Propunere la Primăria Chișinău: Ziua de 9 mai să fie declarată zi de doliu

Ziua de 9 mai, Ziua Victoriei împotriva fascismului, ar putea fi decretată zi de doliu în municipiul Chișinău, iar panglica Sfântului Gheorghe scoasă înafara legii. Cu o propunere în acest a venit șefa Direcției Relații Externe, Gabriela Ciumac, în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei Chișinău.

Funcționarul a propus să fie convocată o ședință extraordinară a Consiliului municipal Chișinău pentru a se lua o decizie în acest sens.
Propunere la Primăria Chișinău: Ziua de 9 mai să fie declarată zi de doliu
(Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Subiectul a fost deschis în contextul organizării Zilei Europei la Chișinău. Gabriela Ciumac a specificat că și în acest an, Ziua Europei la Chișinău nu va fi sărbătorită pe 9 mai, așa cum se întâmplă în alte țări europene, ci pe 18 mai. De asemenea, acest eveniment urmează să fie organizat nu în Piața Marii Adunări Naționale, ci în Scuarul Europei.

Șefa Direcției Relații Externe consideră că delegația UE din politețe și pentru a nu incita spiritele în societate nu insistă niciodată ca Ziua Europei să fie marcată anume pe 9 mai.

„Vreau să spun câte ceva despre panglica „Sfântului Gheorghe”. Dacă în ultimii 5 ani de zile, Delegația UE la Chișinău din politețe nu-și permite să intre cu Ziua Europei în PMAN, atunci minoritatea care constituie 9% în țara noastră, în fiecare an sărbătorește și crează situații de conflict, folosind această simbolică sovietică”, a subliniat Ciumac.

Acesta a venit și cu câteva exemple de peste hotare. „Primăriile Lvov și Ivano-Frankivsk au declarat ziua de 9 mai drept zi de doliu și au interzis utilizarea simbolurilor statelor inexistente, sau a celor naziste și comuniste. Propun să facem și noi același lucru. Mai ales că noi avem trupe militare rusești care staționează ilegal la noi în țară. Letonia, Lituania și Estonia au interzis prin lege utilizarea simbolurilor sovietice și naziste”, a adăugat sursa.

„Trebuie să recunosc, sunteți o curajoasă. Este o propunere la care nu m-am așteptat. Merită toată considerația și respectul pentru verticalitatea și atitudinea care nu a mai rămas așa ceva. Problema trebuie gestionată. Să vedem dacă putem ajunge unde spuneți dvs”, a spus la rândul său, primarul Dorin Chirtoacă. „9 mai este ziua victoriei împotriva fascismului și este firesc să fie sărbătorită în fiecare an. Dar, ceea ce mă deranjează este că Ziua Europei este fugărită cu o săptămână mai devreme, cu o săptămână mai târziu, de parcă este o sărbătoare oarecare”, a continuat edilul Capitalei

Pentru anul viitor, primarul a propus ca în ziua de 9 mai să nu fie permisă organizarea altor manifestări în PMAN decât cea de sărbătorire a Zilei Europei. „Va trebui să luăm o decizie în acest sens pentru a nu permite terfelirea Zilei Europei pe viitor. Pentru viitor, vreau să fie luată în considerare organizarea acestor evenimente în paralel. Ziua Europei să fie organizată în PMAN pe 9 mai, iar Ziua Victoriei la Memorialul de pe str. Pan Halippa”, a propus Dorin Chirtoacă.

Ziua de 9 mai, desemnată Ziua Victoriei, este declarată zi de sărbătoare în Republica Moldova. Totodată, pe 9 mai în Europa este sărbătorită Ziua Europei. În fiecare an, Delegaţia Comisiei Europene la Chişinău propune organizarea Zilei Europei pentru alte zile.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub