Peste 70.000 de persoane au dispărut din lista plătitorilor de contribuții sociale

Curtea de Conturi constată în Raportul auditului financiar privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pe anul 2016 o scădere cu circa 13% (71.000) a numărului de plătitori de contribuții, informează mold-street.

Peste 70.000 de persoane au dispărut din lista plătitorilor de contribuții sociale
(Foto: mold-street.com)

Potrivit datelor prezentate de auditorii de la Curtea de Conturi, la începutul acestui an, în registrele plătitorilor de contribuţii la BASS au mai rămas doar 484.334 de persoane, cu 71.049 mai puţin decât erau la începutul anului precedent.

Auditorii nu au oferit o explicaţie a acestei scăderi abrupte, dar precizează că aceasta a avut loc din contul plătitorilor de contribuții care nu au obligațiunea prezentării de declarații la BASS.

Zeci de mii de firme nu achită contribuţii sociale

Pub

În acelaşi timp, numărul de plătitori care au obligațiunea prezentării Declarației BASS s-a majorat nesemnificativ în 2016 şi a ajuns la nivelul de 156.246, fiind vorba de agenţii economici şi instituţii.

Creşterea numărului celor ce au obligaţia de a prezenta declaraţii este o tendinţă pozitivă dar, din raport rezultă că doar 55% din această cifră prezintă documentele, în timp ce aproape 47.000, adică aproximativ o treime nu au prezentat declaraţiile deja de trei ani şi, respectiv, nu achită contribuţii sociale.

Potrivit auditorilor, aceste evoluţii au un impact negativ asupra veniturilor BASS. Totodată, ei au constatat că autoritățile implicate nu asigură evidența completă a plătitorilor la nivel național.

„Datele sistemului informațional aferente numărului de plătitori înregistrați și statutelor acestora nu corespund celor prezentate de CNAS pentru 24 de raioane (58,5%), ceea ce nu oferă o bază exactă pentru evaluarea veniturilor. În plus excluderea din evidență a unor plătitori la BASS și a obligațiunilor acestora s-a efectuat, în unele cazuri, fără temei sau fără indicarea, ori cu indicarea eronată în sistemul informațional a datelor reale, ceea ce a determinat raportarea neveridică a indicatorilor”, susţine echipa de audit.

Potrivit Curţii, măsurile de disciplinare a plătitorilor care nu s-au înregistrat la BASS au fost insuficiente, astfel încât 24 de subdiviziuni teritoriale ale CNAS nici  nu au constatat contravenții pentru asemenea neconformități.

Datorii de peste un miliard

Auditorii au constatat că pentru anul 2016 valoarea restanţelor la bugetul asigurărilor sociale constituie 358,8 milioane de lei.

În consecinţă la începutul acestui an valoarea datoriilor la BASS a ajuns la 1,19 miliarde de lei, cele mai mari fiind în muncipiul Chişinău: circa 162 milioane de lei reveneau sectorului Râşcani, 110 milioane – sectorului Botanica şi circa 105 milioane – sectorului Buiucani.

Citiți materialul integral aici

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub