PLDM, despre refuzul de a înregistra grupul de inițiativă privind votul anti-mixt: CEC s-a transformat, în felul aceasta, într-o instituție docilă puterii

Partidul Liberal Democrat a comentat refuzul Comisiei Electorale Centrale de a înregistra grupul de inițiativă privind organizarea referendumului consultativ în problema sistemului electoral, inițiat de societatea civilă, declarând că este o dovada supremă a uzurpării puterii și controlului total al Partidului Democrat asupra instituțiilor statului. 

Foto: UNIMEDIA

"Păstrarea sistemului mixt de vot, contrar opoziției societății și a partenerilor străini, pune serioase semne de întrebare privind intențiile PD și corectitudinea viitoarei campanii electorale.
Partidul Liberal Democrat din Moldova condamnă decizia CEC pe care o califică ilegală. PLDM constată că CEC s-a transformat, în felul aceasta, într-o instituție docilă puterii, și conjură pentru conservarea pseudo-supremației Partidului Democrat, fapt imoral și ilegal deopotrivă.  
Chemăm societatea civilă să lupte în continuare pentru dreptul său de a trăi într-o societate democratică. Am încurajat organizarea acestui referendum, și credem în continuare, că o societate civilă puternică poate imprima țării o nouă direcție. Am considerat că politicul trebui să stea departe de această inițiativă pentru a oferi legitimitatea supremă cetățenilor să decidă asupra unei chestiuni care vizează esența democrației. Constatăm cu îngrijorare că politicul și societatea civilă s-a distanțat enorm. Cineva va trebui să cedeze. În același timp, avertizăm că nimeni și niciodată nu a reușit să învingă propriul popor. Pentru noi alegerea este simplă. PLDM este de partea alegătorilor și poporului său.
Cerem ambasadelor străine acreditate la Chișinău, instituțiilor europene și internaționale, să trateze acest fapt ca pe un atentat grav la democrație, și să impună instituțiilor politice de la Chișinău reconsiderarea acestei decizii. Cerem Parlamentului, ca expresie a suveranității poporului, să analizeze decizia CEC, indiferent de opoziția majorității PD. Cerem președintelui, ca și garant al suveranității, să-și depășească condiția de servant al partidelor politice, și să-și amintească că a fost ales prin vot majoritar, promovând interesele poporului de a trăi într-o țară democratică", se arată în declarația liberal democraților.

UNIMEDIA amintește că ieri, 12 ianuarie, Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze grupul de inițiativă pentur desfășurarea unui referendum de anulare a sistemului mixt de vot. 

Unu din motivele invocate de CEC a fost faptul că inițitaorii nu au respectat termenul de 10 zile în care trebuiau "să comunice autorității publice locale pe al cărei teritoriu urmează să fie organizată adunarea, timpul, locul și scopul acesteia”.

De asemenea „Comisia constată discrepanțe în textul proiectului de lege votat de către participanții la adunare și cel prezentat Comisiei, fiind, de asemenea, un fapt inadmisibil de substituire a datelor inițiale”.

 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.