Proiect cusut cu ață albă și dedicat cuiva! Sturza: Cineva ne ia de proști!

Proiectul de cesionare a Aeroportului Internațional Chișinău este o aberație care presupune deposedarea statului Republica Moldova de un activ profitabil, strategic și important. De această părere este fostul prim-ministru al Moldovei, Ion Sturza. Potrivit lui, proiectul în cauză nu presupune altceva decât înstrăinarea Aeroportului Internațional Chișinău.

„Mie îmi pare rău că cineva ne ia de proști. Aeroportul care este una din cele mai profitabile și cele mai sănătoase companii din RM nu poate fi înstrăinat. Or, concesiune înseamnă înstrăinare, fără plată. Republica Moldova nu are nevoie să concesioneze. Ea are nevoie să dea Aeroportul în gestiunea unei companii specializate”, a declarat Sturza în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la ProTV, transmite UNIMEDIA.

Proiect cusut cu ață albă și dedicat cuiva! Sturza: Cineva ne ia de proști!
Ion Sturza (Foto: timpul.md )

Fostul șef al Executivului de la Chișinău a subliniat că a solicitat și părerea specialiștilor străini. „Eu am discutat cu reprezentanții uneia dintre companiile mari internaționale care gestionează aeroporturi și mi-au spus din start că acesta este un proiect dedicat cuiva. Moldova nu are nevoie să concesioneze. Moldova nu are nevoie să se investească 250 de mln cum s-a discutat. Cu această sumă, teoretic, poți face cinci aeroporturi. Aeroportul este o companie perfect bancabilă. Este nevoie de 20 - 25 de mln. pentru a se face modernizări la pistă și peron”, a afirmat businessmanul.

Ion Sturza spune că actualul prim-ministrul Iurie Leancă nu ar trebui implicat în această problemă, întrucât decizia a fost aprobată în ultima ședință a Guvernului Filat. În același timp sursa citată se arată sceptică față de implementarea documentului.

„Este un proiect bizar, cusut cu atâta ață albă, încât eu nu cred că se va realiza. Sunt convins că nu se va realiza. Altfel a mai rămas să mai dăm și crucea de pe monumentul lui Ștefan cel Mare cuiva din est și să le spunem ok, Welcome”, a conchis fostul premier moldovean.

UNIMEDIA precizează că la 29 mai 2013, Guvernul a decis să scoată spre cesionare activele aflate în gestiunea economică a Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și terenul aferent acesteia. Ulterior, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a declarat că Aeroportul Chișinău urmează să fie controlat de către controversatul om de afaceri, Ilan Shor.

Zilele trecute, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a refuzat să comenteze aceste speculații și a declarat că există două companii înscrise în competiție.

Proiectul prevede că scopul concesiunii este de a asigura dezvoltarea infrastructurii aeroportuare și a calității serviciilor prestate de Aeroportul Internațional Chișinău. Activele Î.S. „AIC” și terenul aferent acesteia urmează a fi transmise în concesiune pentru o perioadă de până la 49 de ani iar volumul investițiilor întreprinderii concesionale urmează să fie de cel puțin 230 mln euro.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub