ora: 14:35, 12 sep 2012 8639
Autor: Redactia UNIMEDIA

Presa rusă: Moldova vrea 30% reducere la gaz! Ce CONDIȚIE pun rușii?


Presa rusă: Moldova vrea 30% reducere la gaz! Ce CONDIȚIE pun rușii?
Federația Rusă este gata să facă o reducere pentru Moldova la livrarea gazului, anunță presa rusă, citată de UNIMEDIA. 

Potrivit gazeta.ru, reducerile ar fi valabile dacă Moldova va renunța la parteneriatul energetic cu Uniunea Europeană. Declarații în acest sens ar fi fost făcute de Ministrul Energiei al Federației Ruse, Aleksandr Novac.

„Întâi de toate Rusia crede că Moldova trebuie să denunțe protocolul de intrare într-un parteneriat enegetic cu UE. Este o condiție care trebuie respectată, după care vom analiza posibilitatea de a oferi reduceri. Până la urmă, este o chestiune care va trebui decisă de R. Moldova”, a  spus oficialul de la Moscova.

Totodată, Novac a amintit că Moldova are o datorie la gaz de 4,1 mlrd dolari SUA față de Rusia.

Întrebat de jurnaliști ce ofertă a făcut delegația moldovenească, ministrul rus a spus  următoarele: „R. Moldova vrea o reducere de 30% la gaz”.

Ministrul Energiei FR a amintit că R. Moldova a semnat în octombrie 2011 un protocol cu privire la aderarea la pachetul energetic al UE. „Asta înseamnă că la 1 ianuarie 2015, Moldova va începe implementarea pachetului III din pachetul energetic. Evident că acest lucru nu ne aranjează”, a spus Novac.

UNIMEDIA aminteşte că prim-ministrul Vlad Filat se află la Moscova în perioada 10 -12 septembrie. 

Precizăm că Acordul privind livrarea de gaz din Federația Rusă în R. Moldova expiră la sfârșitul acestui an, după ce a fost prelungit în decembrie 2011. În prezent Moldova plătește cca 400 dolari pe mia de m cubi de gaz, preț despre care Vlad Filat a declarat că e prea mare pentru țara noastră.

Click aici pentru a citi o analiză Expert-Grup despre pachetul energetic III al UE

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +6 (10)
  Pai vezi ce inseamna cooperare cu ue si concurenat deja discaunturi avem .. Oricum avem nevoie de 2 alternative oricit de mari nor fi discaunt ca sa se opreasca odata si pentru todeauna jantajurile rusest cu gaze..... Saracia noastra este rusia
  • +1 (1)
   si ce prevede acel pachet energetic III ce intra in vigoare in 2015?
   • -2 (2)
    in ceea ce priveste aceasta stire da e buna doar ca conditiile lasa de dorit sper ca Filat sa gaseasca solutiia buna si ca sa fie totul cugetat
    • -2 (4)
     FILAT A FACUT MARE TREABA IN RUSSIA DEFAPT EL ARE DECIZIIA ACCEPTAM SAU NU ACEASTA PROPUNERE SUNT SIGUR CA VOM AVEA DOAR DE CISTIGAT
   • +2 (2)
    Pentru chiori- vezi la finele articolului analiza Expert-Grup despre pachetul energetic III al UE :))
  • +5 (5)
   Daca AIE o sa accepte propunerea rusiei - apai e gata cu tara noastra. Macar ca nu sustin AIE da totusi prin asa santajuri noi deja am trecut pe timpurile PCRM. Rusia noi o sa va achitam si 400$ mai saraci da cu ginduri spre bine
  • +1 (3)

   ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
   ₪₪₪₪₪₪₪₪₪ ϺOLDOVA E ⱤOMÂNIA ₪₪₪₪₪₪₪₪₪
   ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
   Pe 16 septembrie 2012, ora 14:00,
   la Academia de Științe a Moldovei, fii unul din cei 10.000 de oameni care vor cere UNIREA la Chișinău!
   youtube.com/watch?v=E9pBTwxZTpA
   youtube.com/watch?v=2hgpJNrdkaM
   BASAⱤABIE ⱤOϺÂNĂ... HAI SĂ DĂϺ ϺÂNĂ CU ϺÂNĂ!
   ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
   ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ U N I R E ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
   ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
 • +6 (10)
  O p***-n c*r Rusiei.
  • -4 (8)
   :)
   lucrul asta trebuie de impachetat intr-un limbaj pragmatic si diplomatic
   ca pana la urma nu ne baga cu dea-sila acel gaz
 • +6 (10)
  Sa va bagati gazul vostru intr-un loc! Sa beti cate o cana de gaz dimineata, la amiaza si seara, sa-l ascultati cuminti pe tatuca Puchin, iar noua dati-ne pace!
  • +1 (7)
   ,,Daca nu va place de Germania si UE, cautati-va fericirea la Est” cam asa a zis Angela Merkal! A simtit Angelica ceva ca nu-i bine Cu Moldova ,, ca Moldova, joaca la doua capete” sau ,,suge la doua oi”!
   De fapt voi nu stiti sigur ce vreti! Voi mereu sunteti nemultumiti de Romania de Germania, de ce !? Va este mai bine cu rusii, nu cred!?
   Filat la Moscova s-a inteles cu Putin sa invatati dupa ce veti intra in Marea uniune vamala,sa invatati impreuna istoria tarilor voastre a RM si Rusiei, ca deh aveti similitudini! Aveti aceaiasi istorie de 200 ani de concubinaj! Pentru ce ne mai pierdem timpul scriind pe acest forum daca spuneti una si faceti altceva?
   • 0 (2)
    Lare cobuara jios si nu mai sta calare
    voi, adeptii bunicutei, ne tineti morala? vezi ca ati facut praf statul de drept, constitutia si cridibilitatea Romaniei in exterior
    mars ofticosule si-i canta o cistuska bunicutei
    • -3 (7)
     Da, multumesc de sfat!
     .... E un vis de-al bunicilor mei sa ne intregim patria, dar dupa cum se vede, deja Moldova e a rusilor si asta din cauza populatieicu rusi. Nu mai sunt romani sunt o natie de rusi care cauta doar beneficiile. Nu inteleg de ce denigrati intregul popor romin?
     Cel mai bine sa ne vedem de ale noastre ...cu bunicuta, cum zici...Ca si asa avem probleme. NU cred ca mai avem nevoie si de-ale altora, adica de ale voastre, nu?.
     Am inteles!
     • -1 (5)
      si Lare asa fara dispozitie? -)))))))))))))))))))
      traiasca MOLDOVA! si moldovenii!!! -)

      Sunt cetățean activ
    • -2 (6)
     Comentariul a fost șters de redacție.
     • -1 (5)
      ,,Daca nu va place de Germania si UE, cautati-va fericirea la Est” cam asa a zis Angela Merkal! A simtit Angelica ca ceva nu-i in regula!
      • 0 (4)
       Uniti-va cu Rasia impreuna cu Filat !!
      • 0 (2)
       @Lare,de ce multiplici niste minciuni spuse de altii?
     • 0 (4)
      Dupa cum mi-ai vorbit, sa stii, ca nu voi mai fi atent, dragut cu voi, defiecare data cind va intilneam prin Bacau sau Iasi. Am fost deosebit de atent cu voi, stiind prin ce chinuri au trecut neamurile mele si mai ales bunicul, impuscat in ograda lui de un rusnac, rosu si gras!....
 • +6 (8)
  Iar asa-zisa datorie de 4,1 mlrd de dolari va merge ca despagubire pentru ocupatia unei treimi din teritoriul tarii!
 • -6 (8)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  O sal traga pe bat si pe Filat!))) Unire cu Rusia
  • +8 (10)
   Si care-i problema?? Unirea cu Rusia e foarte simpla: CEMODAN-VOKZAL-ROSSIA!!!!
 • +7 (9)
  pai noi tragen tronsonul din Iasi pana la capat, dar vom lua din el gaz dupa ce rusii iar isi vor face de cap. Asa ei vor sa ne amageasca 1-2 ani cu 30% reducere si apoi sa ne cante din nou "katiusa" la betie. Nu, noi ne asiguram in primul rand!
  • +4 (6)
   am intrat in esenta spuselor lui Novac - si nu vad ce dumnezeu near bincuvanta sa refuzam ofertele UE ;)
 • +6 (8)
  Care prost mai poate să creadă în "angajamentele" Rusiei ??????
  Rusia n-a respectat, nu respectă, şi nu v-a respecta nici un agajament al său. Dovadă: angajamentul de la Istambul, tratatul cu UE privitoar la Georgia semnat în 2008 cu Sarcozi (atunci preşedinte a UE), tratatul de la Brest din 1918, etc. Eu nu-mi pot aminti nici un tratat al Rusiei pe care ea să-l fi respectat.
  Azi Rusia "cedează" la preţ, iar măine î-l dublează. Analizaţi cum a procedat Rusia cu Ucraina în privinţa Gazului şi cum la kidănit pe Yanucovici ca pe un loh şi mazuric.
  Anume asta o doare pe Rusia: conectarea sistemelor energetice a Moldovei la cele româneşti. Din această cauză se activează "patrioţii", "stataliştii" şi komuniştii.
  De ce adică ar deranja-o pe Rusia? Fiindcă ne scoatem juvăţul rus de pe gât.
  • +6 (6)
   yep
   au deja alergie, si le iese spuma pe bot de ciuda
   :)
  • +2 (2)
   nici macar pritapshicu nostru nu s-a lasat indulcit de vladimir vladimirovici
   sper ca vasilii vasilievici sa tina tare la cojonesurile lui :)
 • +4 (6)
  Defapt la noi pute a scenariu Kyrgystan
  si printre altele in documentarul lui Baghirov era mentionat asta, ca ei lucrau la operatiuni paralele la noi si la ei. Acum infloresc operatiunile lor
 • +3 (5)
  Da macar si 50% reducere, securitatea energetica e primordiala fata de pretul lui.
  Cu e mai bine cu gaz scump sau defel fara dinsu?
 • +4 (8)
  Filat dac o face pe asta, ap so zis cu UE si toate tendintele noastre democratice, plus so zis si cu cariera lui de politician, cine stie, oare intradevar Filea e omul Moscovei.
  • -2 (6)
   Tu esti un debil , Leonid Moldovanu .. ce sa intimplat de scrii declaratii de dragoste lui Plohotniuc aici in chat .. , de ce nu scrii ca e salvatorrul tarii si bla bla bla ..
   este prea evidend ca vii sa denigrezi imaginea lui Filat !
 • +5 (5)
  Treptat trebuie sa reducem din consumul gazelor rusesti....unica solutie este energia regenerabila...si diversificarea importurilor de combustibili energetici...va fi greu la inceput, dar e unica solutie ca sa fim independenti de gazele rusesti.
 • 0 (6)
  Este un lucru normal, aici este Baghirov, aici este Natalia Morari care a fost foarte bine pregătită (chipurile discreditată, axpulzată etc. ) dar în realitate a fost o parte din scenariul de inflitare în politica moldovenească. Acum îcepe a da roade cele puse la cale la Moscova. Depinde de Filat, în cazul în care el cedează, se sfârşeşte cu cariera sa, în caz dacă nu, Moldova va avea o iarnă nespus de grea, aşa că, e cam dificil pentru el.
  Eu văd o singură ieşire din situaţie, colaborarea PLDM-ului cu PCRM-ul pentru soluţuionarea problemelor şi scăparea de şantajele lui Ghimpu şi Plahotniuc. Oricum este mai uşor să guvernezi în doi decât în patru, dacă nu mai mulţi.
  Place sau nu, dar asta este.
  • -5 (7)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   ai dreptate, iarna poate fi dura!
   mine desdimineata incep sa string uscaturi in parc,
   apropo nimeni nu stie cum de pregatit tizîc-ul?

   Sunt cetățean activ
   • +3 (5)
    Natalia1977=Expirata
   • +3 (5)
    mai ai sa te droghezi...ori esti vreo comunista inraita ca si fanaticii SS nazisti care se drogau si luptau pentru idealurile hitleriste
   • +3 (5)
    fa si tu ca buneii pe timpurile sovietice usuca niste baligar cu fin, incazul tau ia baligarul de pe masa si punel la balcon poate tia prinde bine.
   • +3 (5)
    Natasa , in parc poti sa stingi multe bete , pot sa ti-l dau si pe al meu !!! :-))))))))))))))
   • +3 (5)
    daca nu ai mai manca la cacat si l-ai lasa sa se usuce ai avea si "tizîc"
 • +5 (7)
  civilizatie numai in UE gasim, Rusii sunt barbari inca!!!!!!
 • +5 (5)
  A cita oara se poate de crezut pe rusii istia, nu demult medveput o spus ca noi nu vrem sa ne bagam in relatiile voastre cu UE e alegerea voastra si natio buna datii in p**la pe europeni si noi o sa va dam oleaca de haliava, da un fuck lor nu???
 • +6 (8)
  ========================================================================
  BLESTEMATI DE RUSI !!! NE-AM SATURAT DE SANTAJ !!!
  CUM NE JOACA EI , PE PLACUL LOR !!!
  ========================================================================
  • +1 (3)

   ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
   ₪₪₪₪₪₪₪₪₪ ϺOLDOVA E ⱤOMÂNIA ₪₪₪₪₪₪₪₪₪
   ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
   Pe 16 septembrie 2012, ora 14:00,
   la Academia de Științe a Moldovei, fii unul din cei 10.000 de oameni care vor cere UNIREA la Chișinău!
   youtube.com/watch?v=E9pBTwxZTpA
   youtube.com/watch?v=2hgpJNrdkaM
   BASAⱤABIE ⱤOϺÂNĂ... HAI SĂ DĂϺ ϺÂNĂ CU ϺÂNĂ!
   ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
   ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ U N I R E ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
   ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
 • +3 (5)
  Natalia, mai intai aduna toata baliga din sat la tine in curte si pe urma intreaba:)
  • -1 (3)
   Comentariul a fost șters de redacție.
   • +2 (4)
    Natasa , incearca sa te incalzesti cu baliga de la fundul tau , daca ceva , il distupam cu batul meu ... :-))))))))))))))))
 • 0 (4)
  Numai pentru faptul ca ati lasat statul fara garantii de securitate si le-ati promis ca nu aderati la NATO, asa cum au facut toate statele est europene, ramanand in sfera lor de influienta ar trebui sa va dea reducere de 50% la gaze.
 • +7 (9)
  FUCK RUSSIA !!!
  • -6 (10)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Russia cred ca va suporta
   iar daca Russia pe tine.......
   -)))))))))))))))

   Sunt cetățean activ
   • +5 (7)
    dar daca eu pe tine...apai te civilizezi sau te sinucizi...
    • -4 (4)
     Comentariul a fost șters de redacție.
     • +3 (3)
      iti dau si nr. de telefon, organizam o intilnire romantica...poate acum o sa te vad cine esti
 • +6 (6)
  Rusii vor sa ne bage limba lor, acum insista si cu gazele! Inainte de a intra in CSI la fel ne-au promis multe, doar naivii ar mai putea sa-i creada. De fapt, de 200 de ani le cunoastem intentiile lor. Doar UE este alegerea potrivita!
 • +4 (6)
  buna tuturor.ieri am zis sa nu va grabiti cu laudele si v-am spus ca mama rusia e gata sa inghete toata Moldova , cu tot cu rusii de aici numai sa-si atinga scopul .Putin prin decret a stabilit ca companiile fi fiicele companiilor de gaz din strainatate trec ca obiective strategice a statului rus , asta insemnind ca controalele la aceste companii nu vor putea fi facute fara acordul statului rus. Deci au ce ascunde daca a luat asa o decizie . cat priveste reducerea cu 30 % a gazului rusesc si conditia care ne-au pus-o este irealizabila.de ce ? Pentru ca asta ar insemna sa renuntam la conducta de gaz iasi -ungheni , la linia de tensiune inalta , la calea ferata , asta insemnind ca drumul nostru spre Europa , daca acceptam asa ceva va fi blocat , iar daca noi vom fi consecventisi nu vom ceda , atunci laba dreapta a ursului va fi anesteziata si deci si imbratisarea va fi mult mai slaba .Peste cativa ani de zile rusii ne vor face discaunturi mai mari numai sa luam gaz de la ei.
 • +2 (4)
  Propunerea de reducere inseamna santaj. Dovada ca Rusia nu doreste integrarea Rep.Moldova in UE.
 • +1 (3)
  Natalia 1977,pleaca la munci peste hotare si ai sa te incalzesi daca iti este frig.Sau in Siberia, ca e cald; oricum 24 de ore lingi bucile la rusi,ce perzi timpul aici. Esti pusa sa ne aduci puterea sovietica din nou in Moldova. Plecati, jigodii komuniste, ca ne este voma de voi
 • +2 (4)

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ₪₪₪₪₪₪₪₪₪ ϺOLDOVA E ⱤOMÂNIA ₪₪₪₪₪₪₪₪₪
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  Pe 16 septembrie 2012, ora 14:00,
  la Academia de Științe a Moldovei, fii unul din cei 10.000 de oameni care vor cere UNIREA la Chișinău!
  youtube.com/watch?v=E9pBTwxZTpA
  youtube.com/watch?v=2hgpJNrdkaM
  BASAⱤABIE ⱤOϺÂNĂ... HAI SĂ DĂϺ ϺÂNĂ CU ϺÂNĂ!
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ U N I R E ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
 • +3 (3)
  Asta-i SANTAJ domnilor! Si cum dupa asta sa renunti la parteneriatul UE si sa te legi cu Cremlinul??? Sa te invirteasca apoi asa cum vrea el?
 • +1 (3)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +1 (1)
  Hahaha!!! Mai rar asa unanimitate pe acest forum. VREM DREPTUL DE A ALEGE. VREM SA FIM LIBERI. Si suntem de acord sa platim mai mult doar pentru a obtine acest drept.
 • 0 (0)
  Multa mu*e rusofonilor. Ma pis pe gazul lor. La cum supravietuiesc moldovenii, chiar si gratis de-ar fi acel gaz blestemat, nimic nu schimba. Murim de foame, dar gaz ieftin avem... hahaha
  Filea, poate-ti vinzi popoul si de data asta comunistilor-sefi.
 • 0 (0)
  E timpul de trecut la paletii din paie. E si sanatos si natural. Mai tre de trimis oleaca pe rusi in mama lor. Decit cu asa parteneri mai bine fara ei.
  Vor ambasada la Tiraspol, vor sa te faca sclavul lor.
  Mai sugeti tunurile RUSIA!!!

  Sunt cetățean activ

×
MD în presa străină
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA