ora: 11:26, 19 dec 2012 7575
Autor: Dumitru Ciorici

Președinția a trimis Parlamentului proiectul de lege privind salarizarea judecătorilor


Președinția a trimis Parlamentului proiectul de lege privind salarizarea judecătorilor
Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Președinția Republicii Moldova a elaborat și a transmis Parlamentului un proiect de lege privind salarizarea judecătorilor, prin care se instituie un sistem unitar de remunerare a magistraților din instanțele primare, de la Curțile de Apel, Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Constituțională.

Despre aceasta se vorbește într-un comunicat remis UNIMEDIA. Potrivit sursei, proiectul de lege se încadrează în Strategia de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011 – 2016, aprobată prin Legea nr.231 din 25 noiembrie 2011. 

Documentul stabilește majorarea treptată a salariilor judecătorilor, din 2013 și până în 2015, în funcție de categoria instanței de judecată de care aparțin și de vechimea în muncă. Judecătorii vor fi remunerați lunar cu sume cuprinse între 3 și 5 salarii medii pe economie și li se vor acorda sporuri, de până la 20 de procente, calculate în raport procentual față de salariul de funcție, în cazurile în care dețin și funcții de conducere în sistemul judecătoresc.

Președinția Republicii Moldova consideră că proiectul de lege privind salarizarea judecătorilor ar urma să contribuie esențial la îmbunătățirea actului de justiție, consolidarea independenței judecătorilor, combaterea corupției și asigurarea supremației legii.

Totodată, Președinția atrage atenția asupra faptului că aplicarea progresivă a proiectului de lege privind salarizarea judecătorilor ar urma să fie însoțită de îndepărtarea din sistemul judecătoresc a persoanelor compromise și corupte, prin măsuri administrative și legislative, astfel încât acestea să nu poată beneficia de avantajele financiare prevăzute de proiectul respectiv de lege.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +1 (5)
  Ne declară că-au votat
  Legi bune-n parlament,
  Dar observi că-n rezultat
  Traiul lor e mai ... decent.


  Sunt cetățean activ
  • +3 (7)
   Vad ca pe Timofti il rupe de tot... Crede ca daca va majora salariile la judecatori, in rezultat va disparea coruptia? E banal de tot Timon.
   • +3 (5)
    Timofti felicitari cu sf. Nicolae, dar nu incepe iarasi cu pricoale si sa favorizezi judecatorii ca poti sa le majorezi salariile si de zece ori dar in zadar.
  • 0 (0)
   ...Cel mai corupt , mai hâd și mai zoios sistem
   Și singur mafie , și la al mafiei cherem
   Își cere plată pentru violarea țării
   Și Europa-i dă parale să-i mai spele

   Și carabasul râde, totul e ok!!!
   Că angajații "lui" sunt iar plătiți de "ei"
   Și Cmofti azi , de sfântul Nicolae
   Proiect cu majorarea pune la bătaie...

   Dar cum rămîne cu palat peste palat
   Cu casă mamei judelui Cernat?!!
   Așa rămîne-vor munci o lună iar, peste hotare
   Că refenind , să-și facă alta. Și mai mare...
 • 0 (4)

  JUSTIŢIEI
  Să fie clar şi pentru prost,
  Şi pentru cei ce fac elita,
  Orice justiţie-i fără rost,
  Dacă o dirijază ... mita


  Sunt cetățean activ
 • +2 (2)
  au suficient judecatorii ,vile , firme pe la rude , proprietati ... si asa sunt influentati ba de fisc , ba de politie , ba de neamuri ...ce e rau e mentalitatea bolnava a judecatorilor din moldova si asta nu se schimba nici cu privilegii ,nici cu salarii ...singura solutia sa creasca noua generatie de judecatori si numai in cazul cand vor avia valori europene ...crescuti si educati in europa .
 • +1 (1)
  mda, cum se spune isi bate capul ptr ai lui, ca de acolo a venit el,cat despre coruptie, cert este faptul ca aceste mariri de salariu nu vor schimba nimic, cum au luat mita judecatorii asa vor lua si mai departe
 • +1 (1)
  Ia-ti body-guarzi dle Presedinte, eu cred ca poporul degraba va veni dupa matale si colegii judecatori cu furcile. Va jucati cu focul.
 • 0 (0)
  Da voi ce ati vrut ca Mos Timofte sa va faca voua dreptate ? Ia ma puneti-va pofta in cui, el isi pregateste locul unde va reveni dupa functia de PRESIDENT, rapanosul ce este.
  Mai Timofte, bleg ce esti, o dadaca la gradinita are 900 lei salariu pe luna si strunge din urma a 30 copkiii da tu maresti salariul la cei ce deja au CASTELE.
  Of pleaaa ce m-am saturat de tara asta plina de blegi... mai repede alegerile sa scapam de AIE-ul asta prapadit... bagaia-si in P*** pe toti incepind cu Timofte, Filat, Plahotniuc, Lupu zabalosi nu alta.
 • +1 (1)
  Păi, dle.Timofti, cum de înţeles? Pentru a ridica salariile demnitarilor publici de la Primării, care la moment primesc de la 2500 pînă la 3500, nu sînt bani. Dar pentru judecători, care la moment primesc de la 4500 pînă la 7500, bani sînt. Zicala moldavenească, tot ţiganul trage la turta lui. Numai, dle.Timofti, răspundeţi la o întrebare. Cum un judecător, cu un stagiu de muncă de 5 ani, şi-a permis să-şi cumpere casă de aproximativ 30000 euro, mercedes de 25000 euro, îmbrăcat la 4 ace, e.t.c.?
 • +1 (1)
  Dle presedinte , da oare nu-i pacat ce faceti????????????
  Atata saracie in tara , si atata coruptie in sistemul judecatoresc si matale le ridici salariul?????????
  Nu aceasta este metoda corecta de a dezradacina coruptia.
  Sau vrei sa te faci bun in fata colegilor?
  Dra sunteti presedintele tuturor , nu doar al judecatorilo!!!!
  De ce nu ridicati salariile celor categorii cu salarii mai mici???
  Ati devenit presedinte prin voia intamplarii, nu v-a ales poporul...
  Nu uitati : totul se plateste!!!
  Cine nu plateste AICI, plateste DINCOLO!!!
 • +1 (1)
  Iata de ce a devenit Timofti prezident!!!
  Doamne fereste!!!
  daca nu se tem de Dumnezeu , atunci macar de oameni, caci intr-o buna zi se va poni lumea cu furcile.
  Doamne , fa dreptate!!!

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA