Primele declarații la deschiderea sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului

La deschiderea ședințelor plenare din cadrul sesiunii de toamnă-iarnă a Legislativului, fiecare fracțiune parlamentară a delegat câte un reprezentant pentru susținerea unui discurs în fața întregului corp de deputați. Conform tradiției, luările de cuvânt sunt susținute de către liderii de fracțiuni, însă din partea comuniștilor a vorbit președintele formațiunii, Vladimir Voronin, și nu Maria Postoico, notează UNIMEDIA.
 
Pe durata discursurilor s-a produs și o altă neînțelegere. Atunci când din prezidiu a fost invitat reprezentantul grupului parlamentar al liberalilor, spre tribuna Parlamentului s-au îndreptat în același timp doi deputați: Ion Hadârcă și Mihai Ghimpu.

 

Primele declarații la deschiderea sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului
Deputații în Parlament (Foto: UNIMEDIA / Igor Vrabie)

Vladimir Voronin a solicitat majorității parlamentare să „capituleze”, să dizolve Parlamentul și să organizeze alegeri parlamentare anticipate. „Aceasta este singura cale reală pentru amnistia politică, pentru cei ce guvernează în Moldova în ultimii patru ani.  Noi, comuniştii şi susţinătorii noştri suntem convinşi că Moldova nu are nevoie de conflicte. Moldova trebuie cât mai rapid să revină la o dezvoltare previzibilă democratică, la o activitate constructivă. Noi vă propunem să revenim la această ordine de zi împreună, în comun. Şi să începem această activitate cu votarea demisiei acestui Guvern inutil”, a propus conducătorul PCRM.
 
În continuare, liderul fracțiunii PLDM, a propus ca „revoluțiile de catifea” propuse de comuniști să fie înlocuite cu niște „revoluții” în sistemului educației, organelor de drept și a celorlalte domenii ce necesită a fi reformate. „Nu avem nevoie de revoluţii sau parade în stradă, ci de evoluții în mai multe domenii. Sunt o serie de schimbări pe alocuri dureroase, dar necesare. Sper la o conlucrare eficientă în această sesiune. Sper că vom avea un dialog constructiv cu opoziţia. Scopul nostru este constant să ne reconstruim ţara”, a punctat Streleț.
 
Această linie de idei a fost continuată și de democrați. „Eu mă bucur că opoziția a avut astăzi un discurs destul de pașnic. Dle Voronin, Parlamentul nu poate să se autodizolve și de aceea noi ne așteptăm la alegeri anticipate. De aceea vă chem să muncim pașnic și eficient încă un an și jumătate. Lăsați revoluția de catifea, mai bine să ne întâlnim la o cafea sau la un ceai și să discutăm serios cum să facem ca să realizăm împreună perspectiva europeană a țării noastre”, a spus liderul fracțiunii PD, Dumitru Diacov.
 
Ulterior, la tribună a fost invitat președintele fracțiunii liberalilor, Ion Hadârcă. Însă, în locul acestuia a ieșit liderul PL, Mihai Ghhimpu. Acesta a enunțat că Ion Hadârcă nu reprezintă PL-ul și că fracțiunea este reprezentată în Parlament de către deputatul Valeriu Munteanu. 
 
„Iertați-i și această repriză, quasi comică”, a zis Ion Hadârcă, venit la tribună pentru a-și rosti discursul. Reprezentatul liberalilor reformatori a enumerat prioritățile grupului și a chemat guvernarea spre conlucrare în interesul cetățenilor și Republicii Moldova, în general. „Noi vom susține în continuare reformarea justiției și a organelor de drept, reformarea educației și vom face tot ce ne stă în puteri ca să apropiem țării de valorile Uniunii Europene”, a adăugat acesta.
 
După mai bine de o oră, deputații încă mai fac propuneri la agendă. Pe ordinea de zi este chemarea pentru audieri a prim-ministrului Iurie Leancă, a vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al Eonomiei, a ministrului Finanțelor Anatolie Arapu și a altor responsabili din Guvern, care să prezinte rapoarte pe cazurile Băncii de Economii și Aeroportul Internațional Chișinău.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub