ora: 07:50, 12 feb 2013 4800
Autor: Cristina Buzovschi

Problemele de la BEM: Sturza arată cu degetul la responsabilii din BNM și Guvern


Problemele de la BEM: Sturza arată cu degetul la responsabilii din BNM și Guvern
BEM
Responsabilitatea directă pentru situația dificilă din cadrul Băncii de Economii îi revine atât fostei, cât și actualei conduceri a Băncii Naționale. O parte din vină aparține și Guvernului care nu a schimbat din start vechii administratori ai băncii și a numit în Consiliul de directori tot felul de „funcționărași” de pe la ministere și departamente guvernamentale.

Această opinie aparține fostului prim-ministru al Republicii Moldova, omului de afaceri Ion Sturza, și a fost împărtășită în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău.

Potrivit lui, Banca de Economii are lichiditățile necesare ca să-și îndeplinească obligațiunile față de deponenți și față de clienții băncii, însă are o problemă de capital din cauza unor politici de creditare din anii precedenți, care s-au dovedit frauduloase. „Din păcate, BEM a fost o groapă neagră unde s-au aruncat creditele neperformante din alte bănci. A fost și influență și impunere din partea factorului politic de a da credite, inclusiv companiilor de stat. Va fi nevoie de o recapitalizare. Nu se știe de cât va fi nevoie 700-800 de milioane. Expresia „salvarea băncii” nu este chiar corectă. Este nevoie de recapitalizarea băncii pentru a respecta anumiți parametri și anumite normative a băncii. (...)Banii nu se vor pierde. Dar, trebuie să fie respectate câteva lucruri principiale: Conducere băncii trebuie să fie independentă și profesională. În mod normal, ar fi bine de anunțat un concurs internațional pentru postul de președinte de bancă. În Consiliul de directori nu trebuie să fie funcționărași de pe la ministere și departamente. Trebuie să fie directori independenți, fie din țară, fie din afară. Dacă am lua la puricat cine s-a ocupat de partea managerială, am fi descoperit că ei nu au avut nici calificarea minimă”, a subliniat Sturza.

Sursa consideră că este mai mult ca probabil ca acest stoc de datorii istorice vor fi amortizate de capitalul existent, de profitul băncii și de către o nouă contribuție în capitalul BEM din partea acționarilor - statul și acționarii privați. „Este o ocazie destul de fericită pentru Guvernul RM să-și mărească cota prin o contribuție semnificativă la capital și să diminueze astfel ponderea acționarilor privați care contestă managementul companiei și care o pregătesc în mod conștient de o privatizare. Orice injecție de capital nu este o pierdere de bani, ci o investiție care în timp se va recupera - chiar și cu un anumit profit”, afirmă omul de afaceri.

Cât despre vinovații care au permis ca banca să ajungă în asemenea situații, Sturza spune: „Este corectă percepția că cineva a gestionat fraudulos banca. Managementul băncii și Consiliul de Supraveghere poartă vină. Totodată, responsabilitatea BNM este una directă. Eu am un deosebit respect și îl consider drept un om extrem de onest pe guvernatorul BNM. Dar trebuie să le adresăm niște întrebări atât actualei, cât și fostei conduceri BNM: Ce fel de supraveghere bancară se face în RM dacă ne ciocnim cu necesitatea de recapitalizare de miliarde? Și în acest caz, cine real conduce BNM - guvernatorul sau viceguvernatorul? Deseori, deciziile reale în sectorul bancar sunt luate nu atât de guvernator, cât de viceguvernatori. Ca să nu deschid parantezele. Mai am o întrebare: cum a fost posibil ca mai mult de 50% din capitalul băncilor din RM să fie concentrat în mâna unui grup obscur de persoane afiliate? Cum e posibil ca 70-80% din acționari băncilor să fie persoane interpuse, necunoscute? Cum au fost posibile transferurile de sute de milioane prin intermediul băncilor moldovenești? Spălare de bani. Astăzi când vin 10 milioane de dolari în Republica Moldova - explodează balanțele băncilor”.

Fostul premier accentuează că intervenția exagerată a politicului și implicarea BEM ca armă în jocurile politice de la Chișinău dăunează. „Să știți că se poate de distrus până și cea mai perfectă și cea mai sănătoasă bancă din lume cu zvonuri și cu tot felul de ingerințe”, a punctat sursa citată.

Ion Sturza nu absolvește de vină nici Guvernul, în subordonarea căruia se află banca. „Din păcate, Guvernul administrează extrem de prost companiile de stat. Aici nu este doar BEM, și Moldtelecom, Moldovagaz, etc. Nu s-a dorit din start să se schimbe vechii administratori, care au fost moșteniți din vechiul sistem și care erau încadrați în tot felul de scheme, inclusiv de spălare de bani. Cred că noi avem o problemă în ministerul Finanțelor, chiar la nivel de management. Nu au abilitatea de a impune anumite rigori și disciplină. Ministrul Finanțelor trebuie să se plimbe. El este responsabil de acumularea banilor. Trebuie să-și dea demisia dacă nu găsește acești bani ca să redreseze situația de la BEM”, consideră el.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +5 (7)
  e si normal ca e vinofata BNM, ei efectuiaza in fiecare an controale, controleaza de la A pina la Z, si ei in atitea ani nu au vazut ce se intimpla, nici odata nu au intervenit cu recomandari, sau cu mustrari, nimic , ei taceau, acum inca si Dragutan a esit in fata presei si a stirnit o panica in populatie, oamenii merghind si ridicind depozitele, Pot zice ca cum BEM a avut o conducere proasta , la momentul actual BNM nu este mai de treaba!
  • +5 (7)
   BNM e foarte vinovata, conducerea BNM e demult schimbata, si cred a fost observat faptul de ce se facea acolo, ce facea fosta guvernare a BEM, insa sa tacut despre asta, dar Guvernul nushtiu daca a putut schimba conducerea BEM cu venirea la guvernare, deoarece sunt prevederi legale, care trebuie respectate asta cred si a facut sa fie intirziere cu schimbare managementului in BEM, sper ca BEM sa reinvie!
   • +3 (5)
    Conducerea BNM e de nimic! nu a putut sa vada nishte incalcari grave care se intimplau dea lungul anilor! situatia aceasta a fost creata de indiferenta BNM!
    • +1 (3)
     Desigur ! Demult se vorbea despre faptul că problema este în BNM și că demult nu credem in dorințele si prognozele lui Draguțan si restu din echipa actuală de guvernare BNM
     • 0 (2)
      Odată cu intrarea lui Plahotniuc în politică, în Republica Moldova s-a creat o situaţie în care interesele private şi puterea grupurilor de interese (lobby) financiare, mediatice şi altele golesc democraţia de sensul şi de substanţa ei. E un fenomen care se cataloghează ca fiind o lovitură de forţă împotriva democraţiei pentru a transforma scrutinul într-o farsă şi a asigura ca esenţa puterii să emane de fapt nu de la electorat, ci din tenebrele unor cercuri obscure de antreprenori.
    • +2 (4)
     Prim-vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, se află în vizorul Interpol care investighează legătura lui cu gruparea criminală Solntsevskaya.
     Biroul Interpol de la Roma a cerut încă în 2007 serviciilor responsabile din Republica Moldova să pună la dispoziție informații despre Vlad Plahotniuc.
     Documentele care confirmă acest lucru au fost publicate de bloggerul Pavel Gavrilov.
     În solicitarea Interpolului se vorbește despre gruparea criminală Solntsevskaya, care a înfiorat Rusia, după care s-a extins și în alte țări, grupare cu care ar avea legături Vlad Plahotniuc
     relațiile lui Plahotniuc cu gruparea Solntsevskaya ridică semne de întrebare și referitor la tranzacțiile făcute cu acțiunile Victoriabank, care sunt deținute de proprietari din Federația Rusă.
     • +2 (4)
      Situația poate fi privită și prin prisma cazului Magnițki. Or, Plahotniuc a început să-și extindă influența în sistemul bancar în 2008, anume când pe conturile a două companii fictive din Moldova, Bunicon-Impex SRL şi Elenast-COM SRL, deschise la Banca de Economii, ar fi fost transferați din Federația Rusă 52 de milioane de dolari, bani delapidaţi de la o bancă rusă. Ulterior, banii ar fi fost transferaţi de la BEM pe conturi din Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia și Lituania, Elveția și Hong Kong. Zilele trecute și presa britanică scria că Republica Moldova este punct-cheie în schema spălării de bani din cazul Magniţki.
      • +2 (4)
       Acum, după demiterea lui Valeriu Zubco din funcția de procuror general observăm că tot mai multe informații ies la suprafață, de aceea acum este necesară o explicație clară din partea autorităților privind monitorizarea lui Vlad Plahotniuc de către Interpol. Cu atât mai mult că atât Zubco, dar și avocații lui Plahotniuc, au declarat anterior că Plahotniuc nu este monitorizat de Interpol, în timp ce documentele de mai jos spun contrariul.
       Or, în lumina acestor dezvăluiri este anormal ca o persoană aflată sub monitorizarea Interpolului să ocupe o funcție în stat.
  • +1 (1)
   Ahtung: Spalatorie de bani la AgroBanc sub patronatul sefului fiscului d. colea.(Ziarul: Молдавские Ведомости).
 • +2 (6)
  Cu criticile de rigoare, trebuie să recunoaștem că are mare dreptate.
  Ar fi fost un bun prim-ministru. Cu mult mai bun decât tarlevo-greciano-filatelistu !
 • +2 (2)
  Despre BNM - cu Tăbârță care este o cuclă profană și cu dolbicu de gubernator al moșului păpușar - de unde roade !
  Ema Tăbârță - demisia ! Ești de rht !
 • +2 (2)
  Умный и успешный мужчина. Биг респект. Жалко что его интеллектуальный и финансовый потенциал не работает на РМ.
 • 0 (0)
  aici nu numa conducerea BNM e de rahat aici toata gasca e de rahat, ei acolo au fost numiti de cineva si ei stimeaza pe acei cineva toata viata lor si doar indeplinesc poruncile inparatilor
 • -1 (1)
  Are ţara prejudicii mari
  Când e condusă de tâlhari,
  Şi cade-n mare încucătură
  Dacă tâlharii între ei se fură.
  **********
  Cum a fost basarabeanul
  Aşa şi este – a nimănui.
  Trage jugul cu tot neamul
  La străini... în ţara lui.
 • 0 (0)
  toata afacerea cu BEM imi suna a atac rider numai ca oleaca mai inteligent decit precedentele... nimic nu se schimba in tara asta..

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA