Citește toate știrile la acest subiect

Procuratura acuză instanța de judecată de protecționism, după achitarea lui Nogai

Procuratura consideră ilegală achitarea judecătorului Gheorghe Nogai şi consideră că instanţa de judecată îşi protejează colegii din sistem, relatează UNIMEDIA cu refeire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Procuratura acuză instanța de judecată de protecționism, după achitarea lui Nogai
Sediul Procuraturii Generale (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Precizăm că astăzi, 25 aprilie, Judecătoria raionului Căuşeni a emis sentinţă de achitare a judecătorului de la Curtea de Apel Bender, Gheorghe Nogai, învinuit de procurori în baza art.307 alin.(2) Cod penal – pronunţarea unei hotărâri contrare legii soldată cu urmări grave..

Procuratura Anticorupţie, care a solicitat condamnarea magistratului la o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 5 ani, consideră sentinţa de achitare a acestuia drept ilegală şi o va contesta, în modul stabilit de legislație.

Pub

Potrivit probelor acumulate şi administrate de procurori pe caz, respectivul magistrat a legalizat în mod ilegal decizia arbitrajului ad-hoc din Sankt-Petersburg privind înstrăinarea mai multor pachete de acţiuni ale BC „Moldova Agroindbank” SA. Hotărîrea judecătorului a fost însă anulată de instanţa superioară ca fiind ilegală. Ulterior, la demersul Procurorului General, Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul pentru tragerea acestuia la răspundere penală şi l-a suspendat provizoriu din funcţie.

Pe 5 martie curent, Judecătoria raionului Căuşeni anunţa că pe 9 aprilie va fi pronunţată sentinţa în acest caz. Pe 9 aprilie însă, fără a anunţa motivele, instanţa de judecată a amînat pronunţarea verdictului pentru astăzi, 25 aprilie.

În opinia procuraturii, tărăgănarea examinării dosarului respectiv şi achitarea judecătorului care a emis hotărîri ilegale induce impresia protejării angajaţilor sistemului judecătoresc de către colegii acestora, situaţie care necesită atitudine hotărîtă din partea autorităţilor statului de drept.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub