Presa rusă va publica informații exclusive despre numele colaboratorilor FSB, care ar sta în spatele schemei de spălare a miliardelor prin băncile moldovenești

Novaya Gazeta anunță despre publicarea unor informații unice și extrem de importante privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari prin băncile moldovenești.

Pe 20 martie se va afla cine a avut de câștigat de pe urma acestei ilegalități, cum erau folosiți acești bani pentru a finanța partidele europene, pentru a plăti servicii de contrabandă și multe alte scopuri.

Presa rusă va publica informații exclusive despre numele colaboratorilor FSB, care ar sta în spatele schemei de spălare a miliardelor prin băncile moldovenești
(Foto: geworld.ge )

Sursa citată mai scrie că informațiile au fost expediate către 61 de jurnaliști din 32 de țări.

Investigația realizată în comun va fi publicată în același timp în Moldova, Ucraina, Marea Britanie, Rusia, Finalnda, Danemarca, SUA, Italia, Olanda, Elveția și multe ate țări.

Pub

UNIMEDIA amintește că premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-au înmânat joi, 9 martie, ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, o „notă” în care este descris modul în care demnitarii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. 

De asemenea, este descris „modul abuziv în care una dintre instituțiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputați, folosindu-se în acest scop de informații false și date trunchiate. Solicitările au fost respinse din aceste motive, dar și din considerente ce țin de o încercare evidentă de hărțuire a oficialilor moldoveni”, se mai scrie în comunicat.

Potrivit actului, hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă. Mai exact, imediat după ce au fost reținuți oficiali ai băncii amintite, iar judecători și executori au fost puși sub învinuire, unii dintre ei fiind trimiși deja în judecată.

Ulterior, presa a scris că până ca „nota de protest” să fie transmisă ambasadorului Federației, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu diplomații occidentali la care le-a spus despre încercările Rusiei de a se asigura că Interpol a lansat procedura de monitorizare a liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Ulterior, la data de 15 martie Reuters publică o investigație la subiect în care scoate la iveală interesele serviciului de securitate rus, FSB, în acest caz și vorbește de peste 25 de oficiali moldoveni care ar fi fost reținuți fără motiv la intrarea în Federația Rusă.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub