Patru scenarii despre ce se poate întâmpla în politică!

În așteptarea declarațiilor lui Marian Lupu și Vlad Filat de miercuri, în spațiul public au fost lansate deja mai multe speculații și zvonuri despre ce poate urma pe scena politică. Tensiunile dintre Vlad Filat, Marian Lupu, Vlad Plahotniuc și Mihai Ghimpu ar putea fi aplanate. La fel, acestea ar putea duce R. Moldova în noi alegeri parlamentare anticipate. 

Neînțelegerile dintre liderii coaliției de guvernare au fost alimentate de incidentul din Pădurea Domnească, care a scos la suprafață și supărările mai vechi.
Patru scenarii despre ce se poate întâmpla în politică!
Liderii AIE (Colaj: UNIMEDIA)

Portalul de știri UNIMEDIA a întocmit 4 scenarii teoretice care pot avea loc în următoarea perioadă: 

Scenariul 1
Spiritele se vor tempera. Liderii AIE vor ajunge la o înțelegere și vor continua să guverneze în formula actuală

Scenariul 2
Premierul Vlad Filat va solicita demisia miniștrilor PL și PD. În cazul în care aceste demisii vor fi acceptate de președintele Timofti, ar urma să fie format un Guvern minoritar PLDM, fără sprijin parlamentar. 

Scenariul 3
Premierul Vlad Filat își va da demisia, iar odată cu el și ceilalți miniștri. Un nou Cabinet va fi învestit în funcție cu votul PLDM (31) și PCRM (34) din Parlament. Din coaliție vor fi excluși reprezentanții PL și PD. Un nou Guvern își va continua activitatea până la următoarele alegeri parlamentare. 

Scenariul 4
PCRM va stimula conflictul din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană, susținând conjunctural PLDM sau PDM. Ulterior, când conflictul va atinge cote maxime, deputații PCRM (34) și PDM (15), împreună cu deputații PL (12) sau deputații neafiliați (9), vor demite Guvernul prin exprimarea neîncrederii de către Parlament, în conformitate cu art. 103 din Constituție. Deputații nu reușesc să formeze o nouă majoritate parlamentară pentru alegerea unui nou Guvern și, în conformitate cu art. 85 din Constituția Republicii Moldova, se dizolvă Parlamentul și se declanșează alegeri parlamentare anticipate.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub