Presa britanică, despre țara noastră: Moldova, un stat capturat la hotarul UE

După 25 de ani de independenţă, Moldova suferă din cauza corupţiei şi a eşecului instituţional.

Încă în anul 2000, Banca Mondială a clasificat Moldova drept un stat capturat în care voturile în Parlament sunt cumpărate, deciziile judecătoreşti se vând ca la licitație, banii publici sunt gestionați incorect, iar partidele sunt finanțate netransparent. 

Presa britanică, despre țara noastră: Moldova, un stat capturat la hotarul UE
(Foto: www.chathamhouse.org)

Chatham House scrie că situația nu s-a schimbat nici după 2009, de când la cârma țării noastre s-au perindat mai multe guvernări „proeuropene”. Potrivit sursei citate, Moldova rămâne a fi un stat în care interesele au paralizat luarea deciziilor independente.

Potrivit Chatham House, legislativul, executivul și sistemul judecătoresc se află în captivitatea unui singur partin, în spatele căruia se află omul de afaceri Vladimir Plahotniuc. 

Pub

Sursa citată scrie despre traseismul politic din Parlament și cum sunt cumpărați alegătorii.

„Vânzarea voturilor în Parlament este o practică frecventă în Moldova începând cu anii 1990. Mai recent, cumpărarea deputaților sau a voturilor acestora a devenit atât de larg răspândit încât parlamentarii declară în mod deschis despre sumele impunătoare cu care se operează”, scrie Chatham House.

Articolul complet poate fi citit aici.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI