PSRM: „Moldova! Moldoveni! Moldovenesc!”

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a condamnat hotărârea Curţii Constituţionale, prin care limba română a fost recunoscută drept limba de stat a Republicii Moldova. Potrivit socialiștilor, Declaraţia de Independenţă nu poate să prevaleze asupra Constituţiei Republicii Moldova, transmite UNIMEDIA.

PSRM: „Moldova! Moldoveni! Moldovenesc!”
Igor Dodon, președinte PSRM (Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

Formațiunea accentuează că în conformitate cu articolul 7 din Constituţia RM, „Constituţia Republicii Moldova este Legea ei Supremă. Nici o lege şi nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituţiei nu are putere juridică”.
 
„Reieşind din aceasta constatăm că Curtea Constituţională a depăşit atribuţiile sale legale, iar acţiunele ei reprezintă o deviere clară de la normele constituţionale şi trădare a intereselor de stat şi a majorităţii absolute a cetăţenilor Republicii Moldova. PSRM califică decizia curţii ca una politică, bazată pe interesele înguste a partidelor marginale proromâneşti. Corpul judecătoresc a Curţii compus în majoritate din cetăţenii României practic a deservit interesele statutului vecin”, se menționează în comunicatul PSRM.
 
În context, socialiștii se expun contra modificării articolul 13 din Constituție. PSRM anunță că în timpul cel mai apropiat va veni cu o iniţiativă legislativă privind reformarea justiţiei constituţionale în Republica Moldova. În opinia lor, aceasta urmează să consolideze regimul constituţional, independenţă şi suveranitatea Republicii Moldova, păstrarea identităţii moldoveneşti ca denumire de popor, limbă de stat, istorie şi cultură. „Moldova! Moldoveni! Moldovenesc!”, conchid reprezentanții formațiunii.
 
Reamintim că ieri, 5 decembrie, Curtea Constituțională a statuat că Declarația de Independență prevalează textului din Constituție. Astfel, limba română este limba de stat a Republicii Moldova, deoarece acesta este termenul precizat în Declarația de Independență a țării.

 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub