ora: 11:30, 17 sep 2013 3705
Autor: Victoria Dumbravă

Peste 3700 de cazuri de violență și abuz asupra copiilor, identificate în doar trei luni


Peste 3700 de cazuri de violență și abuz asupra copiilor, identificate în doar trei luni
foto simbol
Foto: gorjeanul.ro
Pe parcursul lunilor martie-mai 2013 în țară au fost înregistrate 3714 cazuri de violență asupra copiilor. Dintre acestea 1448 s-au manifestat prin abuz fizic iar 1460 prin abuz psihologic. Datele se conțin în primul raport elaborat de Ministerul Educației privind abuzul față de copii.

Potrivit ministrul Educației, Maia Sandu, chiar dacă majoritatea cazurilor au fost identificate de angajații sistemului educațional, multe dintre acestea s-au petrecut înafara instituțiilor de învățământ, transmite UNIMEDIA.

Din numărul total de cazuri de abuz și violență asupra copiilor aproape 700 au fost cazuri de neglijare, 122 de exploatare prin muncă și 18 cazuri de abuz sexual. „211 cazuri grave suspecte de abuz au fost deferite poliției. Nu știm deocamdată care este finalitatea acestora”, a menționat ministrul Educație.

În același timp, sursa citată susține că în țara noastră există o problemă la capitolul percepției noțiunii de abuz și violență asupra copiilor. „Cadrele didactice au o înțelegere îngustă și deformată a abuzului față de copii. Analiza datelor denotă faptul că mai puțin au fost sesizate cazurile de neglijare și exploatare prin muncă. De asemenea, avem instituții și raioane unde au fost raportate zero cazuri de abuz, lucru care nu poate fi adevărat. Ne dorim să ajungem la o asemenea situație, dar mai avem de muncit până acolo. Avem și unele raioane unde cifrele sunt exagerate. Cazurile de conflict nu sunt neapărat și cazuri de violență sau abuz”, a subliniat Maia Sandu.

Prevenirea și combaterea abuzului față de copii în instituțiile de învățământ este una din prioritățile Ministerului Educației. Până acum au fost instruiți 116 formatori care vor asista Direcțiile raionale și municipale de învățământ în organizarea activităților de prevenire și combatere a violenței asupra copiilor.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -1 (1)
  tot normal principalul ca avem democratie principalul ca avem asa partide cinstite ca PLDm si PD :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • 0 (0)
   Violenta si crima au existat dintotdeauna. Diferenta este ca acum, fata de 6-8 ani in urma, presa are voie sa scrie si politia are obligatia sa le treaca in statistici.
 • 0 (0)
  Gradinita privata 99 euro/luna 079804408
 • 0 (0)
  Doamna Sandu,cind veti vorbi de abuzurile copiilor vagabonzi,care pe an ce trece devin mai numerosi.Copii care nu au nici mama nici tata si care profesorii ii"aduc"cu sila la lectii,ca asa le cere ministerul educatiei-sa fie toti cuprinsi cu scoala si sa arate frumos in sondaje:adica ca in republica Moldova toti copiii sunt cuprinsi cu scoala.Copii agresivi din cauza lipsei de caldura familiala si care nimeni nu le poate inlocui parintii plecati in strainatate,sau in lumea cealalta,sau betivani s.a.Acesti copii care la numai 13 ani isi varsa toata suferinta in cadrul lectiilor,insultind,enervind,stricind lectiile si pe care nu-i mai intereseaza nimic in afara de tigara.Profesorii fiind obligati sa-i laude cu merit si fara merit,sa nu cumva sa-i jigneasca ca uite,acus vor fugi de la lectii.Si in loc sa se ocupe de calitatea cunostintelor transmise,profesorul e obligat sa mearga sa-l caute pe fugar.

  Sunt cetățean activ
 • 0 (0)
  Acesti copii "sensibili",gratie situatiei economice a tarii,nu numai ca nu au responsabilitate sa poarte cel putin la lectii carte,pix si caiet,dar nu au nici simpla obisnuinta de-a respecta regulile interne a unei institutii de invatamint.Atunci cind legile nu functioneaza intr-un stat ca rep Moldova,DVS vorbiti despre"Cadrele didactice au o înțelegere îngustă și deformată a abuzului față de copii."?In schimb,copiii strazii vor invata cum sa se comporte cu profesorii.Curind acesti copii vor stabili regulile in scoli.

  Sunt cetățean activ

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA