ora: 16:36, 15 dec 2014 10843

PL și PLDM văd diferit soluția pentru problema alegerii șefului statului


PL și PLDM văd diferit soluția pentru problema alegerii șefului statului
Mihai Ghimpu, președinte PL
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal văd diferit modalitatea de soluționare a problemei constituționale privind alegerea președintelui Republicii Moldova. Deși ambele formațiuni consideră că este nevoie de un referendum național, liberal-democrații vor ca șeful statului să fie ales prin vot direct de către cetățeni, iar liberalii optează pentru micșorarea pragului pentru alegerea acestuia de către Parlament, de la 61 la 51 de voturi, transmite UNIMEDIA.
 
Mihai Ghimpu subliniază că un președinte ales de popor înseamnă și atribuții mai largi, noi prerogative și asta ar putea crea noi probleme în democrația și așa șubredă a țării noastre.
 
 

„Republica Moldova este un stat parlamentar și cred că trebuie să menținem acest statut. Din păcate, colegii noștri n-au dat curs deciziei pe care am luat-o împreună în AIE-1 și AIE-2, privind adoptarea noii Constituţii. Să fi făcut acest lucru, astăzi nu exista problema. Dar cineva şi-a lăsat această rezervă, pentru cazul în care va pierde alegerile. Și atunci s-ar fi pus bine pe lângă majoritatea parlamentară de stânga, ar fi oferit niște voturi pentru președinte și ar fi tras foloase. Sunt jocuri, interese personale. PL propune să alegem anume mecanismul, pe care l-am abandonat atunci. Să organizăm un referendum pentru a reduce numărul voturilor necesare pentru alegerea șefului statului de la 61 până la 51, dacă vrem să păstrăm cursul nostru european”, a menționat președintele PL în cadrul unui interviu pentru ziarul „Timpul”.
 
Potrivit lui, modalitatea propusă de PLDM ar putea complica și mai mult situaţia politică din țară. „Despre care alegeri directe vorbiţi? Datorită cui noi guvernăm acum? Datorită Partidului Comunist Reformator şi a blocului „Uniunea Vamală”. Dacă acceptăm alegeri directe, vom pierde cursul european. Haideţi să fim treji la minte! Eu și PL nu vom face jocul Moscovei. Știu că aici merg împotriva voinţei multor oameni, dar alegerea preşedintelui de către cetăţeni înseamnă şi schimbarea atribuţiilor preşedintelui. Noi şi aşa nu ne prea înţelegem, de ce să creăm încă o putere în stat?”, subliniază liberalul.
 
În context, Ghimpu a reiterat că PL va insista ca noua coaliție să stabilească din start mecanismele de alegere a șefului statului pentru ca în 2016, când expiră mandatul lui Nicolae Timofti, țară să nu ajungă într-un nou impas politic.
 
Amintim că PL propune practica europeană, care prevede partajarea pe verticală. Adică, partidul care a acumulat cele mai multe sufragii, în cazul nostru PLDM, propune formarea majorității parlamentare și un model de guvernare, după se alcătuiește programul comun, iar ulterior se partajează funcțiile. 
 
PLDM va alege primul și una dintre cele trei instituții principale în stat: președinția, parlamentul sau guvernul. Următoarea funcție o va alege PD, iar PL-ului îi va reveni funcția care rămâne. 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • 0 (8)
  Din spusele gheaghea Misa AIE nu se ganeste la o guvernare onesta citez („Despre care alegeri directe vorbiţi? Datorită cui noi guvernăm acum? Datorită Partidului Comunist Reformator şi a blocului „Uniunea Vamală”. Dacă acceptăm alegeri directe, vom pierde cursul european. Haideţi să fim treji la minte! Eu și PL nu vom face jocul Moscovei. Știu că aici merg împotriva voinţei multor oameni, dar alegerea preşedintelui de către cetăţeni înseamnă şi schimbarea atribuţiilor preşedintelui. Noi şi aşa nu ne prea înţelegem, de ce să creăm încă o putere în stat?”).
  Aceasta denota ca negocierile se fac pentru a fura mai departe si teama de a nu fi alesi in continuare ii va face sa fure si mai mult. Halal de voi banditilor!
  • -10 (10)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Nu e corecta o pozitie prin care sa micsorezi pragul asa cum iti convine tie, si riscam sa ne acuze europene pentru uz de putere. Un referendum sau dialogul cu PCRM pentru garantarea alegerii presedintelui ce si presupune stabilitatea in stat este solutia optima.

   Sunt cetățean activ
   • +4 (8)
    Adică cum vine asta? Toți din AIE au zis că nu vor face alianță cu PCRM. După nici 2 săptămâni lucrurile îs din nou discutabile?
    • -4 (8)
     Pentru Ghimpu chestia asta ii floare la ureche, ar trebui sa ne atirnam foarte serios de acest moment, si anume ca, trebuie sa-i reintoarce din nou dreptul cetateanului de a alege cine sa stea in capul statului, ca sa evitam asa riscuri cind o tarancuta ca Greceanii cit pe ce sa ajunga presedinte!
     Sustin initiativa ca presedintele sa fie ales prin vot direct de catre cetateni!
     • +3 (3)
      eu tot sunt pentru alegerea presedintelui de catre popor, DAR, in cazul cind cu o campanie bine promovata de moscova sa invinga si sa fie sef al statului unul ca Dodon (exemplu de la ultimile alegeri....tfiu tfiu ducase pe pustii) mai bine deacum cum spune Ghimpu, cu muuuuummmmlt mai bine
   • +4 (6)
    vezi ca gura ta vorbeste fara s-o auzi . Indiferent de solutie va fi nevoie de referendum . In baza acestei constitutii RM este parlamentara , asta inseamna ca presedintele este ales de catre parlament .Daca citesti printre randuri iti dai seama ce a vrut sa spuna Ghimpu , dara daca nu ai inteles o sa incerc sa-ti explic . Daca cei de stanga nu erau divizati acum conducea alianta pentru euroasia , iar in cazul in care vrem ca presedintele sa fie ales de catre popor , atunci el trebuie sa aiba mai multa putere , avand mai multa putere rusia va fi si mai interesata sa corupa acest post si atunci ei vor colabora cu toti bolsevicii de stanga , de dreapta de centru , vor scoate la votare toti transnistrenii si vor schimba cursul european . Aici sunt de acord cu el 100% . Ca vrea sa fie cineva presedinte ales de catre popor , e clar , numai ca noua acum nu ne arde de acest lucru.
 • -6 (10)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  In RM, conform Constitutiei, puterea apartine, cui? Boborului, pare-mi-se! Intrebat-i-l, dlor, ce vrea? Sau nu mai vreti sa stiti ce vrea, daca mai vrea ceva si daca are dreptul sa vrea. Sau dl Ghimpu fara asi face misto de ei, de amaratii de deziluzii? Sau merge si-asa. In RM cu meleaguri insorite si putinizate, cu leme vesela si pacalita de aurolaci. Si oamenii traiesc in...In ce an, dle Ghimpu? Cumplit sentiment, cand vad ca numai bruma PL-ista iese la molfait microfoane. La muncaaaaa!
  • +6 (6)
   poti fi mai explicit , te rog ? Despre care popor vorbesti , nu e greu sa faci o inmultire simpla si o sa-ti dai seama ca usor poate fi ales un presedinte prorus . Atata timp cat presedintele este ales de parlament e mai greu sa faci jocurile rusiei , daca aai un presedinte ales de catre popor cu puteri mai mari atunci presiunea se muta pe el si poate fi usor santajat , cu orice . Asa cum a fost Ianucovici . Sper sa inteleaga unii de pe acest site ca acest joc este foarte periculos , iar eu de ex. nu am incerdere in seful verde nici cat e negrul sub unghie . Scuze nu am vrut sa jignesc pe nimeni , numai ca acest om trebuie sa se retraga , la fel si gheghea Misa si ala inaltul . Vrem oameni noi , cu gandire noua europeana fara a se gandi sa fi imparatul moldovei .
 • +3 (5)
  Hello Bacon
  Ce ai vrea nene BACON? Sa se faca voia PLDM? Faceti-o baieti si vesti vedea unde veti ajunge !! Direct in curtea Kremlinului, nici macar pe ocolite!! "Frati basarabeni" ziceti? Ai aceleeasi mame- Romania? Pai, i-a sa vedem cum devine problema ? Tare , tare sunt/suntem curiosi , aici in Romania despre ce si cum... Mai ales ca de la alegerile voastre ultime avem motive sa ne asteptam la orice.Dar nu mai este mult si ne vom lamuri. DEFINITIV.
 • +5 (5)
  ŞTIRI VESELE:
  1 dolar = 61 de ruble.
  1 euro = 75 de ruble.
  Banchetul continuă !!!!!
 • -10 (12)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Problema nu este cum se alege sefu statului. Problema adevarata este ca Ghimpu vrea mai multe functii. El are 13 deputati, Filat 23, dar ministerele vrea sa fie impartite egal. Cum asa?
  • +2 (2)
   nene a avut cel pe care l-ai mentionat si mai multe data trecuta.... 32 tocmai
   cine l-a incurcat sa faca mai mult pentru R.Moldova???
   __________
   si cum i-a avut un don Dodon?
   Lectia nu au invatat-o, degeaba sa te stradui ca chiar nu ai cu cine.
  • +2 (4)
   Hello, TOVARASE
   Faci pe prostu sau esti batut in cap la politie?
 • +5 (7)
  Dl.Ghimpu te sustinem!!!!!Nimic la draci,tot la saraci!!!
 • -1 (7)
  În context, Ghimpu a reiterat că PL va insista ca noua coaliție să stabilească din start mecanismele de alegere a șefului statului pentru ca în 2016, când expiră mandatul lui Nicolae Timofti, țară să nu ajungă într-un nou impas politic...chear credeam că sa maturizat Mişa, dar ma-m greşit, el este cum se vede acel care mănîncă ciupercuţe că nu doresc cualiţie cu jigodiile comuniste, însă el şi le vrea-adică este un fel de roşca-care ne va aduce în 2016 direct în anticipate pe motiv că nu vor putea alege şeful statului...preşedintele ţării trebuie ales de către popor în mod direct şi nu de către clanuri, căror pe urmă şi să le slujescă...
 • -3 (5)
  nu-i drept nici unul, nici altul. presedintele (doua candidaturi) trebuie propus de parlament si ales de direct de popor. doar aceasta corespunde constiintei politice curente a alegatorului moldovean.
 • +4 (4)
  Ghimpu are dreptate, avem stat parlamentar, conteaza functia de premier, cea de presedinte este una mai mult formala. Sa schimbe constituatia si sa fie votat presedintele prin majoritate simpla.
  Filat, te joci de-a tara. Daca continui tot asa, rau vei ajunge.
  Oamenii nu te mai sufera nici pe tine, nici pe Plahotniuc. Voi sunteti oameni de afaceri (afaceristi, mai bine-zis), deci din start, cand ajungeti in functii de stat, sunteti tentati sa profitati de ele, ceea ce si faceti.
  Daca vreti sa fie MD stat eurpean, sa va vindeti afacerile INAINTE sa veniti in politica. Iar alegirile si campaniia electorala a fiecarui partid trebuie sa fie sponsorizate din banii statului, asa cum se practica in Franta.
  Mai aveti un an, maxim doi. Daca nu schimbati nimic, o sa aveti un maidan moldovenesc.
 • +4 (4)
  Sunt de acord aici cu M.Ghimpu,avem acum o republica parlamentara,unde presedintele este ales de catre deputati si are imputerniciri limitate.Cu alte cuvinte,hotararile sunt luate de catre majoritatea parlamentara - 51 de oameni.Daca schimbam modalitatea de alegere a sefului statului,prin vot direct de catre cetateni,atunci aceasta persoana obtine si imputerniciri sporite,ceea ce in spatiul post-sovietic a dus deseori la dictatura.
  Nu trebuie sa ne acoperim cu vorbe frumoase de genul "sa intrebam poporul,sa fie ales de popor",caci acelasi preamarit popor alege si deputatii din parlament,care ulterior aleg presedintele.Se poate aminti si de costuri in plus,in cazul unui nou scrutin,pentru presedintie.
  PLDM doreste schimbarea modalitatii de alegere a presedintelui pentru ca Filat mai are iluzii ca ar putea ajunge in aceasta functie.Cred ca e un gest egoist,care nu este in favoarea democratiei din R.Moldova.
  Nu stiu pe cat de corect ar fi micsorarea pragului la 51 voturi in Parlament.
 • +4 (4)
  Ghimpu nu voieste mai multe functii, el vrea ca coalitia sà poatà alege presedintele, ca comunistii sà nu ne învete l. maldaveneascà, si sà mai deschidà canale cu propaganda lui Putin, deci de îndobitocire si mai departe a bàstinasilor, care uità de unde vin si nu stiu încotro sà meargà..., cà boborul, împreunà cu Transnistria, Comratul, Bàltul si... tot nordul RM, vor vota nu cà pe Dodon, dar pe un Smirnov, Lebedev... cu pagoane puse de Putin ca presedinte a RM! El functii îsi va "lua" restul, dupà cei doi!
 • 0 (0)
  O tara,asa de mare si bogata,cum este Germania,Presedintele este ales de Parlament.Am avut 2(doi)Presedinti de tara:Snegur si Lucinschi.Primul,ne-a facut 2(doua)tari;al doilea,cu mintea lui,ne-a facut mai saraci.In ce consta,Voronin,ales de Parlament(cit este el de comunist)dar,el a avut tot posibil sa voteze pentru,alegerea Presedintelui de popor(era tot in minele lui)dar,consider ca,Voronin intelegea bine ca,Presedintele tarii,avea tot posibil sa se amestece in conducerea guvernului ,ceea ce se primeste,un haos;unul va trage la stinga ,altul la dreapta;fabula-racul,broasca si o stiuca.1)Presedintele isi are treaba,de medaliile lui;2)Parlamentul,in baza cererii din Guvern,adopta legi;3)Guvernul isi face treaba lui,de-a conduce cu tara.Aicea sint deacord cu d-ul Ghimpu;PLDM si PDM--sa-u vazut ce pot face,sa vinda cit mai mult Moldova;cred ca,toti stim ca Aeroportul si BEM,sint vindute si daca mai erau citeva luni,precis,tot ei vindeau si alte bunuri:calea ferata,tutun,moldtelecom s.a

  Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  Pledez,pentru o tara Parlamentara;trebue sa se stie mina dreapta,ce face mina stinga;se stie tot ce se face dar,moldovenii pentru o hrinca de pine ,te vinde si te cumpara;nu sintem constienti,pe cine sa pedepsim la alegeri;nu vedeti,cit de josnic este votare in directia Rusiei;toata Europa,SUA si Ucraina fripta-fuge de Rusia,moldovenii(100% ca,nationalitatea nu conteaza)au votat ruperea vectorului european si mergerea in Rusia(cu avionul ori pe sub Pamint,pentru ei ,nu importa cum)doar,innainte este Ucraina?Se voteaza nu cu capul,ci cu spatele.Ne intoarcem putin la Presedintele Moldovei.Presedintele,nu se amesteca in Guvern si nic in Parlament;care gresesc,sint doar ce-i ce ne guverneaza;la guvernare nu pot gresi toate ministerele;se vede cine este scolit si cine este pus de foma,in fruntea ministerului si,cu ce-i care gresesc-afara.

  Sunt cetățean activ

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA