ora: 15:16, 19 mai 2017 2721
Autor: Tania Lozan

Patru angajați ai ANSA au fost reținuți, fiind bănuiți de escrocherie. Ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 260.000 lei


Patru angajați ai ANSA au fost reținuți, fiind bănuiți de escrocherie. Ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 260.000 lei
Foto: UNIMEDIA

Patru angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi doi oameni de afaceri au fost reţinuţi astăzi, fiind bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi escrocherie. Potrivit forțelor de ordine, suspecții ar fi prejudiciat bugetul de stat cu zeci de mii de lei. 

Printre reţinuţi sunt şeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi din cadrul ANSA şi 3 angajaţi ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia şi Dubăsari.

Aceștia sunt suspectaţi că ar fi eliberat certificate fitosanitare naţionale unor agenţi economici pentru exportarea merelor în Federaţia Rusă. De facto, agenţii economici au exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova.

În urma investigațiilor, s-a constatat că doar în anul 2016, agenţii economici vizaţi şi-ar fi însuşit ilegal de la bugetul de stat 260.000 de lei, în calitate de TVA.

În prezent, toate 6 persoane sunt reţinute pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi până la 15 ani de detenţie pentru escrocherie.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +3 (3)
  Foaaaarte straniu. Cum acesti "meseriasi" au reusit sa "incalte" institutiile statului ?
  Rambursarea TVA se face doar dupa ce marfa exportata a fost achitata de catre cumparator.
  Sa intuim ca "exportatorii" au procurat mai intii merele din Polonia. Cum le-au achitat ; prin transfer sau bani"gheata" ?
  Daca prin transfer- legislatia despre repatrierea valutei ce spune ?
  Probabil ca aceste persoane juridice au "inscenat" un reexport, doar ca daca importau si reexportau trebuiau sa achite TVA la import, sa astepte pina intra banii in cont si mai apoi sa prezinte actele necesare pentru restituire.
  Mai sunt si alte variante posibile dar nu este cazul sa ghicim, doar poate in stirea viitoare ne vor informa cum le-a reusit sa pacaleasca statul.


  Sunt cetățean activ

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA