Problemele de la BEM: Sturza arată cu degetul la responsabilii din BNM și Guvern

Responsabilitatea directă pentru situația dificilă din cadrul Băncii de Economii îi revine atât fostei, cât și actualei conduceri a Băncii Naționale. O parte din vină aparține și Guvernului care nu a schimbat din start vechii administratori ai băncii și a numit în Consiliul de directori tot felul de „funcționărași” de pe la ministere și departamente guvernamentale.

Această opinie aparține fostului prim-ministru al Republicii Moldova, omului de afaceri Ion Sturza, și a fost împărtășită în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău.
Problemele de la BEM: Sturza arată cu degetul la responsabilii din BNM și Guvern
BEM

Potrivit lui, Banca de Economii are lichiditățile necesare ca să-și îndeplinească obligațiunile față de deponenți și față de clienții băncii, însă are o problemă de capital din cauza unor politici de creditare din anii precedenți, care s-au dovedit frauduloase. „Din păcate, BEM a fost o groapă neagră unde s-au aruncat creditele neperformante din alte bănci. A fost și influență și impunere din partea factorului politic de a da credite, inclusiv companiilor de stat. Va fi nevoie de o recapitalizare. Nu se știe de cât va fi nevoie 700-800 de milioane. Expresia „salvarea băncii” nu este chiar corectă. Este nevoie de recapitalizarea băncii pentru a respecta anumiți parametri și anumite normative a băncii. (...)Banii nu se vor pierde. Dar, trebuie să fie respectate câteva lucruri principiale: Conducere băncii trebuie să fie independentă și profesională. În mod normal, ar fi bine de anunțat un concurs internațional pentru postul de președinte de bancă. În Consiliul de directori nu trebuie să fie funcționărași de pe la ministere și departamente. Trebuie să fie directori independenți, fie din țară, fie din afară. Dacă am lua la puricat cine s-a ocupat de partea managerială, am fi descoperit că ei nu au avut nici calificarea minimă”, a subliniat Sturza.

Sursa consideră că este mai mult ca probabil ca acest stoc de datorii istorice vor fi amortizate de capitalul existent, de profitul băncii și de către o nouă contribuție în capitalul BEM din partea acționarilor - statul și acționarii privați. „Este o ocazie destul de fericită pentru Guvernul RM să-și mărească cota prin o contribuție semnificativă la capital și să diminueze astfel ponderea acționarilor privați care contestă managementul companiei și care o pregătesc în mod conștient de o privatizare. Orice injecție de capital nu este o pierdere de bani, ci o investiție care în timp se va recupera - chiar și cu un anumit profit”, afirmă omul de afaceri.

Cât despre vinovații care au permis ca banca să ajungă în asemenea situații, Sturza spune: „Este corectă percepția că cineva a gestionat fraudulos banca. Managementul băncii și Consiliul de Supraveghere poartă vină. Totodată, responsabilitatea BNM este una directă. Eu am un deosebit respect și îl consider drept un om extrem de onest pe guvernatorul BNM. Dar trebuie să le adresăm niște întrebări atât actualei, cât și fostei conduceri BNM: Ce fel de supraveghere bancară se face în RM dacă ne ciocnim cu necesitatea de recapitalizare de miliarde? Și în acest caz, cine real conduce BNM - guvernatorul sau viceguvernatorul? Deseori, deciziile reale în sectorul bancar sunt luate nu atât de guvernator, cât de viceguvernatori. Ca să nu deschid parantezele. Mai am o întrebare: cum a fost posibil ca mai mult de 50% din capitalul băncilor din RM să fie concentrat în mâna unui grup obscur de persoane afiliate? Cum e posibil ca 70-80% din acționari băncilor să fie persoane interpuse, necunoscute? Cum au fost posibile transferurile de sute de milioane prin intermediul băncilor moldovenești? Spălare de bani. Astăzi când vin 10 milioane de dolari în Republica Moldova - explodează balanțele băncilor”.

Fostul premier accentuează că intervenția exagerată a politicului și implicarea BEM ca armă în jocurile politice de la Chișinău dăunează. „Să știți că se poate de distrus până și cea mai perfectă și cea mai sănătoasă bancă din lume cu zvonuri și cu tot felul de ingerințe”, a punctat sursa citată.

Ion Sturza nu absolvește de vină nici Guvernul, în subordonarea căruia se află banca. „Din păcate, Guvernul administrează extrem de prost companiile de stat. Aici nu este doar BEM, și Moldtelecom, Moldovagaz, etc. Nu s-a dorit din start să se schimbe vechii administratori, care au fost moșteniți din vechiul sistem și care erau încadrați în tot felul de scheme, inclusiv de spălare de bani. Cred că noi avem o problemă în ministerul Finanțelor, chiar la nivel de management. Nu au abilitatea de a impune anumite rigori și disciplină. Ministrul Finanțelor trebuie să se plimbe. El este responsabil de acumularea banilor. Trebuie să-și dea demisia dacă nu găsește acești bani ca să redreseze situația de la BEM”, consideră el.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub