PCRM propune ca „trădătorii” să fie lipsiți de mandatul oferit de popor

Partidul Comuniștilor propune introducerea în legislație a prevederilor ce ar permite retragerea mandatului de deputat și ales al poporului de la toate nivele administrației publice. Un punct în acest sens a fost prevăzut în cadrul programului electoral al comuniștilor pentru alegerile din 30 noiembrie curent, relatează UNIMEDIA.
 
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, spune că poporul trebuie să aibă pârghii pentru a sancționa „trădătorii”.
PCRM propune ca „trădătorii” să fie lipsiți de mandatul oferit de popor
Vladimir Voronin, președintele PCRM (Foto: UNIMEDIA)

Comuniștii se angajează să sporească „eforturile pentru a proteja suveranitatea statului şi libertăţile civice de trădători, şarlatani politici şi oligarhi”. 
 
„Aceasta constituie un interes naţional, iar PCRM întotdeauna pledează pentru interesul public. Trebuie să asigurăm Republicii Moldova , în orice timpuri, securitate, stabilitate şi dezvoltare. Pentru aceasta trebuie să demonstrăm voinţă şi să promovăm schimbări calitative în sistemul nostru democratic. Poporul trebuie să aibă dreptul de a rechema deputaţii şi aleşii săi în autorităţile administraţiei publice, atunci cînd aceştia trădează interesele alegătorilor, renunţă la principiile politice şi obiectivele declarate”, se menționează în programul PCRM.
 
Vladimir Voronin oferă și un criteriu după care aleșii poporului pot fi catalogați drept trădători. „Ce criteriu obiectiv poate fi ridicat în grad de normă pentru a evalua activitatea unui deputat? Există criterii în baza cărora el poate fi numit trădător? După alegerile parlamentare din 2010 am primit 42 de mandate, acum avem cu opt mai puţin. Am fost trădaţi de opt deputaţi. Cum ar trebui să procedăm cu ei? Vorbim nu doar despre Parlament, dar şi despre consiliile locale şi raionale. Acest om a trădat partidul, alegătorii şi în primul rând ţara, însă acest subiect este deja de alt nivel”, a menționat președintele PCRM într-un interviu pentru Infotag.
 
Acesta a evidențiat lipsa pârghiilor la nivel legislativ. „Unii consideră propunerea de rechemare neprincipială, dar de ce, doar ei au trădat? Avem un angajament politic scris privind îndeplinirea deciziilor partidului şi legilor Moldovei. Toţi candidaţii din convocarea precedentă l-au semnat, inclusiv oameni ca Vadim Mişin şi Igor Dodon. Acest angajament nu are bază juridică. Mai degrabă are caracter moral. Trădarea rămâne pe conştiinţa lor. Am condamnat faptele lor, dar cuvântul final îl va spune societatea pe 30 noiembrie, şi asta ii vizează nu doar pe cei ce ne-au trădat”, a subliniat Voronin.
 
UNIMEDIA precizează că liberalul Mihai Ghimpu că deputații care părăsesc fracțiunea partidului pe listele căruia a acces în Parlament ar trebui să-și depună și mandatul. Deocamdată, legislația națională nu prevede acest lucru, însă liderul PL crede că este timpul să se ia măsuri în acest sens, cu consultarea normelor europene.
 
Precizăm că PL și-a pierdut fracțiunea din Parlament, după ce grupul Hadârcă, format din 7 deputați, s-a dezlipit. În celelalte grupuri parlamentare, PCRM a rămas fără 8 deputați, PLDM fără 2 și PD fără de 1 deputat.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub