodifuzorii, prin al căror intermediu se face publicitate tratamentelor medicale ce nu necesită prescripţie medicală, vor include în mesajul publicitar recomandarea de a se adresa medicului sau farmacistului în cazul manifestării de reacţii adverse şi vor plasa pe ecran, timp de 5 secunde sau pe tot parcursul clipului publicitar, numărul licenţei de activitate eliberate de instituţia de stat abilitată. De asemenea, nu se va mai admite folosirea în clipurile publicitare a actorilor în rolurile de medic sau profesor pentru tratamente medicale. 

Deputaţii consideră că respectivul proiect de lege va proteja interesele consumatorilor la procurarea medicamentelor, urmare a publicităţii prin intermediul mass-media. „Cetăţenii de multe ori evită consultaţiile medicului pentru prevenirea sau tratarea unor boli şi preferă procurarea de medicamente bazându-se doar pe informaţia care le este furnizată prin intermediul spoturilor publicitare televizate. Această metodă de tratament desinestătător este adeseori nocivă, în detrimentul sănătăţii pacientului şi poate aduce la complicaţii de sănătate pe termen scurt şi lung”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Potrivit autorilor, respectivul proiect de lege va permite respectarea dreptului cetăţenilor la asistenţă cu medicamente, inclusiv să obţină de la instituţiile farmaceutice, cele curativ-profilactice şi sanitaro-epidemiologice informaţia ce atestă calitatea şi inofensivitatea medicamentelor.Iniţiativa legislativă a fost înregistrată la Cancelaria Parlamentului şi urmează a fi examinată în comisiile parlamentare.

Sursa: UNIMEDIA

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • 0 (0)
  "Iebufen i net problem..."
 • 0 (0)
  Dar cum rămîne cu reclama băuturilor alcoolice?
 • 0 (0)
  De ce deputatii nostri nu se gandesc si la CAUZELE care ii determina pe oameni sa procedeze in asa fel? Te duci la unii doctori si trebuie sa stai ca un caine pe sub usi si sa fii tratat cu un dispret total!!! Ce fel de explicatii mai vreti, daca astazi am fost sa-mi fac programare la un simplu specialist ORL-ist si mi s-a spus ca pot sa beneficiez de consultatie abia pe 30 martie!!! Asta in conditiile unei viroze acute cu inflamarea faringelor. Oameni buni, e strigator la cer ce se intampla cu domeniul sanatatii din RM!!!
 • 0 (0)
  Agravarea maladiilor din cauza tratamentelor incorecte este un subiect care chiar merita discutat. la noi fiecare om stie ce tre sa ei daca racesti si pe urma ne trezim fruntasi la numarul bolnavilor de TBC.
 • 0 (0)
  Demiterea Ministrului Sanatatii din cauza caruia deja au decedat 3 copii .

  El a declarat la emisiuni directe ca Halotanul este un anestezic bun si ca copiilor li se va administra in continuare ,cu toate ca pe etiketa scrie clar interzis celor sub 18 ani .

  Demiterea lui USATUI criminalul Nr.1 in Moldova
  • 0 (0)
   Criminali mai sunt, nu e Usatii nici primul, poate nici ultimul. Demisii se pot cere, dar nu aici, nu in acest fel si nu fara argumente corespunzatoare. Ma deranjeaza la culme etichetarile astea infantile.

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA