ora: 17:58, 11 dec 2012 8319
Autor: Victoria Dodon

Proiect de lege, ajuns la Parlament: Salariile judecătorilor rămân la discreția deputaților


Proiect de lege, ajuns la Parlament: Salariile judecătorilor rămân la discreția deputaților
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Proiectul de lege privind salarizarea judecătorilor ar putea fi înaintat în Parlament în această săptămână. Declarația a fost făcută astăzi, 11 decembrie, de președintelui Nicolae Timofti după ședința Consiliului Național pentru Reforma Organelor de Ocrotire a Normelor de Drept, transmite UNIMEDIA.

În deschiderea ședinței, președintele Timofti a vorbit despre necesitatea reformei cardinale a justiției, revenirea la spiritul promovat în anii '90, înlăturarea din sistemul judiciar a persoanelor compromise și corupte și sancționarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a judecătorilor care încalcă legea.

„Salariul unui judecător începător ar trebui să fie de trei salarii medii pe economie, ceea ce ar constitui aproximativ 10 000 de lei. Este o mărime considerabilă, comparativ cu salariul de 3 000 de lei pe care un judecător îl are astăzi. Sperăm că, odată cu această acțiune, judecătorii să nu caute alte surse de existență”, a declarat Nicolaie Timofti pentru presă.

Șeful statului s-a declarat nemulțumit de faptul că în procesul de reformare a organelor de drept există actori care opun rezistență, dar nu a vrut să dea detalii la acest subiect. „Nu sunt satisfăcut pe deplin de felul cum recurge procesul de îmbunătățire a sistemului judecătoresc. În adoptarea reformelor există restanțe. Totuși, majoritatea întrebărilor și problemelor care au fost puse s-au realizat”, a adăugat Nicolae Timofti.

La ședință, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a prezentat un raport privind Strategia de implementare a reformei organelor de drept. Totodată, acesta a spus că judecătorii care se vor opune reformelor din sistem vor fi anihilați. „Ar fi naiv să credem că cei care trebuie să se reformeze o vor face foarte simplu, vor lăsa totul la o parte și vor începe să trăiască altfel. Am evaluat riscurile strategiei și ne-am propus să vedem cum să depășim aceste riscuri, astfel ca toți cei care încearcă să opună rezistență să fie anihilați. În raport am prezentat informații despre ce s-a făcut de la momentul adoptării Strategiei și am menționat domeniile în care avem întârzieri. Este vorba de anumite studii care trebuiau să fie făcute în unele domenii, dar pentru care nu erau mijloace financiare. Acum, cu sprijinul ambasadei SUA vom realiza aceste studii în primele luni ale anului viitor”, a spus Efrim.

UNIMEDIA menționează că salariul mediu în R. Moldova în 2012 este de cca 3650 lei. Astfel, potrivit planurilor autorităților, judecătorii din instanțele de fond ar urma să primească la finalul reformei un salariu de cca 10 950 lei, judecătorii Curților de Apel - 14 600 lei, judecătorii CSJ - peste 18 mii lei.

Până și cei care se află astăzi la putere au păreri divergente. Dacă reprezentanții Alianței pentru Integrare Europeană înclină mai mult balanța spre creșteri salariale, motivând că acest lucru ar permite îmbunătățirea situației din sistem, atunci cei din opoziție sunt împotrivă și afirmă cei din justiție nu trebuie favorizați, în detrimentul altor categorii de populație.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +5 (7)
  Cred ca reforma justitiei este stagnata de mai multi factori din interiorul grupuli de reforma.Deoarece sa nu uitam de toate acele initiativ venite de la PLDM care direct sau indirect pericliteaza activitatea judecatoreasca .. in cotext mai vreau sa spun ca la momentul actual CSJ este codus de un judecator propus de PLDM ,atunci de ce impartialitate putem vorbi noi daca si in acest sistem decid factorii politici.
  • +4 (6)
   de acord toate aceste modificari vor fi facute doar daca vor fi facute in interesul celor de la PLDM...da is de acord asa modificari trebuie facute, deoarece daca acestor judecatori li se vor oferi niste salarii mai decente atunci si raspunderea va fi alta...dar oricum cred ca pentru un judecator obisnuit cu coruptia si bani seriosi, acesti 10 000 lei nu sunt deloc suficeienti...
  • +3 (3)
   Strategia de implimentare a reformei, suna interesant dar cit ar fi ea de credibila sau mai bine zis cit de bine implementata va fi aceasta strategie pentru ca stim cu totii ca salariile mari nu pot diminua coruptia.Aici e mara problema , si in cazul in care dupa reforma CNA , centrul este practic cu mainele legate in orice situatie, se primeste ca ridicam salarii dar corupatia nu scade..
 • +2 (2)
  Efrim: "judecătorii vor fi anihilați." - Domnule Efrim cum asa pina cum cind acesti judecatori v-au lobat interesele a fost bine iar acum dupa ce i-ati folosit va da-ti drept mari luptatori cu coruptia! Lasa-ti populismul la o parte si fiti serios. Apropo a mai ramas putin timp de guvernare, daca o da-ti in bara cu reforma se alge praf din stejarul vostru!
 • 0 (0)
  Magistratii
  ce lugubru ordin de calugari
  -la cheremul unui fariseu
  arde basarabia pe ruguri
  si cu ea in mine dumnezeu
  criminali invesmintati in robe negre
  strangulati prin lege tara mea
  si prin sali cu faima de tenebre
  -numai voi, cu dreptul de a fura
  preschimbati omoruri bestiale
  in -prin imprudenta- pentru bani
  condamnati pentru un sac de paie
  pe saraci -la multi...sprezece ani
  prin sentintele irefutabil de sinistre
  ati ajuns sa recunoasteti chiar si state
  -bunoara o fantoma de la nistru
  si de iure si de facto- si de toate....
  ce lugubru ordin de calugari
  -la cheremul unui fariseu
  arde basarabia pe ruguri
  si cu ea in mine dumnezeu
 • +2 (2)
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  "Deputaţii liberali au înregistrat o inițiativă legislativă
  prin care propun permutarea localurilor unde se practică jocurile de noroc
  cât mai departe de centrele urbane aglomerate şi limitarea accesului persoanelor ocazionale,.....
  ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/ideea-lui-chirtoaca-prinde-viata-in-parlament-55157.html
 • +2 (2)
  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? "„Pe parcursul ultimilor ani, s-a tolerat într-o manieră inadmisibilă extinderea respectivelor activităţi, iar localuri de acest gen sunt peste tot – începând cu staţiile de aşteptare a transportului public şi terminând cu pieţe, magazine, cinematografe. Efectele industriei jocurilor de noroc sunt mult prea periculoase pentru societate, pentru a permite dezvoltarea acestora. Este o industrie ce ar trebui descurajată, fiind mai mult parte din domeniul viciilor decât din cel al necesităţilor”, menţionează autorii iniţiativei legislative în nota informativă ce însoţeşte proiectul de lege..... ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))…
 • +2 (2)
  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? „Următorul pas îl va constitui interdicţia de a face publicitate stradală localurilor care practică jocurile de noroc. Pe termen lung - această industrie urmează fi scoasă în afara localităţilor. Este binecunoscut faptul că jocurile de noroc reprezintă un centru de generare a infracţionalităţii, spălări de bani, ameninţări, hărţuiri, chiar şi crime. Proiectul prezentat, menit să modifice completamente actualul sistem, ţinând cont de valorile sociale ce urmează a fi protejate, nu este decât expresia nevoii de perfecţionare a mecanismelor şi reprezintă un prim pas în domeniu, reformarea sistemului urmează a fi efectuată, treptat”, consideră grupul de deputaţi liberali..... ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????…
 • +2 (2)
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  http://unimedia.info/stiri/ideea-lui-chirtoaca-prinde-viata-in-parlament-55157.html
  ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/proiect-de-lege--ajuns-la-parlament-salariile-judecatorilor-raman-la-discretia-deputatilor-55206.html
 • +2 (2)
  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  "Moldtelecom – lider incontestabil al pieţei de comunicaţii din Moldova"
  ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/moldtelecom-–-lider-incontestabil-al-pietei-de-comunicatii-din-moldova-55183.html
 • +2 (2)
  !!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  PROMOŢIA de FRAUDA CONTINUĂ GRATUIT şi NELIMITAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/moldtelecom---lider-incontestabil-al-pietei-de-comunicatii-din-moldova-55183.html
  !!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!
 • +1 (1)
  !!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  “PROMOŢIA de “BONUS DE CREDIT FARADELIMITA” CONTINUĂ!!!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  “PROMOŢIA de “BONUS DEBITERROR FARADELEGE” CONTINUĂ!!!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/moldtelecom---lider-incontestabil-al-pietei-de-comunicatii-din-moldova-55183.html
 • +1 (1)
  !!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  ”BENEFICIAZA din PLIN de OFERTELE NOASTRE de PROMOTIE!!!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/moldtelecom---lider-incontestabil-al-pietei-de-comunicatii-din-moldova-55183.html
 • +1 (1)
  !!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  **TOTI ABONATII CONECTATI LA ABONAMENTUL “NOUALEI” IN FIECARE LUNA VOR PRIMI BONUS de CREDITERROR FARADELIMITA!!!!!!!!!!!!!!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  **TOTI ABONATII CONECTATI LA ABONAMENTUL “NOUALEI” IN FIECARE LUNA VOR PRIMI BONUS DEBITERRORGRUP FARADELEGE!!!!!!!!!!!!!!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/moldtelecom---lider-incontestabil-al-pietei-de-comunicatii-din-moldova-55183.html
 • +1 (1)
  !!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  “PROMOŢIA CONTINUĂ!!!!! “CONECTEAZA-TE si CASTIGA BONUS de CREDITERROR FARADELIMITA!!!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  “PROMOŢIA CONTINUĂ!!!!! “CONECTEAZA-TE si CASTIGA BONUS DEBITERRORGRUP FARADELEGE!!!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/moldtelecom---lider-incontestabil-al-pietei-de-comunicatii-din-moldova-55183.html
 • +1 (1)
  !!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!WOW!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  “PROMOŢIA CONTINUĂ!!!!! “CONECTEAZA-TE si CASTIGA BONUS de PROMOTIE de CONSUMATIE de CUMATRIE de CORUPTIE de FRAUDA de FORGERIE de PERVERSATIE de PROXENETIE de EXTRACTIE de ESCROCHERIE de RACHETIRIE de HOTIE de TALHARIE de RAIDERIE de GANGSTERIE de BANDITIE de TERRORIE de MASSCHEMATORIE!!!!!
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
 • 0 (0)
  mai "logic" nici ca se putea
 • 0 (0)
  Marirea salariilor la judecatori nu va avea nici un efect decit marirea taxelor de mituire si de cumparare a unei decizii de judecata.
  Chiar crezi dle Efrim ca 10000 lei ii ajung jduecatoarei Cernat pe luna sa intretina castelul in care traieste si personalul care o slujeste???
  Taierea unei maini pentru oricare judecator corupt, asta e unica sansa.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA