Plahotniuc, dat jos din prezidiul Parlamentului cu votul PLDM și PCRM
Deputații comuniști, liberal-democrați și neafiliați au votat pentru lichidarea funcției de prim-vicepreședinte al Parlamentului, deținută de Vlad Plahotniuc. O decizie în acest sens a fost aprobată în două lecturi cu 73 de voturi PRO, în urmă cu câteva clipe în cadrul ședinței plenului Parlamentului, relatează UNIMEDIA.

Liberalii nu au revenit în sala de ședințe. Deputații PD au votat in corpore împotrivă. După vot, Vlad Plahotniuc a anunțat că-și dă demisia din această funcție.
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie
PLDM și-a motivat proiectul de hotărâre prin necesitatea ajustării Regulamentului Parlamentului la Constituție. Potrivit lor, o funcție ca prim-vicepreședinte al Parlamentului nu este prevăzută de norma constituțională.

Inițiativa liberal-democraților conținea și schimbări și în modalitatea de revocare din funcție a vicespeakerilor, însă le-au retras pentru că ar fi neconstituționale. În Constituție se menționează că numirea și revocarea din funcție a vicespeakerilor ține de prerogativele președintelui Parlamentului.

Marian Lupu avertiza anterior că dacă inițiativa legislativă a liberal-democraților privind excluderea funcției de prim-vicespeaker va deveni lege, atunci ea va fi atacată la Curtea Constituțională.

Regulamentul Parlamentului Republicii Moldova prevedea că preşedintele Parlamentului poate fi revocat înainte de termen cu votul a 2/3 din numărul deputaţilor aleşi, la cererea fracţiunii parlamentare care l-a propus sau a 1/3 din numărul deputaţilor aleşi. În același timp, prim-vicepreşedintele şi vicepreşedinţii Parlamentului pot fi revocaţi înainte de termen doar la propunerea preşedintelui Parlamentului, după consultarea fracţiunilor parlamentare și cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

„Toate declarațiile PLDM-iștilor vizavi de constituționalitatea poziției de prim-vice este o teză absolut falsă și schimbarea mecanismului de demitere a vice-speakerilor nu este constituțională. „În Constituția țării este scris clar cum se aleg vicepreședinții Parlamentului și este fixat că este la propunerea președintelui. Constituționaliștii pe care i-am consultat au spus foarte clar că din cutumele juridice derivă foarte clar că mecanismul de demitere. Noi această lege nu o vom vota. Din momentul în care ea va fi votată de PLDM și PCRM, legea va intra în vigoare și noi o vom ataca la Curtea Constituțională”, a spus liderul PD.

Deputații PCRM au solicitat în repetate rânduri demisia prim-vicespeakerului Vlad Plahotniuc. Comuniștii au elaborat și un proiect de hotărâre privind revocarea acestuia din funcție. Însă, Marian Lupu s-a opus precizând că revocarea prim-adjunctului său ține exclusiv de prerogativa sa.

Totodată, deputații PLDM, PCRM și deputații neafiliați în frunte cu Igor Dodon au inclus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind acordare votului de neîncredere lui Vlad Plahotniuc.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.