PPDA, despre scumpirea carburanților: Este a treia majorare a produselor petroliere pe parcursul ultimelor patru săptămâni

Platforma Demnitate și Adevăr condamnă majorările de ieri la produsele petroliere. Potrivit lor, este a treia scumpire a produselor petroliere pe parcursul ultimelor patru săptămâni.

Platforma Demnitate și Adevăr a analizat prețurile produselor petroliere la stațiile PECO din Ucraina. Diferența dintre prețurile minime și cele maxime la mai multe stații de alimentare din diverse regiuni ajunge, pentru benzină și motorină, la circa 4 grivne sau aprox. 3 lei moldovenești. În schimb la toate benzinăriile din Chișinău diferența de prețuri la combustibilul lichid nu depășește 10 bani.

PPDA, despre scumpirea carburanților: Este a treia majorare a produselor petroliere pe parcursul ultimelor patru săptămâni
(Foto: ppda)

„Astfel, constatăm că Consiliul Concurenței, controlat de Partidul Democrat, nu supraveghează piața produselor petroliere din Moldova în conformitate cu cerințele legale. Cunoaștem cu certitudine că această instituție de supraveghere s-a înlăturat public de la intervenția pe piața respectivă, motivându-și în mod eronat decizia prin faptul că acest domeniu este reglementat de ANRE. Însă, conform legislației în vigoare, Agenția Națională de Reglementare a Energiei dispune doar de dreptul stabilirii plafonului maxim al prețului comercializării cu amănuntul a benzinei și motorinei”, se spune în comunicat.

De asemenea, se mai spune că a fost creat în mod artificial un vacuum de reglementare într-un domeniu strategic al economiei naționale: „În rezultat, populația țării și agenți economici rămân ostatici ai unor acorduri de cartel, reprezentat de un grup restrâns de importatori ai produselor petroliere, care aproape în mod sincronizat, schimbă prețurile pe tabelele de la stațiile de alimentare, fără să existe o concurență reală între ei, deși sub toate aspectele economice acest lucru este imposibil. Ca urmare, consumatorii din cea mai săracă țară suportă cheltuieli nejustificate, iar câteva companii mari obțin supraprofituri, având sprijinul interesat al instituțiilor publice. Este o situație tipică unei economii care se sufocă în menghinele unui stat capturat.”

Drept urmare, Platforma Demnitate și Adevăr solicită ANRE să revizuiască valoarea maximă a marjei comerciale specifice pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei prin micșorarea acesteia cu cel puțin 30%.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub