ora: 22:08, 12 feb 2013 12176
Autor: Dumitru Ciorici

Patru scenarii despre ce se poate întâmpla în politică!


Patru scenarii despre ce se poate întâmpla în politică!
4 scenarii!
Liderii AIE
Colaj: UNIMEDIA
Care scenariu vi se pare real?
maxim 1 răspuns.Rezultatele sondajului
În așteptarea declarațiilor lui Marian Lupu și Vlad Filat de miercuri, în spațiul public au fost lansate deja mai multe speculații și zvonuri despre ce poate urma pe scena politică. Tensiunile dintre Vlad Filat, Marian Lupu, Vlad Plahotniuc și Mihai Ghimpu ar putea fi aplanate. La fel, acestea ar putea duce R. Moldova în noi alegeri parlamentare anticipate. 

Neînțelegerile dintre liderii coaliției de guvernare au fost alimentate de incidentul din Pădurea Domnească, care a scos la suprafață și supărările mai vechi.

Portalul de știri UNIMEDIA a întocmit 4 scenarii teoretice care pot avea loc în următoarea perioadă: 

Scenariul 1
Spiritele se vor tempera. Liderii AIE vor ajunge la o înțelegere și vor continua să guverneze în formula actuală

Scenariul 2
Premierul Vlad Filat va solicita demisia miniștrilor PL și PD. În cazul în care aceste demisii vor fi acceptate de președintele Timofti, ar urma să fie format un Guvern minoritar PLDM, fără sprijin parlamentar. 

Scenariul 3
Premierul Vlad Filat își va da demisia, iar odată cu el și ceilalți miniștri. Un nou Cabinet va fi învestit în funcție cu votul PLDM (31) și PCRM (34) din Parlament. Din coaliție vor fi excluși reprezentanții PL și PD. Un nou Guvern își va continua activitatea până la următoarele alegeri parlamentare. 

Scenariul 4
PCRM va stimula conflictul din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană, susținând conjunctural PLDM sau PDM. Ulterior, când conflictul va atinge cote maxime, deputații PCRM (34) și PDM (15), împreună cu deputații PL (12) sau deputații neafiliați (9), vor demite Guvernul prin exprimarea neîncrederii de către Parlament, în conformitate cu art. 103 din Constituție. Deputații nu reușesc să formeze o nouă majoritate parlamentară pentru alegerea unui nou Guvern și, în conformitate cu art. 85 din Constituția Republicii Moldova, se dizolvă Parlamentul și se declanșează alegeri parlamentare anticipate.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -1 (13)
  pAREREA MEA E CA DIN CELE 4 PERSOANE MENTIONATE NU MERITA DECIT VLAD FILAT SA
  RAMIE IN ARENA POLITICA AVIND DREPT MOTIV CA ACESTA ARE O ECHIPA DE PROFESIONISTI SI MAI E SI O PERSOANA CAPABILA
  • 0 (8)
   Comentariul a fost șters de redacție.
   • +2 (6)
    Scenariul cel mai probabil - ca dupa toate intimplate o sa iasa la presa cei trei si jumate de lideri si o sa zica ca e greu dar alianta e cea mai buna solutie pentru Moldova, Ghimpu bucuros va fi ca el cu Salaru si Chirtoaca o sa ne construiasca drumuri bune si viitor european (cu unicul primar european), dar Filat si plohotniuc vor continua razboiul si se vor pregati de alegeri cumparind tot si pe toti in jurul lor! Aaa da de procurorul general, apai ori nu va fi numit ori prin asa numit concurs public va fi numit din partea PLDM.
    • 0 (0)
     Il sustin pe Vlad Filat, doar el ne mai poate scoate tara din impas! Are o echipa formata doar din profesionisti care mereu au dat dovada de cultura si de competenta! Chiar exemplu poate fi functionarea ministerelor al caror ministri sint membri PLDM, vedem ca sint cele mai bine puse la punct ministere! Doar in aceste ministere au inceput sa se faca reforme!
     Bravo, Vlad Filat!
   • +4 (6)
    ALIANŢĂ DIN KKAT NU DIN BETON
    • +3 (5)
     ORI BETONUL S-A TRANSFORMAT ÎN KKAT ??????
   • 0 (2)
    Scenariul cel mai simplu: Plohatniuc cinta si Ghimpu cu Lupu danseaza, sau mai bine zis ii sterg papucii.
    Cu totii stim ca Ploha controleaza PD, la cumparat pe Ghimpu fara minte, si o haita de ciinisori alde Dodoncic , Godea , Misin si multi altii care latra la comanda sa.
    Aceste doua partide vor sa distruga Alianta sa puna miina pe putere , si sa controleze ei tot, sa mareasca imperiul lui Plohatniuc .
    Nu trebuie ca Clanul mafiot al lui Plohatniuc sa ma ramina la putere .
 • +1 (7)
  Mai real este scenariul al patrulea.
 • +3 (9)
  In aceasta perioada R.Moldova are nevoie de stabilitate mai mult ca niciodata! Semnarea tratatului de asociere cu UE in toamna, a infuriat la maxim fortele revansarde rusofile! Ei lucreaza pe ascuns, iar unii lideri AIE poate nici nu banuiesc de asta. Deci, fiti calmi si dati dovada de maturitate politica. Nu va jucati cu soarta Moldovei!
  • +1 (5)
   toamna la Vilnus se va discuta posibilitatea semnarii in 2014 a tratatului de asociere cu UE
   .
   asta au avut in vedere europenii
   de unde sa inceput deja cu semnarea anul acesta nu inteleg ;))))))
  • 0 (0)
   ce prostii , tot timpul se inventeaza vre-o teorie de asta , numai pentru a apara cumva incompetenta AIE. apropo in Moldova toti , inclusiv minoritatile etnice vor in UE , doar ca nu mai cred oamenii ca aceasta se fa infaptui vre-o data..... trist
 • 0 (4)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +5 (7)

   si de ce catastrofa? are dreptate, in 4 ani viata in Moldova a devenit insuportabila, nici o stabilitate, stabil cresc numai preturile si saracia
   banditii de la putere sug tot singele
   personal cred ca pur si simplu nam sa votez alegeri, nui pentru cine
 • +7 (7)
  nu stiu de ce , dar mi se creaza impresia toti liderii de partide din actualul parlament sunt contra republicii moldova.Ua creat AIE si din acel moment nu au respectat nimic din ce s-au inteles , au inceput luptele de faultare a partenerilor ,in speranta ca numarul votantilor propriilor partide va creste , ca mai apoi la alegerile noi sa ia cat se poate mai multe voturi pentru a putea guverna singuri .Absolut toti liderii din coalitie sau purtat in acest fel.Asa cum am spus ca se creaza impresia ca acesti lideri sunt contra RM si tare ma tem ca toti lucreaza pentru Rusia , tot ce se face , se face pentru a inrautati situatia din moldova , de a o destabiliza ,ca maai apoi sa vina rusii si sa ne salveze.Nu mai pot sa-i suport pe acesti oameni falsi , care ne-au mintit , ne-au furat viitorul nostru si a copiilor nostri.
  • +1 (3)
   pericolul cel mare nu e Rusia ci organizarea noastra si faptul cum gindim si actionam, de la mic la mare
   Au avut astia ocazia sa ne apropie de UE si mai tare, sa traga din europeni niste miliarde pentru drumuri, scoli, spitale si altele da daca rinza asta de moldovan hapsin si invidios ne joaca festa
   Vad ei ca-i pyzzda cu tara asta da ashe o tin pe a lor... care sperante
  • -1 (1)
   Rusiei ii in cot ce se mai intampla aici ,insa romanii - da , se vor activiza in activitatea de cotropire a RM
 • +4 (4)
  Scenariul 5 - Vlad Filat va declara ca "papusarul" nu este Vladimir Plahotniuc, ci Vlad Ulinici...
 • -3 (9)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +6 (8)
   Replică pentru licheua plătită, cu viziuni politice clare.
   Acțiunea 2012 e compusă din ONGuri din MD și RO
   Reîntregirea țării înseamnă că toți cetățenii moldoveni devin cetățeni europeni peste noapte.
   UE vrea stabilitate la marginea Europei. Ținerea unui popor în două state separate provoacă instabilitate. Ei mai ușor ar accepta o reunificare votată în parlament/referendum decât să accepte Moldova cu problemele ei actuale în UE

   Sunt cetățean activ
   • -5 (5)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Dute way tu cu unirea si beneficiile cetateniei europene
    ce, sa muncim ca robii deja alaturi de romani, bulgari prin europa pina ne-or cade oasele pe acolo
    vreu aici, acasa viata buna si ma pish eu pe libera circulatie ca daca am ceva bani imi descid viza si in america, ca turist si nu ca gostarbaiter
  • -3 (9)
   Nustiu cine dar stiu pentru ce au fost organizate proteste pe 7 aprilie, de fapt vazind rezultatul protestelor, se poate de facut concluzii si cine.
   PCRM - pina in cind ramine totusi cea mai democratica forta.
   Si cind ajung la concluzia ca PCRM e cel mai democratic partid inteleg ca traim in kkt din care nici iesire nu avem!
   • +2 (4)
    PĂI DA TRĂIM ÎN CĂCAT DATORITĂ VOUĂ NIŞTE LICHENII_LEPĂDĂTURI_RĂMĂŞIŢE_JIGODII-RÎIE-CIHOTCĂ PCRM-istă PE PIELEA ACESTUI POPOR--- DE ALT DE VORONIN BOUL TATĂ IAR VOI onic_Unmoldovean VIŢEI ŞI VIŢELE ŞI ÎNCĂ CÎTEVAI MII DE MÎRŞĂVENII DE ALT DE VOI VĂ UITAŢI ÎNTRACOLO DE UNDE VINE GAZUL CU TITLU ""GRATUIT"" ŞI UNDE VI SE PUNE SARCINA DE A BATE PASUL AICI_ ŞI NICI DE CUM DE A MERGE ÎNTRACOLO UNDE OAMENII SE SIMT OAMENI DAR NU DOBITOACE SUB CIUBOTA ŞI BATJOCORA RUSULUI---VOI NU SUNTEŢI LUCAŞENCO CARE ÎL TRIMITE PE PUTIN ŞI ÎI PUNE EL CONDIŢII DAR VOI SÎNTEŢI VIŢEI ŞI NICI CÎND NU VĂ VOR ÎNŢERCA_O SĂ SUGEŢI ŢÎŢA LUI PUTIN PÎNĂ NU VĂ VEŢI SFÎRŞI DE LA SINE INSUVIŢI_FIINDCĂ MINTEA LA CAP NENOROCIŢILOR NU VĂ VA VENI NICI CÎND
    • 0 (0)
     esti prot prost rau... pacat ca nu le-ai inteles mesajele
    • +1 (1)
     Ai vazut in mesajul meu ceva despre Rusia? Ceva despre Gaz rusesc? Eu am constatat ca cu parere de rau am ajuns ca partidul corupt, partidul de incompetenti (PCRM) a ajus in ziua de azi sa fie cel mai bun (din cele partide pe care le avem) Asta e rau!
   • +1 (1)
    trist , dar adevarat , caatare ei toti is de o seama)
 • +2 (2)
  Toti sunt corupti... Sau folosit de noi cum o facuto multi magari. Cind au avut nevoe de alegatori au actionat ca lichelele , au promis oanenilor ca o sa scapam de dependenta ruseasca spunind ca o sa ne duca pe drumul european.... Acum cind au pus mina pe putere si pe toate structurile din stat au uitat de promisiuni.... Mii rusine de politica noastra...... Fura si isi bat joc de oamenii din tara......
  .... Parerea mea ca nu o sa faca nimeni nimic , doar putin fum asa de ochii oamenilor, ei se tin pre tare de buzunarele lor ca sa desfiinteze alianta , in asa caz toti 4 "ilustri " nu o sa mai aiba de unde sa fure....
  Asa ca o sa dee la o parte "principiile" si o sa fure iara...
  Ei sunt constiienti ca in alegeri anticipate nu au sanse contra comunistilor ca oamenii sau saturat de asa "europenizare" si daca voronin vine innapoi la putere o sai faca praf pe toti... Cu metode nu europene da kgb-iste.....
  • 0 (2)
   asa este!!!
   mandria ii orbeste pe unii ... vad tot numai nu si varful nasului
 • -1 (3)
  Procurorul general va fi ales nu intr-un an, cum spera unii, dar in cateva zile si va fi o persoana cu sprijin UE (n-ar fi rau sa fie vreun german, englez, suedez, baltic etc. sau care a invatat si cunoaste disciplina engleza, germana, UE). AIE a trecut peste orice limite si pe 18 februarie vor veni ministri de externe ai Marii Britanii, Suediei si Poloniei. Disscutiile cu AIE ar putea fi foarte dure, cu consecinte drastice pentru "oligarhi". Mai sunt 5 zile, in care AIE se poate salva "curatindu-se" singura din interior, debarasandu-se de balastul unor ministri, incercand sa convinga ca sunt pe calea cea dreapta. Londra la sigur dispune de acte compromitatoare despre tranzactiile bancare etc., pe care le poate folosi ca presiune asupra liderilor AIE. RM nu are o alta alternativa decat ASOCIEREA su UE nu va lasa ca "oligahii" sa decida soarta RM.
 • +1 (1)
  Da scenariul ca populismul, saracia si sistemul corupt va supravietui indiferent de ce vor face astia toti?
  Si atunci ce mai punem in calcul celelalte scenarii
 • 0 (2)
  si mie mii interesant ... o sa vedem din exterior cum o sa fie reactia, bani sau luat multi si au fost puse conditii, cred ca ii stringe de git pe toti. nu a mai ramis nimic de furat deja si de aia apare toata prostia asta. in america democratii au gasit limba comuna cu republicanii si fac o forta caci toti sunt pentru popor, si chiar si pentru straini devine protectori pe cind la noi suntem o adunatura de oameni si ne mincam ca ciinii... ce nu poate moldova sa fie o New Zealand ??? oare nu avem potential? de lucrat putem, minte avem ce nu ne mai ajunge sa fim si noi o natiune care sa fim respectata?....
 • +1 (3)
  Alianta actuala trebuie curatita de plahotniuci, lupi si diacovi. Ei demult au uitat de interesele poporului nostru bastinas, de idealurile nationale, reanimate de Revolutia noastra de la sfirsitul secolului 20.
  Tara noastra acum poate conta numai pe fortele consolidate ale lui Vlad Filat si Mihai Ghimpu pentru a reveni la scopurile initiale ale Revolutiilor noastre - LIBERTATE si INDEPENDENTA, CURS EUROPEAN - spre lumea civilizata.
  Poporul bastinas trebuie sa faca o presiune masiva asupra guvernantilor nostri pentru a salva Patria de un nou atac al fortelor proimperiale.
 • +2 (4)
  Fratilor, stati linistiti, NIMIC nu se va intimpla! Sint doar niste valuri untr-un pahar cu apa!
 • +2 (2)
  Patru crai din Răsărit
  Toată Ţara-u zaibit
  Toţi cu gîndu la putere
  Cu purtare de muiere
  Filea vrea să fie Ţar
  Dar, cu Ploha nu-i habar
  E şi Ghimpu împotrivă
  Calea lor e în derivă
  Staţi băieţi, nu vă certaţi
  N-o s-aveţi ce să furaţi
  Haide să-npărţim frăţeşte
  Totul cea rămas, fireşte
 • 0 (0)
  Hai hai, sa-si dea odata astia demisia, apoi alegeri anticipate si sa vina Voronin inapoi ca sa nu-i mai vedem pe astia niciodata!!!!!
  Tare as vrea sa vad cum ii peneste echipa comunista! Voi primi o mare placere pentru toate dezamagirile
  Sa ne intoarcem inapoi sub o dicatura bine organizata pina la o adevarata revoultie decit sa mai suportam mirituri, mofturi si asa zisele '' principii '' si promisiuni desarte
  Mai bine dictat de un comunist decit dus de nas ca prostu de asa zisii democrati!!!
 • 0 (0)
  Eu am un scenariu mai bun - http://www.carloslabs.com/node/20 - in search bar indicati Chisinau, iar apoi nuke it! ... cam asa)
 • 0 (0)
  Я жду брифинг Михаила Федоровича!!! :):):
 • 0 (0)
  PREJUDICII MARI
  Are ţara prejudicii mari
  Când e condusă de tâlhari,
  Şi cade-n mare încucătură
  Dacă tâlharii între ei se fură.
  ******
  Cum a fost basarabeanul
  Aşa şi este – a nimănui.
  Trage jugul cu tot neamul
  La păgâni... în ţara lui.
 • 0 (0)
  alt scnariu: pldm va face coalitie cu comunistii si vor merge impotriva aliantei, adika lui plahotniuc, si va merge lupta pentru cea mai mare putere si cel care va invinge va deveni cel mai malefic si va distruge moldova transformindo intr un iad..

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA